traian basescuPreședintele României, Traian Băsescu, este de părere că summit-ul de la Vilnius, care va avea loc la sfârșitul acestei luni, va fi un eșec pentru Uniunea Europeană, dar un succes pentru România și Republica Moldova.

„Nu aș vrea să am o anticipare care să dea un generic definitiv, dar, așa cum se prefigurează acum, Vilnius-ul va fi un eșec pentru UE, dar un succes pentru România și Republica Moldova. Rog să fiu scuzat pentru această abordare, dar asta este realitatea. Ratarea semnării Acordului de asociere și a Acordului de liber schimb de către Ucraina este un eșec european, o Europă din care facem și noi parte. Din punct de vedere strict al României, este un succes că Republica Moldova va parafa cele două Acorduri”, a declarat astăzi Traian Băsescu pentru presa română.

Potrivit Agerpres, președintele României a mai spus că rezultatul de la Vilnius va marca, pentru prima dată în mod oficial, tendința Republicii Moldova de a se apropia de UE.

„Rezultatul important este că se marchează pentru prima dată în mod oficial tendința Republicii Moldova de a se apropia de UE și de a se desprinde de fosta zonă de influență a Uniunii Sovietice. Dar, aș vrea să fim extrem de realiști, Vilnius-ul nu este o garanție pentru intrarea în UE a Republicii Moldova, Vilnius-ul este un pas, pentru că însăși UE nu consideră parafarea celor două Acorduri de către Republica Moldova ca fiind o invitație la aderare, este doar o șansă la aderare și nimeni la această ora nu se angajează. (…) Deci, este o perspectivă și nu un angajament european, cum nu este o opțiune definitivă probabil nici a Republicii Moldova”, a mai spus Băsescu.

 

(169 accesari)