criuleni, malaiestiSrisoare deschisă guvernanților

Domnilor parlamentari! Domnilor guvernanţi!

Ne adresăm către Domniile Voastre nu pentru a vă supăra, însă în speranţa de a ne înţelege şi totodată sperăm să vă mustre conştiinţa de ceea ce faceţi şi cum lucraţi acolo, în folosul cui şi pentru care merite sunteţi remuneraţi foarte generos de Stat.

Vă scriem, că s-a curmat răbdarea şi nu mai putem suporta toate nedreptăţile şi haosul în care ne-am pomenit în această ţară. Am vrea să ştim dacă aveţi mame, părinţi, copii, persoane de vârsta a treia…

Îi veţi lăsa să îngheţe de frig în casă în miez de iarnă, să ajungă să nu fie în stare să-şi procure medicamentele necesare, produse alimentare, nemaivorbind de celelalte lucruri necesare omului de a supravieţui? Cum oare să trăieşti cu o pensie de 600-800 de lei pe care o primesc şi nu-ţi ajunge să achiţi plata tuturor serviciilor comunale: aşa cum o daţi o şi luaţi, numai că de 2 ori mai mult băgaţi mâna în buzunarul nostru. Ştiţi foarte bine, că numai pensionarii achită cinstit şi la timp toate serviciile! Ştiţi foarte bine cum aţi ridicat preţurile la tot ce se vinde, cum ne minţiţi cu câteva % de majorare a pensiilor!

Am vrea să ştim (învăţaţi-ne şi pe noi) cum Vă veţi descurca cu 30-40 de euro lunar şi cu aceste preţuri?! Trageţi-vă piciorul prin satele republicii ca să vedeţi ce preţuri avem prin pieţe, la ce preţ se vând legumele, fructele în Moldova înfloritoare! Dar celelalte produse alimentare la preţuri europene, însă cu pensii moldoveneşti. Nu trăim în Europa, unde pensionarii au posibilitatea să plătească moldovenilor noştri câte 1000 de euro pe lună, sau chiar mai mult pe cei ce îngrijesc de ei, dar noi? Părăsiţi de copii, rude – înfometaţi, îngheaţă iarna în casă sau ard de vii, fără supraveghere, fiind nevăzători, surzi, ţintuiţi la pat. Asta e răsplata statului pentru munca lor de o viaţă!

Avem un genocid în țară. Majoritatea populației au plecat cu tot cu copii peste hotare. Aţi făcut atâta “bine”, că au plecat din ţară toți tinerii, nevoiţi să-şi caute un loc de trai decent, unde pot să lucreze şi să întreţină o familie. Ştim că nu le este deloc uşor departe de părinţi, copii, însă nici să revină acasă nu doresc, auzind acelaşi răspuns: ”La ce să venim, să murim de foame?!” “Statistica” a stabilit minimul de existenţă la noi de 1500 lei, iar pensia constituie 600-800 de lei. Ai putea trăi cu aceşti bani? Majorând suma pentru impozitul funciar, e nevoie să împrumutăm de undeva bani pentru a achita. Deci iarăşi noi dăm statului din ceea ce nu avem – din împrumut, ca să dau iarăşi aceluiaşi stat, numai să nu rămînem datori. Mult ne-aţi dat ajutor să ne construim o casă? Paradox!!!

Sperăm că în curând lumea o să se deştepte, o să se “răscoale”, aşa cum o făceau pe vremuri strămoşii noştri, ieşind în piaţă cu uneltele de muncă: furci, hârleţe, lopeţi, coase şi vor fi nevoiţi să ia cu asalt Parlamentul, pe care tot din banii noştri l-aţi renovat, ba aţi “găsit” şi 9 milioane pentru a Vă „ baricada” de popor cu „zabrale” la uşi şi „antiglonţ” la ferestre. Cui trebuiţi? Oare nu înţelegeţi că noi nu mai avem încredere în voi?! Mor oamenii peste tot cu sutele pe zi, mor bătrânii, mor cei tineri, că nu au surse pentru tratament, că nu au posibilitatea de a accede utilajele mai performante din unele clinici private sau din motivul „cozilor” exagerate la diagnosticarea patologiilor sau tratarea lor. Insultul, atacurile de cord au devenit cele mai „populare” şi „Întinerite” maladii din cauza nedreptăţilor pe care le comiteţi şi pe care lumea nu le mai poate suporta, şi stărilor de stres cronic ca rezultat. Unde ne sunt drepturile noastre pe care trebuie să le respectaţi?!

Aţi calculat ca să scoateţi miliardul furat de voi tot din noi, cei aduşi la sapă de lemn. Unde-s reformele, despre care vorbiţi de atâţea ani?! De ce nu le faceţi? Aţi transformat ţara într-un organism canceros corupt, cu metastaze în toate instituţiile posibile, aţi privatizat cu bonurile noastre edificiile şi întreprinderile statului, ne-aţi furat totul! Aţi inventat Legi în Parlament numai în folosul Vostru, ca omul simplu să nu mai aibă parte de nimica, deşi a muncit o viaţă pentru stat, societate.

Aţi acaparat justiţia, procuratura şi toate organele posibile de drept. Care „Drept”? Unde s-a mai văzut dreptate adevărată la noi? Doar la cei cu buzunarul mare, dar şi la cei ce depind de apartenenţa la un anumit partid. De ce nu-i lăsaţi pe oameni să lucreze şi să nu depindă de partidele politice? Despre depolitizarea instituţiilor statului, în special a celor de drept vorbesc şi europarlamentarii, sunteţi criticaţi dur de membrii CE. De ce nu o faceţi?

Persoanele acreditate în Moldova au observat bine aceste lucruri, cerând schimbări drastice, dar înzadar. Aţi ajuns că o mână o spală pe alta. Cine V-au ales? Nu oamenii simpli de la ţară în marea majoritate, nu Chişinăul? Aici aţi reuşit să-i cumpăraţi, cum o faceţi şi astăzi. Nu prea mulţi parlamentari au venit la faţa locului să vorbească alegătorilor despre rezultatele obţinute, s-a de ce se întâmplă în lume şi cu ce ne vom alege noi, ca lumea să fie la curent cu ceea ce se petrece în Parlament, că altfel Vă dădeau doar cum Vă fură somnul pe unii, Vă întindeţi (de bine, probabil), că Vă mănâncă bucile (fesele) şi Vă uitaţi la oră, ca mai repede s-o „pişcaţi”, cum Vă sfădiţi între voi – cam aşa Vă vedeam noi acolo, sus. Păcat că am fost lipsiţi de aceste minunate spectacole amuzante.

Aţi ajuns ridicoli, de râsul găinilor. Chiar şi copiii de la grădiniţe şi şcoli o să Vă spună despre miliardul furat şi cine se face vinovat de cele întâmplate. Ziua în amiaza mare se împuşcă în stradă şi nimeni nu ştie nimica. De ce nu funcţionează legile la noi? De ce îţi este frică să mergi pe stradă în plină zi? De ce nu sunt traşi la răspundere ce-i vinovaţi? Deoarece predomină corupţia!

Domnilor, am vrea să vă mai întrebăm şi să aflăm  unde ne sunt dividentele de la bonurile date cândva? Că până astăzi nimeni nu a primit un bănuţ! Voi, însă, le-aţi implementat în „prihvatizarea” a tot ce a fost posibil de privatizat, aţi schimbat peste noapte denumirile din „Agrofond” , „Divident” (fără dividende pentru noi), în „Mega-Prim” şi tot aşa, ca să nu mai dea nimeni de capăt. Noi cerem să elucidaţi cazul, ca lumea să ştie unde le sunt bonurile, dar şi bunurile, care au fost privatizate pe seama lor. Cine se face vinovat de aceasta? Voi aţi privatizat edificii, palate, hoteluri, iar noi nu avem cu ce să facem focul în sobe iarna! Măcar să fi dat câte o maşină de lemne, pentru a Vă răscumpăra vina, că prea păcătuiţi în Faţa lui Dumnezeu şi nu credem, că o să fiţi iertaţi!

Aţi centralizat tot: „Moldtelecom”-ul, spitalul, de parcă aici nu sunt oameni competenţi, care să poată lucra! Ne-aţi lăsat conştient fără locuri de muncă! Multiplele decizii luate în Parlament sunt numai în folosul Vostru, ca omul simplu să nu mai aibă parte de nimica! Dacă te adresezi cu vreo întrebare la „Moldtelecom” prin telefon, pierzi o mulţime de timp, ca mai întâi să asculţi muzica, apoi „robotul” să-ţi spună să mai aştepţi o habă, până te poate doborî un atac de cord sau altceva din cauza lor.

Dar dacă mai încerci să afli un număr de telefon al unuia din şefi de la operatorul de servici, primeşti răspunsul promt, că „nu au dreptul să-l deie”. Iată cam astfel stau treburile în toate domeniile (de fapt Voi le ştiţi şi mai bine). Oare nu erau mai bine decentralizate, când 2 persoane puteau să-ţi comunice chiar şi la miezul nopţii, cu ochii închişi, datele informaţionale cu privire la numărul de telefoane din tot raionul? Oare un raion atât de mare nu e în stare să salarizeze 2 persoane? Şi locuri de muncă, dar şi o deservire comodă şi lumea va fi mulţumită. Aşa se procedează în ţările civilizate – totul se face pentru om şi comodităţile acestuia.

Multe mai avem a spune, dar sperăm, că va fi discutată această adresare în Parlament, să luaţi cunoştinţă de grijile şi problemele oamenilor şi să ne daţi şi răspunsul multaşteptat, însă să nu păţim şi noi ca cei din Platforma DA cu dl Cecan de CEC, care a procedat cu oamenii care au colectat semnăturile, ştim noi cât de greu. Că vreţi voi sau nu vreţi cele cerute de popor o să le îndepliniţi, dar nu peste noapte, cum v-aţi deprins să le faceţi pe furiş, în ultima clipă.

Că atâtea semnături nu s-au strâns peste noapte şi Legea nu spune să fie ales Preşedintele numai din jumătate din raioane, dar toate raioanele participă la campania electorală. Aşa că nu mai schimonosiţi legile să fie iarăşi în folosul vostru, că de „jos” se vede totul ce faceţi acolo „sus”.

Că socotim noi, că prea mulţi sunteţi acolo – 101 parlamentari la o aşa republică mică, cu majoritatea tinerilor plecaţi din ţară, ar fi îndeajuns şi 51 nu 71, mai sperăm şi la ridicarea imunităţii parlamentarilor, deoarece lucrează doar pentru sine şi uită, fiind deja aleşi, de oamenii simpli de la ţară, care au mai rămas şi le cresc pâinea.

Şi în încheiere, sper să nu Vă supăraţi de cele relatate şi înşirate mai sus, şi, aflăndu-ne în Postul Mare, ne cerem iertare de la domniile voastre, în speranţa să ajungem cu bine la Sf.Paşte, la Învierea Domnului.

P.S. Rugăm ca scrisoarea să fie citită de la tribuna Parlamentului.

 Semnează un grup de locuitori ai raionului Sîngerei

 

(487 accesari)