vasile-214x165Încet-încet descopăr și utilitatea unor rețele de socializare în care oamenii au posibilitatea să discute și chiar să dezbată teme majore, fără a fi cenzurați sau ignorați de presa aservită a vremii.

La inițiativa unor prieteni, am acceptat să-mi deschid un asemenea cont pe rețeaua “intelectuală”, cum i se mai zice, Facebook, unde, din cînd în cînd, printre scris și lecturi, mă dau cu părerea despre anumite subiecte mai mult sau mai puțin importante.

Cînd vine vorba despre problematica audiovizuală, însă, nu mă pot abține, e pîinea mea cea de toate zilele, prin urmare nu pot tolera manipulările și incompetența strecurată de unii internauți cu bună știință, avînd interese și șiretlicuri pe care le promovează, de multe ori, sub protecția unui anonimat în pielea goală.

Există însă și oameni bine intenționați care promovează neadevăruri, ca să fiu elegant și să nu zic inepții, fără barem a-și da seama!

Cineva a făcut trimitere la un titlu pompos din Timpul (RAPORT OFICIAL) Federația Rusă domină spațiul informațional al Republicii Moldova”, de parcă acest lucru ar constitui o noutate…

Am accesat linkul respectiv și am descoperit că cineva dorește cu orice preț să ascundă adevărul din audiovizual, vehiculînd informații care nu corespund adevărului, acoperindu-se cu fel de fel de rapoarte care ar trebui să le confere credibilitate doar pentru că vin din străinătate. De aceea am intervenit în discuție postînd o precizare pe care țin să o reproduc mai jos.

Vasile Nastase Nu știu cine a făcut studiul, (http://www.timpul.md/articol/%28raport-oficial%29-federaia-rusa-domina-spaiul-informaional-al-republicii-moldova-53658.html), dar presa moldovenească manipulează.  Citez:”Autorul studiului, David Satter, scrie că Republica Moldova deţine patru frecvenţe de stat, iar pe trei din acestea sunt difuzate canale TV. Două din cele trei retransmit conținut străin – una din Rusia şi cealaltă din România.”

Ce minciună gogonată, pe care autorul putea s-o spuna neintenționat, din neștiință, însă manipulatorii de la Timpul o știu foatre bine! Din frecvențele cu acoperire națională pe una emite Prime al lui Plahotniuc, pe a doua 2 PLUS al lui Plahotniuc, pe a treia Moldova 1 al lui Plahotniuc! Punct.  TVR nu se difuzează prin frecvență terestră din 2007 caîd a fost furat de Plahotniuc. De ce lumea asta e atât de mincinoasă? Da, și pentru Toma – necredincioșii priviți acum pe Canal 3 al lui Plahotniuc o emisiune în limba rusă, netitrată, nedublată în limba română. Și acest canal are acoperire națională! Și mai e și goarna propagandistică Piblika, cu acoperire națională!

Cine vrea să înțeleagă lucrurile elementare din audiovizual deschid totuși ochii la adevăratele cauze care au condus la rusificarea unui domeniu de importanță strategică pentru viitorul copiilor noștri. Că nu s-a rusificat cu de la sine putere acesta, nu-i așa? Fără un Plahotniuc, un Lucinschi, fără un Dan Lozovan, care dețin posturi aproape în totalitate în limba rusă, fie că sunt locale, fie că sunt retransmise din Federația Rusă, fără un CCA aservit puterilor politice, constituit, în mare majoritate,  din amatori și copii de mingi ai partidelor de la guvernare, situația ar fi fost complet alta. Prin urmare, adresându-mă lui Mihai Melnic, un om bine intenționat, cu o poziție civică și națională pronunțată, am venit cu o propunere concretă privind modalitatea de soluționare radicală a derusificării audiovizualului, prin acțiuni legislative concrete.

Vasile Nastase Mihai, problema trebuie rezolvată legislativ! Iată cum. În Codul audiovizualului să fie stipulat că radiodifuzorii sunt obligați să producă emisiuni și alte produse TV în limba română în proporție de 90 la sută. Filmele să fie difuzate cu coloana sonoră originară, titrate in limba română. Fiecare post TV este obligat să prezinte contractele de procurare a filmelor și a altor produse la solicitarea instituțiilor statului și a societătii civile. Publicitatea se plasează doar în cadrul emisiunilor autohtone! Și cu asta basta! Crezi că se va găsi vreun urmaș al rîmei să propună așa ceva în Parlament? Nu, Mihai, nu se va găsi, pentru că toți sunt niste lași ordinari! Pînă la proba contrarie!

Uni s-au bucurat pentru faptul că două posturi tv, Accent și RTR Moldova, au fost lichidate din rețeaua de distribuție a Moldtelecomului, instituție controlată de oligarhul Plahotniuc, argumentînd că în asemenea mod CCA combate rusificarea. Nimic mai fals.

Vasile Nastase Mihai, este un lucru extrem de prost pentru democrația din Republica Moldova! Privește lucrurile in profunzime. Dacă ar fi fost scos din rețele Prime sau 2 Plus, ultimul fiind de o calitate net inferioara RTR, atunci am fi discutat altfel. Acum asistăm la o cenzură fără precedent in Audiovizualul moldovenesc prin care Plahotniuc –  Ulinici se răfuiește cu posturile indezirabile, care promovează altceva decît „valorile” Partidului Democrat si ale oligarhiei sale criminale! Accent si RTR nu sunt ținta directă a sforarului, ci Jurnal TV care i-a scos din minți pe acesti bandiți de soi de la guvernare și pe slugile lor docile, procurorii corupți si judecătorii raideristi! Analizeaza lucrurile prin prisma statului de drept, nu a unor aparențe de sorginte populistă. Audiovizualul trebuie revazut ca concepție prin prisma interesului național, nu prin prisma poftelor electorale ale lui Plahotniuc-Ulinici!

Într-o altă discuție, inițiată de internauți, s-au prins în hora manipulării niște dudui de la Pardidul Democrat, care încercau să includă în rîndul posturilor rusificatoare și pe Jurnal TV. Să urmărim.

Vasile Nastase  Mihai, scuze ca intervin în discuția pe care o porți cu o domnișoara care tirajează en gros întîlnirile lui Lupu și Corman… Dar subiectul e prea important ca să fie manipulat. Uite, domnișoara zice că JTV, citez:”De aia au început a difuza emisiuni, știri și filme în limba rusă ?”, ceea ce înseamnă că minte cu nerușinare! JTV nu dă decît o singură emisiune în limba rusă, “Preamoi razgovor”, profesionistă, echidistantă, interesantă și atît. O singură emisiune pe saptămînă, însă această emisiune e mult mai națională, daca vreți, decît toate emisiunile luate la un loc de la televiziunile oligarhului și mogulului urmărit de Interpol, beneficiarul atacurilor raider, conform justiției din Marea Britanie! În ce privește știrile în limba rusă, am rămas paf de minciuna gogonată și impertinentă a domnișoarei, pentru că Jurnal TV nu are nici o știre de sămînță în limba rusă! Referitor la filme, acestea nu sunt nici ele în limba rusă, sunt americane și au coloana sonoră în limba engleză, sunt dublate în limba rusă și subtitrate în limba română. La acest subiect aș dori să discut, făcînd abstracție de manipularea pedistă a terței persoane. Problema e că legislația actuală prevede tocmai acest lucru și posturile de televiziune, cu exceptia PRO TV, care nu se poate abate de la condițiile impuse de producătorii filmelor postului mamă bucureștean, PRO TV București, folosesc această prevedere legală pentru a obține AUDIENȚĂ! Ăsta este adevărul adevărat! Euro TV si Alt TV, cu conexiuni la București prin Antena 1 și B1 preferau sa dea filme dublate în rusă, deși avea posibilitatea să le dea in română, încalcînd norma privind retransmiterea! De ce? Pentru AUDIENȚĂ! Din păcate, moldovenii noștri nu prea pot citi subtitrările, prefera sa asculte ceva într-o limbă pe care o cunosc, și limba respectivă e rusa, nu engleza! Numai că rău- intenționatele domnișoare nu văd acest lucru la toate televiziunile, inclusiv la cele ale mogulului, ci doar la JTV, pentru că așa sunt învățate, să facă putoare! Soluția este una singură – să fie modificat Codul audiovizual si TOATE posturile TV să fie obligate să dea filmele în coloana sonoră originară, nedublate și subtitrate în română. Astfel toți  vor fi în situații egale,  va fi greu la început pentru necărturari, dar neavînd alternativă vor învăța să citească burtierele! Și vom avea cu toții de cîstigat. Altfel, manipulatorii vor ca JTV să fie etalon de corectitudine și să moară de foame, iar Plahișul să facă milioane și să prospere intoxicându-ne cu produse sovietice perimate!

(294 accesari)