Au găsit un pandantiv vechi de 20.000 de ani
Arheologii dîmbovițeni au făcut o descoperire fabuloasă. Aceștia au găsit un pandantiv din piatră, într-un strat ce aparține culturii gravețiene.
Obiectul inscripționat cu motive geometrice, a fost găsit pe șantierul paleolitic de la Poiana Craiului, din Piatra Neamț și întregește patrimoniul arheologic European. Acesta este cea de-a treia podoabă de acest fel existentă în România, informează Mediafax.
“Ultima descoperire constă într-un superb pandantiv din piatră, frumos și complex, gravat cu motive geometrice, recuperat dintr-un strat care aparține culturii gravețiene, vechi de peste 20.000 ani, vechime constatată prin datări radiometrice prin metoda C-14”, conform informațiilor furnizate de directorul Complexului Național Muzeal “Curtea Domnească” din Tîrgoviște, Ovidiu Carstina.
De asemenea, Carstina a dezvăluit că săpăturile realizate au scos la iveală și alte artefacte, ce ilustrează cultura gravețiană din România. Printre acestea se regasește o lamă foarte mare, ce are o lungime de 11 centimetri și cîțiva centimetri lățime, fiind realizată din silex, cu trăsături tehno-tipologice particulare.
Obiectele găsite vor fi expuse în noua secție a muzeului din Tîrgoviște privind evoluția omului, ce se va deschide la Galeriile Stelea.
Sursa: a1.ro