Autorităţile R. Moldova nu reacţionează la protestele de la Chişinău. Ce urmează (interviu)
Reacţia jurnalistului Vasile Năstase, membru al Platformei civice „Demnitate şi Adevăr” la afirmaţiile făcute anterior de preşedintele parlamentului, Andrian Candu conform cărora toate revendicările protestatarilor s-ar afla pe agenda de toamnă a Parlamentului, a fost că nu crede faptul că „pe agenda lor de toamnă s-ar afla propria demisie sau alegeri anticipate”. Declaraţia a fost făcută într-un interviu acordat publicaţiei Epoch Times.
Afirmaţiile preşedintelui prlamentului au fost făcute în condiţiile în care timp de aproape două săptămâni, moldovenii stau în continuu în corturi protestând împotriva guvernării criminale, care i-a adus la sapă de lemn, în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN) din centrul Chişinăului, ce s-a transformat într-un mic orăşel al „Demnităţii şi Adevărului”. Moldovenilor nu le-a rămas altceva decât să protesteze, aceasta fiind unica armă legală împotriva conducerii care a devenit ilegitimă.
Epoch Times: Primul protest organizat de Platforma „Demnitate şi Adevăr” a avut loc la 5 aprilie, după care au mai urmat şi altele, iar acum vedem că oamenii nu mai vor să plece acasă, construind din corturi un orăşel al Demnităţii în PMAN. Care este motivul tuturor acestor proteste?
„Motive ar fi mai multe, să luăm chiar lipsa presei independente, care dezinformează populaţia Republicii Moldova. Dar motivul principal ar fi totuşi faptul că pe parcursul ultimelor 6 ani s-a intensificat practicarea hoţiei la drumul mare. Ultima picătură în aceste hoţii a fost furtul unui miliard de dolari din trei bănci, Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială, de către bandiţii de la guvernare, şi îi numesc aşa pentru că aşa îi numeşte deja fiecare cetăţean. La ora actuală nu-i mai putem numi clasă politică sau cei care ne reprezintă, căci după ce s-a aflat de furtul unui miliard de dolari, ei au continuat să fure. Acum se fură al treilea miliard din impozitele şi taxele care au crescut, pentru a acoperi celelalte furturi.
Deci tot ce fac ei este să se gândească doar la hoţii şi jafuri. Ei nu au în RM un domiciliu stabil, familiile lor aflându-se în străinătate. Acest individ (Plahotniuc, n.r.) în anii ’90 a practicat proxenetismul, după care în 2005 a furat împreună cu Voronin, cel care l-a învăţat să fure, arătându-i schemele. După 2009 el l-a părăsit pe Voronin, l-a luat pe Lupu care era preşedintele parlamentului pe timpul comunist şi imediat s-au făcut democraţi şi euro-integratori, ceea ce este absolut fals. Trecerea lor din zona comunistă în cealaltă tabără a fost făcută cu scopul de a implementa schemele lui Voronin la nivelul cel mai înalt. Voronin la ora actuală îşi muşcă mâinile pentru ca el fura milioane, iar fiul lui „adoptiv” de hoţii, fură miliarde.
O altă cauză a acestor proteste ar fi sărăcia, mizeria, pensiile mici. Bătrânii au pensii de 800 de lei, ceea ce înseamnă în jur de 45 de euro, iar facturile care vin către populaţie sunt de 2000 de lei (100 de euro). Ca stat nu poţi să dai unui om 1000 de lei şi să-i trimiţi acasă facturi de 2000 de lei, asta înseamnă că el nu mai are dreptul să mănânce. Lucrurile sunt foarte grave. Republica Moldova este în coada topurilor internaţionale la sărăcie, la libertatea de exprimare, practic la toate domeniile vieţii social-politice.
O chestiune absolut ieşită din comun ar mai fi că în R. Moldova, acest individ a acaparat instituţiile de drept, instituţiile judiciare, instanţele de judecată, unde se află slugile lui devotate. Prin urmare am ajuns în situaţia în care RM este un stat captiv, un stat în care puterea politică a fost uzurpată de aceşti criminali, iar faptul că statul este captiv o spunem nu numai noi, o spun şi ambasadorii străini, iar ultimul care a făcut declaraţii în acest sens este secretarul general al Consiliului Europei, d-nul Jangland care în timpul unei vizite în RM ne-a îndemnat pe noi cetăţenii să ne luăm ţara înapoi. Asta facem. S-a văzut că această Piaţă a fost plină, fiind peste 100 de mii de oameni, deşi sconcşii lui Plahotniuc, de la televiziunile care practică terorismul informaţional au spus că aici au fost 2-3 mii de oameni. O asemenea demonstraţie de asemenea proporţii nu a avut loc în RM niciodată din anul proclamării Independenţei la 27 august 1991.”
Epoch Times: Având în vedere atitudinea autorităţilor RM faţă de cerinţele protestatarilor, care au refuzat să demisioneze, aveţi o strategie ]n continuare pentru cei care se află şi acum în Piaţă?
„Noi vom continua să protestăm. Este unica noastră armă legală şi constituţională. După acţiunea de protest de duminică 13 septembrie, cetăţenii au înţeles că această conducere şi-a pierdut simţul realităţii, nu ne mai reprezintă, este ilegitimă pentru că tentativele noastre de a ne întâlni cu preşedintele Timofti nu s-au soldat cu nimic în două rânduri, trimiţându-şi agenţii de presă, lucru care mi se pare absolut ciudat şi anormal. Acest preşedinte de tinichea nu a fost văzut nicăieri, nu ştim dacă este în viaţă, vorbesc la modul cel mai serios, pentru că nu a apărut în faţa presei şi în spaţiul public deja de vreo 2-3 săptămâni.
Ceilalţi doi, Streleţ şi Candu au avut un comportament cinic, au sfidat în repetate rânduri cerinţele protestatarilor şi au spus că de fapt revendicările protestatarilor coincid cu agenda lor de toamnă, doar că nu ştiu dacă pe agenda lor de toamnă este propria lor demisie, sau alegeri anticipate.
După o întrunire a Consiliul Marii Adunări Naţionale am decis să etapizăm revendicările noastre. Pentru început am cerut demisia Procurorului General, Gurin, şefului CNA, Chetraru, şefului Curţii Supreme de Justiţie, Poalelungi, mai ales că acesta din urmă a venit cu nişte idei idioate. El a fost unul dintre ticăloşii care a propus pedeapsa penală pentru jurnalişti, dorind să introducă cenzura, însă Consiliul Europei le-a dat peste mână.”
Nu cred că vor da curs solicitărilor noastre, astfel că vom continua să informăm oamenii prin intermediul protestelor. Unica soluţie care ne-a mai rămas ar fi să putem menţine ritmul acestor proteste împreună cu cetăţenii noştri care au înţeles ce se întâmplă, şi după cum spunea şi Monica Macovei, dacă un asemenea protest ar avea loc la Bucureşti la care să participe peste 100.000 de oameni, probabil că ar însemna încă o revoluţie română.
Într-un interviu pentru Epoch Times, Cornelia Cozonac, membră a Platformei Demnitate şi Adevăr, a menţionat că Platforma DA se va transforma la un moment dat într-un partid politic. Este adevărat, ce puteţi spune despre acest lucru?
„Ideea este că am dezbătut această problemă şi am spus că Platforma DA va rămâne în continuare o platformă civică, un arbitru moral în eventualitatea schimbării acestei guvernări corupte şi cancerigene, astfel încât cealaltă guvernare care va veni să fie în permanenţă monitorizată. Asta înseamnă că Platforma va veni cu o alternativă politică, viabilă, astfel încât la alegerile anticipate care vor urma populaţia să aibă pentru cine vota. În caz contrar, probabil din cauza căderii morale juridice şi de alt ordin al acestei guvernări vor profita persoane precum Dodon, Usatîi, Petrenco şi alţii din ăştia care sunt emanaţia unor forţe pro-ruseşti, neo-comuniste, interlope etc. Deci, noi nu putem să lăsăm RM la o alternativă de felul acesta.
Am putea propune o listă a demnităţii naţionale, am putea propune ca oamenii să se organizeze chiar aici. Important este că la ora actuală putem afirma cu certitudine că RM la următoarele alegeri anticipate va avea o alternativă politică viabilă astfel încât cetăţenii să fie siguri că cei care vor veni acolo vor fi oameni selectaţi în baza a două criterii, integritatea şi profesionalismul, iar ca acest lucru să se întâmple aceşti oameni vor trece prin furcile caudine ale poporului şi ale presei libere bineînţeles, iar în cazul în care faţa de cineva vor apărea obiecţii, acea persoană se va retrage.”
Maria Maevschi
Sursa: epochtimes.ro