Autorităţile RM, acuzate de abuzuri la cheltuirea banilor europeni; „UE trebuie să instituie un control riguros”

Imagine implicită

moldova-ue-steaguriUniunea Europeană, principalul donator al Republicii Moldova, trebuie să instituie un control riguros asupra gestionării fondurilor şi granturilor europene, pentru a nu permite folosirea acestora în alte scopuri decât cele prevăzute în acordurile de finanţare.

Este declaraţia Platformei Societăţii Civile „Pentru Europa”, care acuză partidele de la guvernare că au profitat de generozitatea UE şi au comis numeroase abuzuri de ordin legislativ şi financiar atunci când au cheltuit banii europeni.

„În ultimii ani, sub paravanul integrării europene autorităţile au încuviinţat numeroase abuzuri, inclusiv la capitolul utilizării fondurilor externe, fapt care nu poate fi asociat procesului de integrare europeană. De fapt, aşa-zişii promotori ai integrării europene au subminat vectorul european de dezvoltare al ţării şi au permis ca situaţia să degradeze”, se arată în declaraţia Platformei.

Reprezentanţii societăţii civile îndeamnă partenerii europeni să condiţioneze mai restrictiv oferirea asistenţei Republicii Moldova pentru a evita aceste abuzuri ale autorităţilor.

Platforma Societăţii Civile „Pentru Europa” este formată din 23 de organizaţii ale societăţii civile din R. Moldova.

Vă prezentăm textul integral al declaraţiei:

Partidele pro-europene care au acces la guvernare după anul 2009 şi-au stabilit obiectiv prioritar integrarea europeană a Republicii Moldova, drept condiţie esenţială pentru dezvoltarea şi modernizarea ţării. Cetăţenii Republicii Moldova au susţinut aceste eforturi, fapt confirmat de toate scrutinele electorale care au avut loc după 2009. Totodată, pentru realizarea acestui obiectiv ambiţios, în ultimii ani Republica Moldova a beneficiat de o susţinere diplomatică, logistică, dar şi financiară considerabilă din partea UE, estimată la sute de milioane de euro.

Ajunse însă la guvernare partidele pro-europene s-au autoasociat cu procesul de integrare europeană, considerând că vor fi susţinute de UE în orice împrejurări. Mai mult, acestea au profitat de generozitatea UE şi au comis numeroase abuzuri de ordin legislativ şi financiar. În consecinţă, după şase ani de guvernare pro-europeană, percepţia generală a cetăţenilor este că politicienii care se declară pro-europeni poartă doar stindardul de integrare europeană. Practicile pe care le utilizează, nivelul de corupţie, precum şi lipsa transparenţei în luarea deciziilor şi gestionarea fondurilor europene denotă faptul că abordările lor sunt departe de cele europene.

În ultimii ani, sub paravanul integrării europene autorităţile au încuviinţat numeroase abuzuri, inclusiv la capitolul utilizării fondurilor externe, fapt care nu poate fi asociat procesului de integrare europeană. De fapt, aşa-zişii promotori ai integrării europene au subminat vectorul european de dezvoltare al ţării şi au permis ca situaţia să degradeze. În rezultat, în pofida ajutorului substanţial acordat Republicii Moldova de Uniunea Europeană şi alţi parteneri de dezvoltare cetăţenii nu simt că lucrurile evoluează spre bine în ţara noastră, iar încrederea lor în structurile europene s-a diminuat considerabil, fiind astfel pus în pericol parcursul european al ţării.

În acest context, Platforma Societăţii Civile ”Pentru Europa”, care promovează integrarea europeană ca perspectivă strategică de dezvoltare a Republicii Moldova şi este dispusă să susţină eforturile de modernizare şi europenizare a ţării, de accelerare a reformelor pentru consolidarea statului de drept şi dezvoltarea unei economii durabile, solicită ca Uniunea Europeană, în calitatea sa de principal donator al Republicii Moldova şi structură europeană interesată de stabilitate, bunăstare şi democraţie la hotarul său de est:

SĂ NU MAI TOLEREZE derapajele antieuropene şi antidemocratice ale autorităţilor Republicii Moldova;
SĂ INSTITUIE un control riguros asupra gestionării fondurilor şi granturilor europene, pentru a nu permite folosirea acestora în alte scopuri decât cele prevăzute în acordurile de finanţare;
SĂ CONDIŢIONEZE mai restrictiv oferirea asistenţei Republicii Moldova pentru a evita acţiunile antieuropene şi antidemocratice ale autorităţilor;
SĂ STABILEASCĂ nişte condiţionalităţi foarte clare pentru Guvernul Republicii Moldova în ceea ce priveşte valorificarea resurselor financiare.
SĂ SUSŢINĂ eforturile societăţii civile în elaborarea metodologiilor de monitorizare a impactului cheltuielilor realizate de Guvern din fonduri europene, inclusiv la capitolul promovării parcursului european al Republicii Moldova.
SĂ CEARĂ autorităţilor să respecte transparenţa procesului de luare a deciziilor şi eficienţa dialogului public-privat luând în considerare angajamentele Republicii Moldova în cadrul Acordului de Asociere.

Platforma Societăţii Civile ”Pentru Europa” consideră că odată realizate aceste condiţii, ele vor permite redarea încrederii cetăţenilor în structurile europene şi în Uniunea Europeană, în general. Organizaţiile membre ale Platformei îşi reafirmă angajamentul de a-şi consolida eforturile pentru a apropia Republica Moldova de valorile şi standardele europene, însă consideră că acest lucru este posibil doar în condiţiile în care guvernarea îşi va îndeplini obligaţiunile într-o manieră corectă şi transparentă, iar societatea civilă va dispune de susţinere metodologică pentru a monitoriza angajamentele asumate de către autorităţi.

Platforma Societăţii Civile „Pentru Europa” este o asociere voluntară a organizaţiilor societăţii civile din R. Moldova, a cărei scop este consolidarea opţiunii de integrare europeană şi dezvoltare democratică a ţării. Platforma a fost constituită la 30 iunie 2014, la iniţiativa societăţii civile, cu scopul de a aduna organizaţiile non guvernamentale, instituţiile publice şi alţi actori din societate în jurul unei idei naţionale: pregătirea R. Moldova pentru integrarea în Uniunea Europeană.

Semnatarii Declaraţiei:
Centrul de Resurse „Dialog-Pro”
Fundaţia Est-Europeană
Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”
Centrul Regional de Mediu-Moldova (REC Moldova)
Asociaţia Femeilor Profesioniste şi de Afaceri din Moldova (BPW-Moldova)
Asociaţia Obştească „Habitat”
Adunarea Cetăţenească Helsinki din Moldova
Asociaţia Micului Business
Asociaţia Obştească „Certitudine”
Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni”
Asociaţia Obştească „BIOS”
Agenda Naţională de Business
Asociaţia Obştească „Cutezătorul”
Victoria Bucătaru, membru al Board-ului Platformei „Pentru Europa”, director de programe APE
RCTV Memoria
Centrul Republican pentru copii şi tineret „GUTTA-CLUB”
Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA
Asociaţia „Promo-LEX”
Alianţa Centrelor Comunitare de Acces la Informaţie şi Instruire din Moldova
I.P. „Clinica Juridică Universitară”
Clubul Politic al Femeilor 50/50
Centrul de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi
Consiliul National al Tineretului din Moldova
Asociația pentru Dezvoltarea Culturii și Protecției Drepturilor de Autor și Conexe APOLLO