Leontina Vatamanu 3Festivalul de Film Documentar Cronograf este un reper pe harta geografică, dovada cea mai plauzibilă fiind cele peste 250 de documentare din cele 50 de țări înscrise pentru preselecția ediției din acest an. De 13 ani face puntea culturală dintre Republica Moldova și Europa, demonstrând calitate și durabilitate. Detalii despre acest festival ne oferă Leontina Vatamanu, directorul artistic al Festivalului Cronograf.

Ce știți despre documentarele prezentate în acest an la Cronograf?

 L.V. La preselecție au participat peste 250 documentare de pe toate continentele, noi am ales în secțiunea principală 18 filme, în secțiunea cadru 12 filme și 9 producții locale. De asemenea avem  o secțiune dedicată tinerilor unde sunt 7 documentare. Filmele sunt foarte diferite, acoperă toată paleta genului documentar, sunt filme foarte interesante. Anul acesta au venit cîteva producții realizate de străini despre Moldova și moldoveni și am făcut o proiecție specială sub genericul „Cu ochii pe Moldova”.

Ce calități trebuie să întrunescă un documentar pentru a obține trofeul Cronograf?

L.V. Trebuie să fie un film bun. Pînă la urmă decizia finală este o combinație din mai mulți factori: cît de actual este filmul, cum este realizat, cît curaj are. Sunt o mulțime de componente care duc la decizia finală și cred că joacă un rol și subiectivitatea și experiența  juriului.

Ce surprize cinematografice ne pregătește Festivalul în acest an?

L.V. O surpriză ar fi intrarea pe covorul roșu, anul acesta e o premieră. Vrem ca toți să vină să pășească covorul. Alta ar fi și membrii juriului care sunt personalități marcante din lumea filmului, precum Ada Solomon, producătoarea din România, operatorul Jacek Petrycki.

Ce premii vor fi?

L.V. Sunt 14 premii de bază și trofeele propriu – zise care sunt făcute de la prima ediție de sculptorul Valentin Vîrtosu. Premii, valoarea cărora a crescut, valoarea lor în total este de peste 100 mii lei. Vor fi și premii speciale „Ion Vatamanu” . Gala de închidere urmează să fie cu mai multe surprize.

De la cine a pornit ideea de a realiza documentarele cu genericul „Cu ochii pe Moldova” ?

L.V. Deoarece fac parte din juriul de preselecție am observat că sunt foarte multe filme despre Moldova și moldoveni și am hotărît să facem această secțiune.

Ce așteptări aveți de la cea de-a XI-a ediție a festivalului?

L.V. Asteptăm să vină publicul, să fie mai numeros și să guste din aceste filme alese scrupulos și să se bucure de acest festival la care noi muncim la el deja de cîteva luni, este un efort pentru OWH Studio de a face acest festival și aceste filme le puteți vedea doar aici, este o ocazie rară de a vedea documentare  de ultimă oră, de cea mai bună calitate aici în Moldova. La televizor mai puțin veți vedea asemenea filme sau iar pe internet nici nu se difuzează. Deci pur și simplu veniți în sala de cinema și savurați fiecare film care vine cu un bagaj bogat de informații, de încărcătura artistică. Festivalul Cronograf este și o școală de film documentar, așa că cei care  sunt interesați de cinematografie îi asteptăm cu mare drag.

Vă mulțumesc.

(328 accesari)