Arhitectul american ce construiește cu gîndul la Brîncuși (Galerie foto)

Imagine implicită

Arhitectul american Tom Wiscombe, autor al multor proiecte futuriste, nu se sfiește să recunoască faptul că munca sa are la bază creațiile sculptorului Constantin Brîncuși.

Deși, aparent, dacă privești ultimul său proiect, casa Lo Monaco, ai mai degrabă senzația că designul e inspirat din cel mai recent film al francizei Războiul Stelelor, Star Trek Into Darkness, casa semănînd cu o navetă spațială așezată pe o platformă, ori poate cu o stea deformată, cînd artistul pomenește despre lucrările lui Brancuși, începi să vezi asemănarea.

Aceasta constă, potrivit lui Tom Wiscombe, în simplificarea formelor. Așa a procedat și arhitectul, renunțînd la ce era de prisos și reducînd totul la formele de bază.

Ideea piedestalului (cu rol funcțional în cazul casei Lo Monaco, înglobînd 3 încăperi) este împrumutată de la sculptorul român, susține Wiscombe, unde era parte integrantă din lucrare.

În acest caz, însă, arhitectul – care la început de cariera era intern la NASA, unde, de altfel, lucrează și tatăl său – a tras cu ochiul și la populația maori, cu tatuajele sale de pe chip, înglobînd tot felul de linii, aparent fără sens, în designul său, relatează Gizmag.

O astfel de casă, unde lumina pătrunde prin cele mai neașteptate locuri, își găsește cu greu loc într-o metropolă aglomerată, însă în locuri precum Monaco ți-o poți închipui ca parte integrantă.

Sursa: ziare.com