klaus-iohannis-1Preşedintele Klaus Iohannis este numit de presa externă drept „liderul tăcut” al României, care „tace şi face”. Acesta este felul în care mulţi români îl văd pe şeful statului. Cunoscut pentru calmul său şi stilul neemotiv şi pentru originile sale săseşti transilvane, fostul profesor de fizică în vârsta de 55 de ani, care mergea pe bicicletă câte 60 de kilometri pentru a-i face curte viitoarei soţii, a reuşit o victorie şoc împotriva premierului Victor Ponta la alegerile prezidenţiale, scrie Bloomberg.

„Există un mare val de aşteptări în jurul lui”, spune Michael Taylor, de la compania de consultanţă strategică Oxford Analytica, din Marea Britanie. Specializat pe zonele Europei Centrale şi Balcanilor, acesta menţionează că Iohannis „este eroul momentului, dar puterile sale constituţionale sunt limitate”.

Iohannis preia mandatul cu România având o creştere economică ce depăşeşte estimările, de 3,2 la sută în al treilea trimestru, faţă de anul anterior, iar Guvernul a stabilit anul 2019 drept data pentru aderarea la zona euro, notează Bloomberg.

În ceea ce îl priveşte pe actualul preşedinte, în cei 14 ani ai acestuia de primar al Sibiului, Iohannis şi-a construit o reputaţie de obţinere a rezultatelor, transformând oraşul în Capitala Culturală a Europei, în anul 2007. Acest lucru a atras mii de turişti, inclusiv pe prinţul Charles. Faţă de 2005, salariile au crescut de mai mult de două ori în acest oraş.

De altfel, şi la Sibiu, Klaus Iohannis şi-a câştigat mandatul de primar în ciuda şanselor mici care i se acordau, aşa cum a răsturnat avansul de 10 procente pe care îl avea Victor Ponta în primul tur al prezidenţialelor.

sursa: jurnal.md

(98 accesari)