armand gosu ro„Sper că România va lucra discret, dar eficient în următoarele luni pentru cristalizarea unei alternative viabile la actualele partide aşa-zis proeuropene de la Chişinău, în perspectiva unor alegeri anticipate”, susţine analistul politic Armand Goşu, adăugând că vor curge lacrimi, va fi greu să-şi ia rămas bun de la Ghimpu şi Chirtoacă, dar Bucureştiul a mai trecut prin astfel de emoţii acum cîţiva ani, cu Iurie Roşca, şi a supravieţuit.

Întrebat dacă Chişinăul este capabil să îndeplinească condiţiile înaintate de Cabinetul de Miniştri al lui Dacian Cioloş, expertul român a punctat că Bucureştiul nu poate să dea aceşti bani doar pe promisiuni goale.

„Nu uitaţi că premierul Cioloş vine de la Bruxelles şi foarte probabil că se va întoarce acolo. El înţelege jocul mare, la nivel de UE. Lîngă premier sunt oameni care lucrează la Bruxelles, la Comisie sau în Serviciul de Acţiune Externă al UE. La rîndul lor şi ei vor să se întoarcă acolo. Nu-şi vor compromite carierele de înalţi funcţionari europeni cu salarii de mii şi mii de euro de dragul unor aranjamente pentru Plahotniuc, oricine le-ar cere acest lucru”, a declarat Goşu.

Totodată, expertul menţionează că Cioloş nu va debloca creditul decît după ce se va pune de acord cu FMI şi Comisia. „Cred că premierul e bine consiliat, el înţelege că prin acest împrumut cumpără timp”, mărturiseşte analistul specializat în problemele din spaţiul ex-sovietic.

În aceste circumstanţe Goşu enumeră câteva măsuri care trebuie întreprinse ca instituţiile statului să înceapă să lucreze în interesele cetăţeanului. Printre acestea, în opinia analistului, se numără „adoptarea unui nou cadru legislativ pentru funcţionarea procuraturii, pentru reformarea justiţiei, scoaterea instituţiilor statului de sub controlul politic, o nouă lege de finanţare a partidelor politice, pentru că de aici pleacă marea corupţie”.

„La Chişinău sunt destui oameni competenţi şi cinstiţi care ştiu ce trebuie să facă. Şi cel mai important este recîştigarea încrederii cetăţenilor. Fără încredere nu se poate construi nimic durabil”, conchide Goşu.
Sursa:jurnal.md

(25 accesari)