„Procesul de integrare europeană este un proces de transformare a societății, un proces în care condițiile de viață ale oamenilor, zi de zi, pas cu pas, se apropie de și, într-un final, converg cu standardele europene. Blocul ACUM este unica forță credibilă care poate fi garantul procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. Blocul ACUM își asumă implementarea plenară și responsabilă a tuturor angajamentelor asumate în Acordul de Asociere, așa încât să depunem cererea de aderare la UE până în 2023.”, a declarat Maia Sandu, copreședintele blocului ACUM și președinta PAS.

Prin acțiune sale iresponsabile, această guvernare a îndepărtat Republica Moldova de Uniunea Europeană, spun liderii ACUM: „Prin instalarea unui guvern nocturn din transfugi și trădători aflați la cheremul uzurpatorului, distorsionarea sistemului electoral în favoarea binomului PD-PSRM, acoperirea celor care au furat un miliard din buzunarele fiecăruia dintre noi, violarea principiilor fundamentale ale democrației prin invalidarea alegerilor din Chișinău, brutalizarea celor șapte profesori prin deportarea lor în stil NKVD-ist, guvernarea a făcut ca întreaga conducere a Uniunii Europene, inclusiv Parlamentul European, să bată alarma, spunând că acest stat capturat trebuie întors cetățenilor.”

„În Europa, statul de drept și democrația nu se negociază. Niciodată, sub nicio formă, de nimeni, în niciun context. Iată de ce regimul hibrid de astăzi nu s-a putut, indiferent câte încercări repetate au fost, să se valideze drept partener onest și serios în relația cu UE. Blocul ACUM va fi partenerul de dialog al UE. Vom face acest lucru, asumați și determinați să punem Moldova pe calea ireversibilă a democratizării, securizării și dezvoltării economice în baza unui parteneriat reciproc avantajos cu prietenii noștri occidentali. A ne integra în Europa înseamnă a prelua cu seriozitate modelele bune și foarte bune de funcționare a societăților democratice și dezvoltate din Vestul Europei. A ne integra în Europa înseamnă, de fapt, a trăi bine, aici, în Moldova, așa cum trăiesc germanii, olandezii, belgienii, austriecii la ei acasă”, a declarat Andrei Năstase, copreședintele blocului ACUM și Președintele Platformei DA.

În cadrul acestui eveniment, blocul ACUM și-a anunțat poziția și pe principalele subiecte de politică externă. ACUM își asumă implementarea tuturor măsurilor prevăzute în cadrul Acordului de Asociere, precum și a recomandărilor ultimei rezoluții a Parlamentului European, printre care anularea sistemului mixt și confirmarea voinței alegătorilor exprimate în alegerile pentru primăria municipiului Chișinău.

„Noi ne obligăm să restabilim relațiile cu UE și să obținem asistența financiară suspendată în primele 3 luni de guvernare. Ca urmare a acțiunilor noastre, cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de creșterea finanțării din partea UE, inclusiv de cele 100 de milioane de euro blocate din cauza ultimelor acțiuni ale guvernării PD, resurse care vor fi investite în proiecte sociale, în proiecte de infrastructură, în proiecte pentru dezvoltarea antreprenoriatului, în proiecte la nivelul administrației publice locale și în domeniul consolidării independenței și profesionalismului instituțiilor publice. Vom face dreptate oamenilor onești prin investigarea reală a furtului miliardului și realizarea reformei în justiție cu susținerea partenerilor europeni”, se spune în declarația ACUM.

„Guvernul ACUM va edifica și va consolida relația specială cu Romania, care se bazează pe respectul reciproc pentru democrație, stat de drept și prosperitate. Vom intensifica relațiile în domeniile economic, educație și energetic. ACUM își asuma finalizarea construcției gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, care va permite Republicii Moldova să importe resurse energetice din Vest. Parteneriatul strategic cu SUA va fi de o importanță critică pentru ACUM, în special în 4 domenii-cheie: democrație și bună guvernare, inclusiv anticorupție; independență energetică; dezvoltare economică și financiară; cooperare în materie de securitate. Vom miza pe sprijinul SUA în investigarea furtului miliardului”, se mai spune în angajamentul ACUM.

În privința relației cu Rusia, blocul ACUM spune că se va axa pe crearea condițiilor optime pentru dezvoltarea unui parteneriat reciproc avantajos și bazat pe respect reciproc. „Vom pune accent pe diminuarea vulnerabilităților economice, energetice, sociale și politice, dar, mai ales, informaționale ale Republicii Moldova față de Kremlin. În același timp, vom crea condiții optime pentru relații economice reciproc avantajoase. De asemenea, vom mobiliza sprijinul internațional pentru a determina Federația Rusă să-și retragă necondiționat și imediat trupele de pe teritoriul Republicii Moldova”, conchide declarația.

Sursa:jurnal.md