Armand Goşu: E foarte important ca PPDA şi PAS să continue construcţia alternativei politice la acest sistem bolnav; Partenerii RM trebuie să-i susţină şi să „negocieze” cu Plahotniuc exit-ul lui

Imagine implicită

gosuÎn ciuda situaţiei din Republica Moldova, unde oamenii fug din ţară, 80% din mass-media este concentrată în mâinile unui oligarh, iar sărăcia a pus stăpânire pe ultimele rămăşiţe de viaţă, faptul că se naşte o opoziţie sănătoasă şi o alternativă actualului regim oligarhic este o speranţă că lucrurile s-ar putea îndrepta.

Şi dacă partenerii de dezvoltare ai RM vor să schimbe cu adevărat lucrurile, nu doar să plătească pentru „stabilitate”, atunci trebuie să sprijine liderii opoziţiei antioligarhice de la Chişinău. Opiniile vin din partea istoricului român Armand Goşu, aflat zilele acestea la Chişinău.

„Aici aveţi totuşi, aveţi un PAS, un PPDA. Aceste partide nu au acces la resurse, la media. Sunt de la început condamnate. Dar totuşi e onorabil ce au făcut, gândiţi-vă, PPDA e un partid creat pe entuziasmul din Piaţa Marii Adunări Naţionale, PAS e tânăra generaţie, aşa îi simt din discuţii pe aceşti doi lideri. Şi este foarte important ca ei să continue construcţia alternativei politice la acest sistem bolnav şi blocat”, susţine Armand Goşu.

Cât despre cum pot să facă asta, în condiţiile resurselor limitate şi linşajului mediatic, comentatorul politic de la Bucureşti a răspuns aducând exemplul liderului Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr.

„RM, spre deosebire de România, e mult mai mică. Poţi să te duci cel puţin odată să dai mâna cu fiecare om. Dacă ei se vor mobiliza, şi văd cel puţin la Năstase că se mişcă foarte bine, merg în teritoriu în fiecare zi, se întâlneşte cu oameni, eu zic că e dătător de speranţă. Iar că te toacă Plahotniuc e o garanţie că niciodată nu vei bate palma cu acest om şi niciodată nu vei ceda”, a declarat Armand Goşu, la Unimedia.

Totodată, istoricul român a spus că dacă partenerii de dezvoltare ai RM şi-ar dori cu adevărat să schimbe lucrurile, ar trebui să-i sprijine pe Andrei Năstase şi Maia Sandu.

„Cei de la Bruxelles sau de la Bucureşti aşa gândesc: trebuie să prevenim un colaps la graniţa UE. Şi cum facem? Trimitem bani. Deci e un fel de taxă de protecţie pe care o cere Plahotniuc prin capitale europene, e un şantaj. Ca să schimbi lucrurile cu adevărat, trebuie să-i sprijini acum pe Maia Sandu, pe Andrei Năstase, să şcoleşti liderii din aceste partide, să-i pregăteşti să ocupe funcţii în viitoarea administraţie, să faci portretul psihologic al acestor oamerni, să ştie cum funcţionează o lume occidentală. Şi de cealaltă parte, ca să nu ai surprize, să negociezi cu Plahotniuc un exit al lui. El nu are businessuri aici, întreprinderi, să zici că zeci de mii de moldoveni vor rămâne fără locuri de muncă. El parazitează instituţiile statului. Nu ştiu, să-i spună cineva de acolo că, domnule, ori eşti arestat undeva pe vreun aeroport de Interpol ori te duci tu. Foarte multe lucruri vor depinde şi de Ucraina, dacă lucrurile merg bine, sigur că RM nu poate fi lăsată să fie o gaură neagră pentru contrabandă, ţigări, arme”, a declarat expertul.

Cât despre spiritul protestatar din RM şi puterea acestuia, în raport cu cel din România, istoricul a declarat că şi la Chişinău au fost puternice protestele, doar că moldovenii şi-au pierdut speranţa, iar „puterea ticăloasă” se foloseşte de acest lucru.

„Aici lucrurile sunt mult mai dramatice. Nu aveţi o clasă de mijloc cum a fost cea de la Bucureşti, care a ieşit în stradă. Gândiţi-vă că aici protestele au fost generate de informaţia că a fost furat un miliard. În România n-a fost aşa, dimpotrivă – PSD a venit la guvernare şi a zis: noi vă dăm bani, da’ schimbăm şi nişte legi, iar voi închideţi ochii. A fost o reacţie puternică în societatea din Republica Moldova, dar când eşti prea sărac te manipulează mai uşor. Şi mai e şi altă problemă.

E o psihologie aparte în Moldova – oamenii şi-au pierdut speranţa. Ori când eşti disperat şi singurul tău proiect pentru tine şi familia ta este când să pleci din ţara în care te-ai născut şi ai trăit, vă daţi seama că nu mai ai nicio speranţă legată de Moldova. Şi e mult mai uşor pentru o putere ticăloasă să folosească acest context. La Bucureşti au ieşit oameni cu un anumit statut social, cu un anumit venit pe lună, care au un alt nivel. Aici nu există acea clasă de mijloc, sărăcia şi umilinţa sunt mult prea mari ca să fie acelaşi protest ca la Bucureşti”, a punctat Armand Goşu.

Sursa:jurnal.md