Avertismentul unui fost director CIA: Putin îşi va intensifica efortul de a reinstitui puterea sovietică

Imagine implicită

Vladimir-PutinsEfortul lui Vladimir Putin de a creşte influenţa Rusiei asupra fostelor state sovietice „pare abia la început”, în pofida faptului că preşedintele rus pare să-şi tempereze tonul retoricii expansioniste pe termen scurt, avertizează un fost director al CIA, citat de Washington Times online.

„Chiar dacă vom vedea un Putin mai liniştit în săptămânile şi lunile viitoare, am face bine să ne gândim la talia arsenalului său şi la ţinta ambiţiilor sale”, a scris John E. McLaughlin, un fost director adjunct al CIA în timpul preşedintelui George W. Bush, într-un articol publicat joi, citat de ziarul american Washington Times.

McLaughlin, care a fost director interimar al Agenţiei americane de spionaj pentru scurt timp în 2004, afirmă că acţiunile NATO vizând protejarea Europei de Est de o eventuală agresiune militară rusească „ar putea să fie prea convenţionale pentru a descuraja strategia «războiului hibrid» a lui Putin, care combină subtil forţe speciale, tactici cibernetice, propaganda, controlul presei, trupe principale şi declaraţii publice manipulatoare”.

După anexarea de către Rusia a Peninsulei ucrainene Crimeea în martie , administraţia Obama a condus cu succes un efort de a impune Moscovei sancţiuni economice americane şi europene, o tactică vizând să-l oblige pe Putin să renunţe la aşa-numită strategie hibridă de a „absorbi” o bucată şi mai mare din Ucraina. Sancţiunile „au început să afecteze economia rusă”, însă „agresiunea asupra Ucrainei i-a adus un nivel-record de popularitate” lui Putin, scrie McLaughlin în acest articol publicat pe site-ul revistei online Ozy Media.

Sursa: mediafax.ro