5884563-afp-mediafax-foto-yorick-jansensLa cei 53de ani, regele Philippe a preluat tronul de la tatăl său, regele Alfred al II-lea. Ieri, tatăl său i-a încredințat țara.

După decesul fratelui Baudouin, Philippe a stat în umbra tatălui său timp de 20 de ani. Duminică s-a semnat actul de abdicare în fața autorităților. Regele Alfred al II-lea s-a adresat fiului său înainte de începerea ceremoniei: „Philippe, ai toate calităţile intelectuale şi sentimentale ca să serveşti foarte bine ţara noastră. Tu şi iubita ta soţie, Mathilde, aveţi toată încrederea noastră”. Philippe a răspuns părintelui său că este perfect conștient de responsabilitățile care îi revin și va continua să se ocupe de ele cu toată inima.

Despre regele Philippe se spune că este foarte timid,  îi lipsesc naturaleţea, spontaneitatea şi diplomaţia, deși a prezidat o serie de misiuni economice pe întreg mapamondul.

Primul fiu al familiei regale s-a născut 15 aprilie 1960, la Bruxelles, unde a făcut și primele studii. A urmat liceul din Flandra, universitățile din Oxford și Stanford. Noul rege al Belgiei s-a căsătorit la vîrsta de 39 de ani, în 1999 cu Mathilde d’Udekem d’Acoz, aristocrată belgiană. Cei doi au împreună patru copii.

(280 accesari)