Aproape 50 de percheziții, într-un dosar de infracțiuni informatice. Prejudiciul – 12,6 milioane de dolari

Imagine implicită

Infractiuni-informaticeAproape 50 de percheziții au loc, duminică, în București și în mai multe județe, într-un dosar privind destructurarea unui grup format din peste 55 de persoane, ce se ocupa cu infracțiuni informatice, în urma cărora au produs un prejudiciu de aproximativ 12,6 milioane de dolari.

Procurorii și polițiștii fac 47 percheziții domiciliare, în București și în județele Ilfov, Constanța, Vaslui, Bacău și Argeș, pentru prinderea unor cetățeni români și străini, care au acționat atât în Romania, dar și în Japonia, Germania, Olanda, Belgia și Italia, potrivit unor surse din rândul anchetatorilor.

Până la acest moment, oamenii legii au găsit, în urma perchezițiilor, peste 150.000 de euro, două kilograme aur în lingouri, tablouri şi laptopuri, pe care le-au ridicat de la locuințele suspecților.

Conform anchetatorilor, gruparea a vizat bănci din Statele Unite ale Americii și din Oman.

Sursa citată precizează că, o dată ce un membru al grupului infracțional spărgea sistemul de protecție al băncii, erau copiate datele unor carduri, aferente conturilor unor mari corporații și, imediat ce erau obținute astfel de date, cardurile erau clonate și distribuite către alți membrii ai grupării.

Operațiunea de retragere de numerar de la bancomate se efectua în mod organizat într-un interval de timp stabilit, astfel încât băncile de unde se efectuau retragerile să nu lucreze, suspecții alegând zilele nelucrătoare. Mai mult, potrivit anchetatorilor, se efectuau retrageri atât de pe teritoriul mai multor localități din România, dar și de pe teritoriul altor state europene, concomitent.

Spre exemplu, în 2 decembrie 2013, au fost retrași de pe teritoriul României 3,6 milioane de dolari, iar în 20 decembrie 2013 au fost retrași din Japonia, de către aceeași membri ai grupării, nouă milioane de dolari. În total, gruparea a produs prejudicii de peste 12,6 milioane de dolari

La acțiune participă delegați IGPR – BCCO București, Serviciul de Combatere al Criminalității Informatice cu sprijinul SRI, DIPI, DOS și al Jandarmeriei Române.

sursa: www.mediafax.ro