Armand Goșu: Plahotniuc, la fel ca Ianukovici, i-a unit pe ruși și români împotriva oligarhiei

Imagine implicită

plaha uliniciOligarhul Vladimir Plahotniuc a „reușit” să unească cetățenii Republicii Moldova, fie ei etnici ruși sau români, împotriva oligarhiei, susține politologul român Armand Goșu.
Goșu susține că poziția Bucureștiului, de susținere a actualei guvernări, poate să determine cetățenii moldoveni să „se delimiteze de România”.

„Astăzi în Moldova, nu mai contează etnia, nici ce pașapoarte au în buzunar, acum contează ura pentru Plahotniuc. E foarte interesant ce se întâmplă. Eu cred că Plahotniuc este fondatorul naționalismului civic moldovenesc, așa cum a fost Ianukovici în Ucraina, care a consolidat conștiința națională ucraineană. Plahotniuc a reușit ceea ce părea imposibil: să-i unească pe ruși și pe români împotriva oligarhiei. El a dat o țintă clară, a creat o emoție puternică, unui popor care se comporta mergea fără busolă, adesea ca o turmă. Plahotniuc va contribui, poate decisiv, la forjarea unei conștiințe specifice Republicii Moldova”, a declarat Armand Goșu într-un interciu pentru Republica.ro.

Potrivit acestuia, Pavel Filip nu e decât un „înlocuitor” și nu va face nimic altceva în funcția de premier decât să-l slujeacă pe oligarhul Vladimir Plahotniuc.

„Pe vremea comunismului nu se găsea cafea și noi beam nechezol, un înlocuitor al cafelei. Pavel Filip un un fel de nechezol de Plahotniuc, înlocuitor al Oligarhului”, a mai spus analistul.

În opinia analistului politic „majoritatea covârșitoare a oamenilor îl percepe pe Plahotniuc ca fiind în spatele acestei coaliții de strânsură, vechi comuniști, liberali de-ai lui Ghimpu”.

„Pentru moldoveni, răul are un chip, iar chipul răului la Chișinău este Plahotniuc. Ce s-a întâmplat aseara în Parlament, votarea în secret a guvernului, fuga deputaților din Parlament, depunerea jurământului la miezul nopții la președinție, toate aceste au iritat la culme populația Moldovei care a ieșit astăzi să protesteze într-un număr impresionat de mare. Nu uitați că la Chișinău sunt minus 10 grade”, a punctat analistul politic.

Sursa:independent.md