BNM, după ce Filip a declarat că 90 la sută dintre numele pomenite în Kroll 2 sunt oameni oneşti: „Niciun demnitar sau oficial nu a avut acces la raport”

Imagine implicită

Niciun demnitar sau oficial din Republica Moldova nu a avut acces la raportul Kroll 2. Este precizarea Băncii Naţionale a Moldovei făcută după ce premierul Pavel Filip a declarat că 90 la sută dintre persoanele pomenite în acest raport „sunt oameni absolut oneşti”, dând de înţeles că ar fi citit rezultatele investigaţiei.

„Cel de-al doilea raport de investigaţie al companiilor Kroll şi Steptoe & Johnson a fost transmis săptămâna trecută, împreună cu sinteza, Băncii Naţionale a Moldovei, care îl va analiza cu scopul identificării carenţelor din sistem şi aplicării măsurilor de rigoare. Niciun demnitar sau oficial nu a avut acces la raportul propriu-zis, iar sinteza a fost făcută publică”, se spune într-un răspuns acordat Centrului de Investigaţii Jurnalistice la întrebarea cine dintre oficiali sau ce instituţii de stat au avut acces la raportul Kroll 2.

De cealaltă parte, Pavel Filip a declarat că nepublicarea integrală a raportului Kroll 2, care conţine numele celor implicaţi în frauda bancară, este o decizie corectă, întrucât majoritatea celor pomeniţi în investigaţie sunt oameni „absolut oneşti”.

Banca Naţională a Moldovei a publicat, la sfârşitul săptămânii trecute, o sinteză a investigaţiei fraudei bancare, pe care susţine că a primit-o împreună cu cel de-al doilea raport de la companiile Kroll şi Steptoe & Johnson.

Sinteza conţine 57 de pagini şi opt capitole care descriu metodologia investigaţiei internaţionale, analiza expunerilor băncilor fraudate în perioada 2012-2014, legătura grupului Shor cu acţionariatul băncilor fraudate, mecanismele de spălare a banilor şi destinaţia fondurilor frauduloase.

Potrivit experţilor economici, cel de-al doilea raport Kroll demonstrează faptul că BNM şi CNA nu şi-au făcut treaba pentru a evita frauda bancară, iar toate acţiunile concertate ar fi avut protecţie politică.

Sursa:jurnal.md