Atacul lui Putin asupra Ucrainei a început. Ce înseamnă pentru Europa și SUA

Imagine postare

download (1)Președintele rus, Vladimir Putin, a fost nevoit să acționeze înainte de alegerile din Ucraina, din 25 mai, când argumentele sale principale privind neo-naziștii și extremiștii naționaliști ce conduc țara ar urma să se disipeze.

Nici măcar mașina de propaganda a lui Putin nu poate să-l înfățișeze pe un eventual președinte Porosenko (din partidul Udar al fostului boxer Vitali Klitscko) drept un extremist, arată o analiză a Forbes.

Propaganda anti-Ucraina a lui Putin se bazează numai pe argumentul guvernului extremist, neo-nazist de la Kiev. Dacă Putin așteaptă să aibă loc alegerile, campania sa de dezinformare ce vizează rușii, ucrainenii din sud-est și occidentalii își pierde credibilitatea până și în rândurile stângii din Occident.

În consecință, Putin a început acum un atac coordonat împotriva estului Ucrainei și unor părți din Moldova, scrie sursa citată.

Prima etapă sub acoperire a planului este să destabilizeze orașele importante care se află lângă granița de est. S-a văzut deja cum mulțimi de protestatari au pătruns cu forța în sediile guvernului regional din Luhansk, Donețk și Harkov și au cerut referendumuri privind alipirea la Rusia.

Programul Rusiei de destabilizare economică a început de mai demult. Afacerile ruse și-au anulat contractele cu companiile din Donetk și Harkov, iar angajații, disperați, nu-și mai primesc salariile. Rusia le arată ce prosperitate îi așteaptă dacă se integrează în Patria Mamă.

Noi violențe în Ucraina: Protestatarii pro-ruși au luat cu asalt clădiri guvernamentale

În opinia comentatorului Forbes, campania de destabilizare va dura o săptămână și va culmina cu moartea unor demonstranți, aparent uciși de forțele ucrainene, în realitate însă de pușcași ruși. La televiziunile ruse vor fi arătați civilii însângerați, iar secesioniștii locali îi vor cere lui Putin să îi salveze de extremiștii ucraineni.

Cum Putin are deja acordul parlamentului de a-și desfășura trupele în estul Ucrainei, miile de soldați desfășurați de-a lungul graniței pot ajunge la țintele lor în decurs de câteva ore. Este o strategie deja implementată în Crimeea.

Putin va spune că nu are de ales și va trebui să salveze Ucraina, că cineva trebuie să restabilească ordinea și că nu va permite atrocitații în vecinătatea sa.

În a doua fază a planului său, trupele ruse de la graniță vor intra în Ucraina pentru a răspunde apelului fraților lor, vor fi întâmpinate de euforia populară, iar liderii marionetă ai Rusiei se vor afișa lângă Putin la Kremlin pentru semnarea acordurilor de anexare.

Ucraina fierbe iar: Premierul acuză Rusia că plănuiește o altă incursiune militară în est

Ucraina și Occidentul se vor confrunta cu un fapt implinit, când va fi prea târziu să mai facă altceva decât să vorbească de sancțiuni și izolarea Rusiei. Guvernul Ucrainei va organiza alegeri prezidențiale fără părțile de est anexate.

Putin și-a realizat o parte a visului: refacerea inimii metalurgice a fostei URSS. Este timpul să se întoarcă spre Belarus, Moldova, Georgia, Armenia și Kazahstan.

Întrebarea este dacă Occidentul va acționa la timp. Un răspuns suficient de puternic implică, în opinia editorialistului: exerciții comune NATO în Ucraina și statele baltice; un influx de observatori internaționali în sudul și estul Ucrainei care să relateze detaliat despre demonstrații, abuzuri, campania electorală; livrarea imediată de arme de către SUA; extinderea masivă a sancțiunilor SUA și UE, inclusiv împotriva lui Putin; garanții financiare euro-americane Ucrainei; o echipă amplă de consilieri europeni care să accelereze aderarea Ucrainei la UE; creșterea ajutorului și asistenței acordate Georgiei, Moldovei și Belarusului.

În fine, Occidentul trebuie să înțeleagă că Putin interpretează concesiile drept slăbiciune și acțiunile drept putere. Dacă Occidentul nu înțelege asta a pierdut jocul.

sursa: ziare.com