Avocatul Poporului, demers la PG împotriva lui Șor: „Se impune o reacție operativă din partea autorităților competente”

Imagine implicită

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, s-a sesizat din oficiu pe marginea mesajului amenințător și jignitor al lui Ilan Șor la adresa jurnaliștilor și a unor oponenți politici, făcut public după protestul din 20 iulie.

Ombudsmanul a depus un demers la Procuratura Generală împotriva controversatului primar de Orhei în care solicită „întreprinderea măsurilor care se impun în limita competențelor atribuite privind apărarea drepturilor și libertăților omului”.

Mihail Cotorobai a apreciat drept deosebit de periculoase și inacceptabile afirmațiile făcute de către Șor la adresa oponenților politici și jurnaliștilor și consideră că se impune o reacție operativă și adecvată din partea autorităților competente.

„Pe lângă faptul că intimidează oponenții politici și jurnaliștii pentru critică, aceste declarații incită la violență față de persoane sau grupuri de persoane, propagă anumite stereotipuri și generează ură și dezbinare între oameni”, susține Ombudsmanul.

Avocatul Poporului a solicitat Procurorului general examinarea circumstanțelor cazului și luarea de atitudine corespunzătoare gravității declarațiilor lui Ilan Șor după modul de reacționare, urmărire și prevenire.

În demersul expediat la Procuratura Generală se menționează că primarul or. Orhei şi preşedintele Partidului „Şor” i-a amenințat pe oponenții săi politici, pe care îi numește „svoloci”, „negodeai„, paskudî”, „tvari” cu exterminare fizică: «Я обещаю: Они у меня будут висеть на Арке. Каждый. И Каждый будет делать с ними, что посчитает нужным. Потому что, они негодяи”. Declarațiile sale includ totodată și chemări la răfuială fizică: „Сволочи, негодяи, паскуды. Задавим их, задушим!»;

Ilan Șor a mai spus că odată cu venirea sa la putere va aplica în raport cu jurnaliștii „plătiți să scrie mizerii despre oameni” o eventuală lege a lustrației. El a utilizat un limbaj licențios, ofensator și la adresa jurnaliștilor: „gadî”, „jivotnîie”.

Avocatul Poporului a apreciat drept deosebit de periculoase și inacceptabile astfel de mesaje care, pe lângă faptul că intimidează oponenții politici și jurnaliștii pentru critică, incită la violență față de persoane sau grupuri de persoane, propagă anumite stereotipuri și generează ură și dezbinare între oameni.

Ombudsmanul mai subliniază că într-o societate liberă dialogul politic trebuie să aibă loc într-un cadru pașnic și civilizat, cu respect față de oponenți și alți actori de pe scena publică.

În document se mai menționează că libertatea presei este una din valorile de bază ale democraţiei, iar libertatea de exprimare este un drept fundamental consfințit în Constituție. Persoanele cu demnitate publică, politicienii, în virtutea funcției sau poziției pe care o ocupă în societate, constituie inevitabil subiectul materialelor jurnalistice în chestiuni de interes public.

Sursa:jurnal.md