Ana UrsachiProcurori cu o reputație pătată care au fost implicați în diverse scandaluri au fost numiți în funcția de adjunct al procurorului general și adjunct al șefului Procuraturii Anticorupție. Declarația a fost făcută pentru agenția Omega de către avocata Ana Ursachi, care a comentat numirea lui Iurie Garaba și Adrian Popenco.

„Sper că este ultima numire și că este o rămășiță a timpurilor vechi. Este o numire rapidă a unor procurori comozi. Mai mult, pot să spun că atât Iurie Garaba, cât și Adrian Popenco nu sunt nici pe departe persoane cu reputație curată. Sunt niște persoane, ale căror nume au fost pătate în diverse scandaluri publice din anii trecuți”, a subliniat avocata.

Astfel, Ursachi a amintit că Adrian Popenco, numit recent în funcția de adjunct al procurorului anticorupție, „a fost acuzat de falsificarea pierderea și publicarea în Internet aproape a tuturor materialelor în dosarul Vicol”.

„Așa sau altfel, a fost un dosar răsunător. Procurorul așa și nu s-a îndreptățit. Pur și simplu, cu timpul totul s-a liniștit”, a menționat avocata, amintind că Popenco la fel a condus procesul de acuzare în dosarul lui Victor și Viorel Țopa, care a luat amploare și acum se află la Strasbourg.

„Cu o astfel de reputație, consider că nu poți fi adjunct al procurorului Anticorupție”, a accentuat Ursachi.

Referindu-se la numirea lui Iurie Garaba în funcția de adjunct al procurorului general, Ursachi a amintit despre implicarea lui într-un accident rutier, în rezultatul căruia, după cum menționează avocata, a fost acuzat un șofer nevinovat al celuilalt automobil, ceea ce se demonstrează prin imagini video.

„Este un scandal mare legat de numele lui. Din punctul de vedere al reputației – numirea la fel nu este corectă”, a spus avocata, precizând că, deși Garaba este un procuror mai profesionist decât Popenco, „care are mari probleme cu profesionalismul”, dar, totuși, „un scandal mare din care a ieșit recent acest procuror și numirea lui într-o funcție înaltă sunt lucruri incompatibile”.

Consiliul Superior al Procurorilor a propus, la 20 noiembrie curent, numirea lui Iurie Garaba în funcția de adjunct al procurorului general, care anterior s-a remarcat prin lipsa de interes față de crima comisă la „vânătoarea domnească”.

Între timp, în vara anului curent, se declara că, la 30 iulie, președintele Consiliului Procurorilor, Iurie Garaba, cunoscut ca făcând parte din anturajul controversatului Vladimir Plahotniuc, a fost implicat într-un accident rutier. Deși accidentul nu a fost unul grav, autoritățile au încercat să ascundă circumstanțele acestuia, iar în privința celui de-al doilea șofer implicat a fost luată fără precedent măsura preventivă de reținere pentru 72 de ore, iar apoi arestul.

Al doilea șofer, Gheorghe Munteanu, a fost arestat în legătură cu faptul că procurorul Garaba a declarat că a fost bătut de el. În același timp, ancheta nu a luat în calcul depozițiile martorilor, care au declarat că bătaia a fost inițiată chiar de procuror, care l-a lovit pe Munteanu cu capul de capota mașinii.

Sursa: jurnal.md

(194 accesari)