Barack Obama: Liderii europeni trebuie să combată corupţia şi să consolideze justiţia socială

Imagine postare

obamaPreşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a îndemnat liderii politici din Europa, în cursul unui discurs rostit la Varşovia, să lupte împotriva corupţiei şi să contribuie la consolidarea justiţiei sociale, conform unui comunicat al Casei Albe.

„Democraţiile noastre trebuie să se definească nu prin lucrurile sau persoanele împotriva cărora suntem, ci prin politici de incluziune şi toleranţă binevenite pentru toţi cetăţenii noştri”, a afirmat Obama.

„Economiile noastre trebuie să ofere o prosperitate mai largă, care să creeze mai multe oportunităţi – în Europa şi în lume – mai ales pentru tineri. Liderii politici trebuie să contribuie la creşterea încrederii publice şi să lupte împotriva corupţiei, nu să fure din buzunarele propriilor cetăţeni. Societăţile noastre trebuie să ofere un nivel mai mare al justiţiei care să recunoască demnitatea fiecărei fiinţe umane”, a subliniat preşedintele Statelor Unite.

„Şi, după cum ne-a reamintit agresiunea Rusiei în Ucraina, naţiunile noastre libere nu trebuie să se mulţumească doar cu obţinerea viziunii comune pe care o avem – cea a unei Europe întregi, libere şi aflată în pace. Ci trebuie să muncim pentru acest lucru. Trebuie să fim alături de cei care caută libertatea”, a insistat Obama.

În discursul de la Varşovia, Obama a oferit asigurări aliaţilor est-europeni în legătură cu susţinerea Statelor Unite, subliniind că Polonia, Lituania, Letonia şi România „nu vor fi singure”.

„Ştiu că, de-a lungul istoriei, poporul polonez a fost abandonat de prieteni atunci când a avut mai multă nevoie de ei. Aşadar, am venit la Varşovia astăzi – în numele Statelor Unite, în numele NATO – pentru a reafirma angajamentul nostru de nezdruncinat faţă de securitatea Poloniei”, a declarat Obama, într-un discurs rostit cu ocazia aniversării a 25 de ani de la primele alegeri parţial libere organizate în Polonia, care au condus la înlăturarea comunismului.

„Articolul 5 (al NATO – n.red) este clar – un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor. Iar ca aliaţi avem o datorie solemnă – o obligaţie care ne leagă prin tratat – să apărăm integritatea voastră teritorială. Şi o vom face”, a adăugat preşedintele american, potrivit transcrierii discursului său, postată miercuri pe site-ul Casei Albe.
El a reasigurat Polonia, România şi ţările baltice de sprijinul Statelor Unite şi al Alianţei Nord-Atlantice, pe fondul crizei din Ucraina.

sursa: www.realitatea.net