Bătrâneţe fără tinereţe
Pe lumea asta există lucruri pe care nu ne este dat să le înţelegem. Cât de mare e puterea divină? Cum arată viaţa după moarte? Ce este inexistentul? Şi multe altele de felul acesta.
Guvernarea „proeuropeană” de la Chişinău a hotărât să nu rămână în urmă şi, la rândul ei, să ne furnizeze o chestiune de neînţeles. S-a gândit guvernarea cât s-a gândit şi şi-a spus în cele din urmă: ‘’Ia, hai să ridicăm oleacă nivelul de trai al populaţiei!”. Zis şi făcut! Începând cu 1 aprilie pensiile au fost indexate cu 10 la sută.
Ce trebuie să înţelegem din această sintagmă? Că pensiile vor creşte cu 10 la sută? Corect, asta am şi înţeles. Dar vă spuneam că există pe lumea asta lucruri pe care nu ne este dat să le pătrundem esenţa. Urmărind un reportaj TV, am văzut mai mulţi pensionari care s-au plâns că în loc să crească, pensiile lor au scăzut! E posibil aşa ceva? E posibil. La Chişinău e posibil orice.
Care ar fi explicaţia acestui fenomen? Ei, uite aici păşim pe tărâmul riguros al matemacii superioare, al fizicii nucleare şi al chimiei organice. (Şi mi-au spus profesorii la şcoală să învăţ aceste discipline, că-mi vor prinde bine în viaţă!). Aşadar, până la 1 aprilie cei care aveau pensia sub 1.500 de lei beneficiau de un adaos de 180 de lei.
După 1 aprilie, când li s-au indexat pensiile cu 10 la sută, a rezultat o sumă mai mare de 1.500 de lei şi, astfel, bieţii bătrâni au fost lipsiţi imediat de adaosul de 180 de lei. Absurd? Bătaie de joc? Da, absurd. Da, bătaie de joc. Dar nici aici dulşele absurd moldav nu are hodină. În cazul foarte multor pensionari, suma rezultată din cele 10 la sută s-a dovedit a fi cu mult mai mică decât adaosul de 180 de lei. Adică, adaosul de care beneficiau bătrânii până la decizia istorică a guvernării proeuropene din 1 aprilie curent era mai mare decât adaosul de după 1 aprilie.
De ce a fost nevoie de mascarada asta? De ce nu au lăsat neatinse cele 180 de lei, la care să adauge indexarea de 10 la sută? A, aşa ceva nu se poate! S-ar putea să avem prea mulţi bogătani şi atunci hoţii ar putea da buzna în casele pensionarilor. Vă aduceţi aminte de argumentul pe care tanti Liuda l-a invocat, pronunţându-se împotriva declaraţiilor de venituri pe care ar trebui să le depună funcţionarii publici? La noi nu e ca în Europa, spunea doamna politician. La noi dacă spui cât ai furat intră hoţii în casă şi-ţi fură ce-ai furat tu.
Bine, în cazul celor de la guvernare, cine ştie, poate că tanti Liuda are dreptate. Dar cu ce sunt de vină pensionarii că au muncit toată viaţa din greu şi, pe deasupra, au şi îmbătrânit fără să prindă de veste? Într-adevăr, cine i-a pus să îmbătrânească? Să vadă prost, să meargă hârşâind picioarele, să le tremure mâinile. Să-şi ducă o existenţă mizerabilă cu 1.500 de lei şi să suporte o guvernare pro-eropeană care le mai şi râde-n nas. Cu o mână le adaugă 10 la sută, cu cealaltă le ia 15 la sută.
Asta e o altă chestiune pe care nu ne este dat s-o înţelegem: de ce îmbătrânim fără să fim întrebaţi?
Val BUTNARU