Avertismente din Republica Moldova: „Aici arde totul!”
Fostul şef-adjunct al Serviciului de prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie din Moldova, Mihail Gofman, a numit persoanele care, potrivit lui, ar fi dirijat şi beneficiat de pe urma furtului unui miliard de dolari din sistemul bancar al ţării. Acesta a făcut declaraţiile la Washington, în cadrul unei conferinţe de presă.
Mihail Gofman a menţionat că „principalul beneficiar este oligarhul moldovean Vlad Plahotniuc – reprezentantul principal al elitei politice”, care controlează Partidul Democrat (fiind prim-vicepreşedinte PDM), formaţiune care, la rându-i, controlează momentan puterea la nivel central. Al doilea beneficiar, potrivit lui Gofman, „este, într-o măsură mai mică, ex-premierul Vlad Filat, deja condamnat la 9 ani de închisoare” într-un alt dosar de corupţie. Iar „„ideologul” marelui furt ar fi Serghei Iaralov (o persoană din anturajul lui Vlad Plahotniuc) care deţine cetăţenie americană. Presa de la Chişinău scrie că Iaralov ar activa în calitate de „manager pentru dezvoltare” la o firmă din Boston unde ar avea şi o casă luxoasă, dar şi un teren de 37 de ari. Nici unul din cei trei menţionaţi de Gofman nu a reacţionat deocamdată la acuzaţiile aduse. DW aşteaptă cu interes reacţiile celor vizaţi.
PDM angajează una din cele mai influente firme de lobby din SUA
În schimb, Partidul Democrat din Moldova a anunţat într-un comunicat oficial că a semnat un contract cu una din cele mai influente firme de lobby, „Podesta”, din SUA „pentru asistenţă în comunicarea internaţională a partidului”.
Aflat la Washington, unde a plecat, spune el, la invitaţia unor „structuri americane”, pentru a face lumină în dosarul fraudei de proporţii din Moldova, Mihail Gofman a pledat pentru o anchetă internaţională în acest caz, argumentând prin faptul că „în plan intern ea va fi blocată indiferent cine va fi procuror general sau anchetator”. Gofman crede că SUA ar trebui să fie interesate de acest caz, deoarece sunt unul dintre partenerii de dezvoltare ai Moldovei „şi, în acest caz, vorbim inclusiv de banii contribuabililor americani. (…) Sunt lezate interesele mai multor state, sunt lezate interesele FMI şi ale ţărilor care finanţează Republica Moldova”.
Furtul continuă chiar în acest moment!
„În 2012, în lunile februarie, martie şi aprilie, mai multe clanuri au luptat pentru a deţine controlul asupra principalei bănci sistemice din Republica Moldova – Banca de Economii. Jaful secolului a demarat în aprilie 2012. A avut trei etape. Ultima a durat până în noiembrie 2014. Operaţiunea nu s-a încheiat! Schema continuă şi astăzi”, a spus Gofman lăsând să se înţeleagă că se referă la împrumuturile luate de Guvern de la băncile comerciale la o dobândă exorbitantă (25%), dar şi la faptul că autorităţile încearcă să pună pe umerii cetăţenilor datoria către BNM, garantată de guvernele Leancă şi Gaburici, oferită celor trei bănci jefuite. „Aceste împrumuturi tot sunt furt”, a spus Gofman, precizând că băncile comerciale care creditează acum guvernul sunt controlate de doi figuranţi centrali în „jaful secolului”. „Trebuie să facem distincţie între beneficiarii efectivi şi cei intermediari… Schema a funcţionat ca un mecanism până la cele mai mici detalii”, a spus Mihail Gofman. El susţine că după ce a făcut dezvăluirile la TV, a fost ameninţat şi el, şi familia sa. „Familia mea a rămas ostatică în Moldova”, a subliniat Gofman fără a oferi detalii despre caracterul ameninţărilor. Totuşi, Gofman susţine că peste 10 zile va reveni în Moldova şi chiar va merge la Procuratura Anticorupţie pentru mărturii. Între timp, presa subordonată puterii de la Chişinău a declanşat o adevărată campanie împotriva lui Gofman, iar acesta din urmă a anunţat că dezvăluirile vor continua.
Jurnalistă avertizată
Luni, la finalul emisiunii „Interpol” de la TV7, unde Gofman a făcut primele dezvăluiri cu o săptămână în urmă, prezentatoarea Natalia Morari a anunţat că ar fi primit un avertisment „de la o persoană de încredere din cadrul unei instituţii de stat”: „Ai grijă! Am auzit pe la noi că nu vei termina bine. La telefon pune o parolă. Şefii sunt şocaţi de ultimele tale emisiuni. Ar fi bine să nu te dai la provocări, pentru că aici arde totul. Fă curat în tot ce poate fi folosit împotriva ta”, a lecturat din telefon Natalia Morari, fără a preciza din partea cui a venit mesajul. „Aceştia vor încerca să muşamalizeze totul, dar vei fi atacată personal sau vor fi atacate rudele tale”, a continuat jurnalista. „Omul mi-a mai scris să am grijă de sala de forţă unde merg, pentru că niciodată nu pot să ştiu ce se poate întâmpla cu hainele mele în timp ce eu fac sport. (…) Eu voi continua să vorbesc!”, a menţionat Natalia Morari. În cadrul aceleiaşi emisiuni, ea a fost avertizată prin Skype şi de Mihail Gofman: „Vă place Carla’s Dreams? Au o piesă foarte bună – Eroina (subînţelegându-se „heroina” – n.n.). Fiţi atentă! E un sfat prietenesc. Nu lăsaţi geanta oriunde! Când ieşiţi din ţară, verificaţi roata de rezervă!”, a avertizat-o Gofman pe jurnalistă.
Încă un om în pericol
Mihail Gofman a spus că fostul şef al Secţiei de prevenire a spălării banilor şi monitorizarea tranzacţiilor în cadrul „Băncii Sociale”, Sergiu Sagaidac, care de asemenea a făcut dezvăluiri prin Skype, în direct la TV, după ce s-a refugiat la Londra, a riscat foarte mult când a intrat în acest „război”. Gofman susţine că se teme pentru securitatea lui Sagaidac şi că fostul angajat al „Băncii Sociale” are nevoie acum de pază de corp: „Eu înţeleg tinereţea… Sagaidac are nevoie de pază. Cu crima organizată nu se vorbeşte direct. Spun aşa cum este”.
În aceste zile, la Chişinău se află o misiune a FMI pentru negocierea unui nou acord de finanţare cu Republica Moldova. Autorităţile române au anunţat că ajungerea la un acord tehnic cu FMI va debloca şi prima tranşă (de 60 milioane de euro) din creditul românesc de 150 milioane promis Republicii Moldova de către România.