Avem nevoie de continuitate în sistemul de sănătate
(Scrisoare deschisă către liderii PLDM, PD și PL)
Stimați lideri ai Alianței pentru Integrare Europeană III,
dle Vladimir Filat, dle Marian Lupu și dle Mihai Ghimpu,
Urmărind cu multă speranță formarea cât mai rapidă a noului Guvern, examinând Acordul politic privind constituirea și funcționarea Alianței pentru Integrare Europeană III (AIE III), simțim că e de datoria noastră să ne expunem opinia referitor la viitorul sectorului de sănătate.
Sistemul de sănătate ca și întreaga țară trece prin remanieri și reforme complexe, atât de necesare în condițiile economice dificile, dar și pentru a îmbunătăți calitatea actului medical și a spori satisfacția cetățenilor și lucrătorilor medicali.
Actuala echipă ministerială, în cooperare eficientă cu Guvernul, Parlamentul, partenerii externi de dezvoltare, USMF, CNAM, comunitatea academică, societatea civilă, a reușit să asigure stabilitate în sistem, dar și să inițieze o serie de schimbări curajoase, de importanță strategică pentru sănătate. Sectorul spitalicesc, serviciul de sănătate publică, legislația din domeniul sănătății (inclusiv Legea privind controlul tutunului) sunt doar câteva dintre direcțiile de activitate, în remanierea cărora populația și comunitatea medicală și-au pus mari speranțe.
Vă reamintim că echipa Ministerului Sănătății a reușit să-și sincronizeze activitățile cu cerințele partenerilor externi și de dezvoltare. Susținem ferm declarațiile recente ale dlui Jarno Habicht, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății, și ale dlui Alex Kremer, director de țară a Băncii Mondiale, precum și ale unui șir de deputați în Parlamentul Republicii Moldova, care menționează necesitatea continuității și durabilității reformelor în sistem, susținerii angajamentelor echipei ministeriale de promovare a reformelor sectoriale.
Rocada politică a echipelor ministeriale din Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, dar posibil și a celor din CNAM și CNAS, negociată în cadrul Acordului AIE III, comportă riscuri majore pentru continuitatea reformelor inițiate în ambele sectoare. Acestea sunt cele mai sensibile domenii, ele țin de valorile sociale, ale familiei și sănătății, care solicită activități complexe și tocmai au intrat în reformele necesare pentru a fi susținute financiar și logistic de partenerii externi.
Este binevenită păstrarea echipelor sectoriale în formula existentă, pentru a nu tergiversa atingerea priorităților guvernării, declarate în Acord: implementarea politicilor sociale pro-active, ocrotirea familiei, măsuri orientate spre sporirea bunăstării cetățenilor și creșterea calității vieții; eficientizarea sistemului național de asigurări de sănătate, a sistemului de pensii și de asigurări sociale.
Ne adresăm liderilor politici ai partidelor componente ale Alianței de Integrare Europeană, în contextul formării viitorului Guvern, să asigure menținerea politicilor și strategiilor actuale din sistemul de sănătate și cel social, înalt apreciate de către comunitatea medicală și partenerii de dezvoltare, precum şi a continuității echipelor ministeriale existente pentru promovarea acestora.
Chișinău, 27 iulie 2015
Gheorghe Ghidirim – fost ministru al Sănătății (1990-1994)
Mihai Magdei – fost ministru al Sănătății (1997-1998)
Vasile Parasca – fost ministru al Sănătății (1999-2001)
Valerian Revenco – fost ministru al Sănătății și Protecției Sociale (2005)
Ion Ababii – fost ministru al Sănătății (2005-2008)
Larisa Catrinici – fost ministru al Sănătății (2008-2009)