„Atâta timp cât lucrurile nu vor fi așezate într-o matcă democratică (…), Republica Moldova va fi marginală”

Imagine implicită

Un interviu cu europarlamentarul român Cristian Preda.

Cristian Preda, europarlamentar român, membru al Partidului Popular European, sugerează că guvernul de la Chişinău e puţin credibil şi că Republica Moldova se află într-o situaţie dificilă. El spune că Parlamentul European va ţine cont îndeosebi de concluziile Comisiei de la Veneţia pentru a oferi urmatoarea tranşă de credit.

Europa Liberă: Fruntașii partidului de guvernământ se arată optimiști și spun că nu ar exista nicio îndoială că Republica Moldova va primi asistență macrofinanciară din partea Uniunii Europene și cea de-a treia tranșă în valoare de 22 de milioane de euro oferită de Fondul Monetar Internațional. Dvs. ce credeți despre acești bani, au șanse să ajungă în Republica Moldova în primăvară, așa cum au spus autoritățile?

Cristian Preda: „Încă de anul trecut am susținut că trebuie să fim serioși atunci când discutăm despre bani europeni și despre asistența macrofinanciară. Eu le-am spus chiar liderilor Partidului Democrat, atunci când au venit la Bruxelles, că schimbarea legii electorale în sensul unei înțelegeri între ei și Dodon este un pas înapoi din punctul de vedere al consistenței democrației din Republica Moldova și că asta va pune serioase dificultăți în accesarea banilor europeni. Ei n-au crezut acest lucru și au mers mai departe, au făcut o improvizație electorală, care e destinată să asigure un monopol în principiu pentru două partide, să dea o mare victorie Partidului Socialiștilor și să țină în Parlament ca o opoziție discretă, marginală Partidul Democrat.”

Europa Liberă: Cei de la PD, cei care guvernează astăzi Republica Moldova spun că e bătută în cuie ideea că nu se mai revine la reforma electorală – așa cum a fost adoptată de către majoritatea parlamentară în vara anului trecut, așa și rămâne acest sistem electoral mixt în baza căruia cetățenii vor vota în toamnă.

Cristian Preda: „Păi, tocmai e regretabil faptul că ei n-au ținut seama nici de aceste mesaje de la Bruxelles pe care, cum vă spuneam, le-am transmis cu mult înainte de adoptarea acestei legi și n-au ținut seama nici, mult mai important decât mesajele noastre politice, nici de avizul Comisiei de la Veneția, care este un corp puternic și care nu judecă partizan. În aceste condiții, ei au făcut un rău Republicii Moldova și cetățenilor, pentru că i-au împiedicat să beneficieze de pe urma asistenței macrofinanciare. Repet, ei știau condițiile care sunt puse la Bruxelles și nu le-a păsat.”

Europa Liberă: Și ei vor mai fi penalizați pentru acest lucru sau deja e epuizat acest subiect?

Cristian Preda: „Doamnă, eu cred că îi va penaliza, în primul rând, electoratul moldovean, pentru că impresia mea e că alegătorii din Republica Moldova sunt mai deștepți decât Plahotniuc și își dau seama că el a făcut un calcul prost în interes propriu și probabil că va plăti la urne.”

Europa Liberă: Dvs. ce ziceți – ajung acești bani din partea UE în luna martie, așa cum lasă să se înțeleagă autoritățile?

Cristian Preda: „Ei au zis că vin în septembrie; n-au venit în septembrie. Pe urmă au zis că vin în decembrie; n-au venit în decembrie și ei continuă să promită. E în joc credibilitatea Bruxelles-ului și în Parlamentul European, în ciuda cozilor de topor care sunt influențate de ce le spune Plahotniuc, poziția exprimată a fost foarte clară, iar la nivelul Comisiei Europene, problema condiționalităților legate de calitatea democrației este foarte clar formulată, doar că domnii de la PD n-au vrut s-o vadă, mai au câțiva prieteni din România, din Partidul Social Democrat și aceștia de asemenea au încercat să-i facă să creadă pe responsabilii de la Chișinău că merge orice, că pot face ce îi taie capul și iată impasul. Această alianță dintre Partidul Democrat al dlui Plahotniuc și Partidul Social Democrat al dlui Dragnea face de fapt foarte mult rău Republicii Moldova, cetățenilor. Iarăși, am spus acest lucru, dar nu s-a luat în seamă acest punct de vedere. Chiar dlui Plahotniuc i-am spus verde în față, dar a preferat să asculte alte voci.”

Europa Liberă: Zilele acestea, în Germania premierul Pavel Filip a avut mai multe întrevederi cu înalte oficialități de la Bruxelles, inclusiv cu comisarul Uniunii Europene pentru politică de vecinătate și negocieri de extindere, cu dl Hahn. Premierul a evocat hotărârea guvernării de a pune în practică înțelegerile Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și a promis să urgenteze acțiunea, chiar dacă în Moldova este un an electoral. Acest mesaj cum e înțeles de către cei de la Bruxelles?

Cristian Preda: „Păi, e foarte bine să devină operaționale toate măsurile din Acordul de Asociere. E în interesul economiei Republicii Moldova și în interesul cetățenilor. E la fel de bine să fie puse în aplicare și recomandările Comisiei de la Veneția. Asta este partea politică și pentru oficialitățile de la Bruxelles ceea ce spune Comisia de la Veneția este la fel de important ca și ceea ce spun experții tehnici din cadrul Comisiei care se ocupă, de pildă, de gestiunea acordului macrofinanciar. Deci, nu poți să păcălești pe cineva în acest moment, spunând că vei implementa doar reformele prevăzute în Acordul de Asociere, trebuie luat în seamă avizul Comisiei de la Veneția; cu cât mai repede, cu atât mai bine, pentru că nu e sănătos să faci schimbări în sistemul electoral prea târziu, în preajma alegerilor și cred că ar trebui purces la treabă – de un an de zile se pierde de fapt timpul și asta face va Guvernul Republicii Moldova să fie tot mai puțin credibil.”

Europa Liberă: Dar asta înseamnă că prevederile legii electorale trebuie să fie puse în practică întru totul sau la ce se referă Comisia de la Veneția?

Cristian Preda: „Recomandările lor sunt foarte clare și e suficient să le urmeze. Dacă dl Filip nu le-a citit, cred că poate primi un ajutor, dar nu cred că trebuie să vină cineva de la Bruxelles să-i citească dlui Filip despre ce-i vorba.”

Europa Liberă: Atunci când Republicii Moldova i se cere reforme, de fapt, statul și-a asumat să facă reforme, de fapt nimeni nu-ți cere, dacă nu te angajezi tu în acest proces de a moderniza statul. S-a promis: stat de drept, o justiție independentă, nehărțuirea adversarilor politici. Cât de mult vor ține cont partenerii de dezvoltare de felul cum cei de acasă își fac tema?

Cristian Preda: „Suntem informați și de ambasadele statelor membre, și de reprezentanții Uniunii Europene în Moldova despre felul în care funcționează guvernarea. E, din păcate, o criză politică – să spunem acest lucru –, nu putem să ne imaginăm, de pildă, că foștii comuniști, transformați peste noapte în democrați, sunt automat europeni…”

Europa Liberă: Vă referiți la transfugi, cei care au plecat din Partidul Comuniștilor la PD?

Nu suntem orbi, avem toate informațiile despre rețelele de corupție, despre rețelele de influență care parazitează statul…

Cristian Preda: „Da! E și ridicol. Cineva crede că putem fi păcăliți la Bruxelles sau, mă rog, în oricare capitală din statele membre, se înșală. Trebuie rigoare, e nevoie de măsuri înțelepte și care să țină seama de interesul public, nu de interesele private ale unor companii sau ale unor politicieni. Repet, nu suntem orbi, avem toate informațiile despre rețelele de corupție, despre rețelele de influență care parazitează statul și, atâta timp cât lucrurile nu vor fi așezate într-o matcă democratică și într-o cultură publică în avantajul cetățeanului, Republica Moldova va fi marginală.”

Europa Liberă: Eu am reținut și ceea ce spunea șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău că ar fi important în acest an electoral în Republica Moldova să fie respectate standardele democrației, dar așa cum spune demnitarul de la Bruxelles, Uniunea Europeană va fi gata să dea bani Moldovei, dacă autoritățile vor demonstra că-și respectă angajamentele, că această susținere financiară a UE va depinde și de cum decurge procesul de descoperire a vinovaților de furtul miliardului și s-a referit încă la un șir de alte probleme ale țării.

Cristian Preda: „Da, e adevărat, e în interesul Republicii Moldova, e în interesul cetățenilor săi să clarifice astfel de mari dosare de corupție; asta se întâmplă în oricare țară europeană și în România vedeți că au fost trimiși în închisoare foști premieri, miniștri, responsabili politici, se confiscă averile dobândite ilegal și se face dreptate. E un proces absolut normal într-o cultură a statului de drept și, repet, nu e vorba de impunerea unor standarde din afară care să fie, nu știu, semnul unui imperialism al Uniunii Europene sau al României, cum mai spun unii apucați; e vorba, pur și simplu, de interesul public. Banii publici nu sunt o pușculiță din care își trag averi cei care ajung o vreme în demnități publice. Banii publici trebuie folosiți în interesul cetățenilor – pentru școală, pentru sănătate, pentru drumuri bune, pentru aer curat ș.a.m.d. Sunt politici publice consacrate în acest moment în Uniunea Europeană. Cred că și cetățenii din Republica Moldova ca oricare alt cetățean european merită toate aceste lucruri, iar interesul politicienilor acesta trebuie să fie, nu interesul îmbogățirii personale prin rețelele astea de influență și prin furturi colosale cum este acest deja celebru caz al furtului miliardului.”

Europa Liberă: Dl Preda, dar relația Moldovei cu UE depinde și de relația pe care o are țara cu Federația Rusă?

Avem nevoie de pro-europeni veritabili, de oameni care să aibă consistență, să nu uite de la mână până la gură ce își propun și ce promit publicului, cetățenilor…

Cristian Preda: „Evident că nu suntem condiționați de terți în relațiile pe care le avem. Uniunea Europeană este un mare actor și economic, și comercial, și politic și nu stă să ne dicteze cineva din afară relațiile cu terți, că e vorba de țările din Parteneriatul Estic, că e vorba de țările din vecinătatea sudică sau de oricare alt partener. Ăst este un mit pe care îl difuzează cei care sunt prietenii Kremlinului și care vor să prezinte Kremlinul într-o superputere. E important, însă, ca responsabilii Republicii Moldova să dorească să lucreze cu Bruxelles-ul. Eu n-am uitat că, la sfârșitul guvernării anterioare, în 2014, prim-ministrul de atunci spunea că maximum într-un an Republica Moldova va depune un dosar de candidată la Uniunea Europeană. Toată lumea a îngropat acest proiect, deși mulți spun încă că sunt pro-europeni. Avem nevoie de pro-europeni veritabili, de oameni care să aibă consistență, să nu uite de la mână până la gură ce își propun și ce promit publicului, cetățenilor.”

Europa Liberă: Eu am mai auzit mai multe voci din rândul guvernării care spuneau că în 2019, pe când România va prelua președinția la Uniunea Europeană, Moldova ar avea șansa sau posibilitatea să meargă cu acest dosar la Bruxelles și să ceară această perspectivă de aderare la Uniunea Europeană. Dvs. ați scris în presa română, am citit în weekend, cine intră în UE după ce pleacă britanicii, dar nu ați făcut trimitere la Republica Moldova.

Cristian Preda: „Pentru că Moldova nu și-a mai exprimat această dorință, acest deziderat. Sigur că ar fi frumos ca, în timpul președinției românești a Consiliului Uniunii Europene, să avem un asemenea gest venit de la Chișinău. Asta nu înseamnă că automat dosarul este acceptat, e nevoie, dincolo de primirea lui formală, de negocierea cu celelalte capitale din Uniunea Europeană, căci faptul că ești președinte nu înseamnă că decizi de capul tău în afara celorlalte capitale. Deci, dacă Moldova are de gând ca în prima parte a anului 2019 să depună o asemenea candidatură, trebuia să fi început demult discuțiile cu toate cele 27 de capitale, exceptând Bucureștiul care, se știe, e oricum favorabil și să convingă fiecare capitală în parte de importanța unui asemenea gest și de fundamentul unei asemenea solicitări. Repet, ar fi admirabil, să sperăm că e posibil și că acei care spun astăzi acest lucru, nu uită mâine ce au vorbit.”

Europa Liberă: Dar ei ar putea să vină cu un argument în plus că au modificat Legea Fundamentală și în Constituție au inclus acest vector al politicii externe, care nu mai poate fi schimbat, integrarea europeană? E suficient?

Cristian Preda: „E foarte bine, dar uitați-vă că tot ei, cei de care vorbiți, au pierdut în mod rușinos partida atunci când a fost vorba de alegeri prezidențiale și n-au făcut tot ce se putea pentru ca Dodon să nu ajungă președinte. Ba mai mult, după ce Dodon a ajuns președinte, au ajuns să și colaboreze cu el în mod subteran, de pildă, în cazul acestei faimoase legi electorale. Deci, dacă doar spui și nu faci, visul nu-i atins, obiectivul de mare importanță pentru o țară ca Moldova de a fi într-o zi membră a Uniunii Europene nu poate fi atins cu improvizații și cu gesturi de acest fel. Deci, eu îmi doresc foarte mult să sprijinim un asemenea proiect, numai că el trebuie construit la Chișinău, nu-l poate face nici Bucureștiul, nu-l poate face nici Bruxelles-ul, nu-l poate face nicio capitală dintre cele ale statelor membre. E un proiect al Republicii Moldova și doar dacă Republica Moldova dorește să facă asta, va putea într-o zi să devină membră. Nimeni nu îi aduce cu forța pe moldoveni în Uniunea Europeană. Asta e cu totul exclus.”

Europa Liberă: Și o problemă principială: totuși, Moldova pe calea integrării europene, cu sau fără Transnistria, fără regiunea secesionistă sau cu ea?

Cristian Preda: „Faptul că în 2018 nu vorbim despre un consens, în primul rând, al elitelor politice moldovene referitor la Transnistria arată gravitatea problemei și calitatea foarte slabă a acestor vizite politice, pentru că asta e o chestiune fundamentală și iată că, la atâția ani după declanșarea acestui conflict și după definirea actualei stări de statu-quo, nu există un consens în Republica Moldova referitor la această chestiune, cum nu există și în privința altor chestiuni. Uniunea Europeană nu primește pe nimeni cu probleme pe care să nu fie în stare să le rezolve, înainte de toate, elitele țărilor care depun candidaturi. Și despre Balcanii de Vest se discută acum foarte mult, e posibil, în cel mai bun caz, ca în 2025 unele țări din Balcanii de Vest să intre în Uniunea Europeană, dar o condiție e să rezolve toate problemele de natură internă și toate problemele de relații bilaterale, de chestiuni legate de frontieră, de relații cu vecinii. Deci, iarăși elitele din Republica Moldova trebuie să rezolve chestiunea transnistreană și n-o pot rezolva, nu pot merge cu forța în negocieri, așa cum sunt ele în formatul definit. Dacă nu există, înainte de toate, consens în rândul acestor elite în Republica Moldova, dacă unul trage hăis și altul cea, tranziția rămâne a rușilor. Asta e singura concluzie pe care o putem vedea în acest moment, de asta trebuie mai multă inteligență, mai multă coerență, mai mult suflet, mai multă pasiune, mai multă energie pentru ca problemele importante pentru fiecare cetățean din Republica Moldova să fie soluționate, nu amânate la calendele grecești.”

Europa Liberă: Dle Preda, vreau și o părere a Dvs. despre ceea ce se întâmplă în România, România europeană și această luptă cu trecutul, cu corupția, cu minciuna, cu impostura, pentru că, totuși, Moldova are nevoie de un model, iar România deseori e trecută la capitolul model pentru Republica Moldova.

Cristian Preda: „Păi, e frumos că se întâmplă asta, dar modele pot să fie și în sens prost că, vedeți, relația pe care o avem la Chișinău între Plahotniuc, coordonatorul din umbră, și Pavel Filip-premier e relația pe care o avem la București între Dragnea și seria de premieri pe care i-a tot împins în față de la alegerile din 2016 încoace. Grindeanu, Tudose, Dăncilă sunt marionete. În sensul acesta, România nu e un model bun. Deci, Republica Moldova ar trebui să se inspire atunci când e vorba de relația între partide și șeful Guvernului din modele ceva mai consistente care să producă efecte benefice, care să producă avantaje pentru toți cetățenii, nu privilegii pentru unii. Evident că ne dorim să avem relații cât mai bune și cu Guvernul de la Chișinău, și cu cetățenii, dar asemenea relații nu pot să fie controlate de asemenea personaje care nu se gândesc la o etică publică, la un interes general, ci la interese private. Asta e problema. Dacă ajungem să copiem modele proaste dintr-un loc sau din altul, că și noi avem ce lua, slavă Domnului, de la Republica Moldova; nu suntem noi frumoși și deștepți și doar noi ar trebui să fim urmați, și noi avem de învățat multe de la cetățenii Republicii Moldova, dar trebuie să luăm acele lucruri care sunt bune pentru toată lumea, care nu sunt un interes exclusivist, privat, de corporație partizană sau de rețea clientelară în sens mafiot. Trebuie să luăm ceea ce răspunde unui interes general, unui interes public consistent și care să dea o viață bună cetățenilor.”

Europa Liberă: Dar ați putea anticipa – în această luptă politică care se duce acum la București, cine ar putea să iasă învingător?

Cristian Preda: „La București?”

Europa Liberă: Da.

Cristian Preda: „Doamnă, de 15 ani încoace, cei care sunt corupți, cei care nu se gândesc la interesul public sunt până la urmă înfrânți, ei sunt trimiși în închisoare dacă au furat și, respectiv, sunt bătuți la urne dacă sunt inconsistenți și neserioși. Sigur că asta reclamă un anumit timp; oamenii pierd și vremea, și energii importante în aceste bătălii cu corupții, dar până la urmă corupții sunt înfrânți și mă aștept ca asta să se întâmple și în continuare – cei care trișează, cei care au furat din banul public vor fi trimiși acolo unde le e locul. Repet, durează și de asta trebuie să fim inteligenți și să construim alianțe sănătoase și inteligente, dar convingerea mea este că nu ne putem trezi în situația în care viața publică este controlată de mafii. Și acesta este, probabil, și mesajul cel mai important pentru cei din Republica Moldova și există și în Republica Moldova cum există și în România un potențial foarte bun pentru o adevărată politică europeană, pentru o politică în interes public, pentru o politică în care neutralitatea justiției și seriozitatea demnitarilor să fie conjugate și să avem ceea ce au și ceilalți europeni – state de drept, societăți civilizate, societăți prospere și cetățeni care duc o viață bună.”

Sursa:europalibera.org