sistem-irigare-rep-moldova3,6 milioane de dolari au fost oferiți de Guvernul SUA pentru lucrările de reabilitare a sistemului de irigare de care vor beneficia satele Lopatna, Jora de Jos, Jora de Sus şi Jora de Mijloc din Republica Moldova. 

Peste 500 de hectare de teren agricol vor fi irigate prin sistemul de irigare modernizat din satul Lopatna. Lucrările de reabilitare au inclus reconstrucţia staţiei de pompare şi dotarea acesteia cu trei pompe econome din punct de vedere al consumului de curent electric şi cu echipament electronic de control. De asemenea, au fost instalate circa 25 de km de ţevi din oţel şi polietilenă care fi funcționale aproximativ 50 de ani.

Totodată, în cadrul sistemului de irigare Lopatna a fost restabilit bazinul de acumulare, de circa 1000 de metri cubi, fapt care va reduce la zero scurgerile de apă şi va permite exploatarea pe termen îndelungat, costurile de menţinere fiind minime. Noul sistem le va permite agricultorilor să extindă suprafaţa irigată cu investiţii proprii cu 300 de hectare, adiţional celor 500 de ha incluse în proiect.

Programul Compact al Guvernului SUA este implementat de Fondul Provocările Mileniului Moldova şi are o valoare totală de 262 de milioane de dolari, acordaţi graţie susţinerii generoase a poporului american pentru reducerea sărăciei şi creşterea economică în Republica Moldova.

Sursa: infoprut.ro 

 

(106 accesari)