„Constatăm, cu regret, că procesul de constituire a organelor de lucru ale Parlamentului este tergiversat în mod artificial și, prin urmare, este blocată discutarea și adoptarea pachetului de legi antioligarhice, înregistrat de către blocul ACUM la Secretariatul Parlamentului. Anunțarea deliberată de către președintele ședinței de constituire a Parlamentului a unei pauze pentru o perioadă nedeterminată, urmată de inițierea de către Igor Dodon a întâlnirii „tripartide” anunțate pentru 2 aprilie, creează incertitudini și lasă loc de interpretări”, a declarat Andrei Năstase.

Blocul ACUM atenționează că acest lucru se produce pe fundalul agravării situației social-economice din țară și a iminentei creșteri a tarifelor la energie și gaze naturale, fenomen care va declanșa inevitabil scumpiri în lanț a produselor și serviciilor, sărăcindu-i și mai mult pe cetățeni.

„Totodată, lipsa finanțării externe a RM în condiții avantajoase (granturi și credite preferențiațe) generează îndatorarea statului de la băncile locale la dobânzi mult mai mari, ceea ce plasează o bombă cu ceas la temelia economiei”, se spune în declarația blocului politic ACUM Platforma DA și PAS.

Totodată, deputații ACUM au reiterat că nu vor participa la niciun fel de „consultări” cu actuala conducere a PD, „deoarece acest clan se face responsabil de capturarea statului, de izolarea externă a țării și de subminarea economiei prin acapararea dubioasă a celor mai importante active economice (Aeroport, AirMoldova, Tutun CTC, Gările Auto etc), de sărăcirea și alungarea oamenilor din țară”.

„Blocul ACUM reiterează faptul că dezoligarhizarea instituțiilor statului este condiția primordială pentru restabilirea funcționalității acestuia și întoarcerea încrederii cetățenilor în Republica Moldova. În acest sens, discutarea și adoptarea în regim de urgență a pachetului de inițiative legislative antioligarhice sunt prioritare pentru actualul Legislativ. Blocul ACUM insistă în continuare pe discuții constructive în vederea îmbunătățirii, adoptării și implementării pachetului antioligarhic. În acest context, invităm deputații, care nu sunt controlați de regimul oligarhic, la discuții transparente pe data de 2 aprilie 2019, ora 10.00, bir. 114, Parlamentul Republicii Moldova”, punctează declarația blocului ACUM.

Sursa:jurnal.md