„Boierii Moldovei sărăcite”: Imobilele de milioane ale şefilor de la MAI

Imagine implicită

Avem boieri şi în rândul şefilor din poliţie. Munca în cadrul Ministerului Afacerilor Interne pare să fie una foarte profitabilă judecând după castelele şi palatele în care locuiesc foşti şi actuali angajaţi ai acestei instituţii. 

Un fost angajat al MAI, care a rămas vizibil în spaţiul public şi după concediere, ex-viceministrul Ghenadie Cosovan, locuieşte împreună cu soţia într-o casă cu două etaje şi mansardă, în sectorul Botanica al capitalei. Locuinţa de lux este amplasată pe un lot de 5 ari. Întregul imobil a fost procurat în 2010, an în care Cosovan nu mai activa în MAI. În actele cadastrale nu este indicată suprafaţa casei, nici valoarea acesteia. Potrivit unor agenţi imobiliari, contactaţi de Jurnal TV pentru o evaluare aproximativă, proprietatea ar costa pe piaţă în jur de 130 de mii de euro, echivalentul a peste două milioane şi jumătate de lei. Cosovan spune că a procurat acest imobil din banii pe care i-a primit de la Ministerul de Interne după concediere, a luat şi un credit şi ar fi contribuit şi fiica sa cu o parte din suma necesară.

„Am plecat la pensie din MAI. Am fost rănit, am fost explodat, am primit asigurare undeva vreo 200 mii lei, plus concediu din 2002, plus că am ieşit la pensie s-au adunat vreo 600 de mii de lei. În afară de asta, fiica mea, trei ani însoţitoare de bord a câştigat foarte bine, am luat un credit de 300 de mii de lei pe care îl achit. Este un loc, nu-i rezidenţial. Să veniţi vara să vedeţi ce miros aicea puternic, un miros foarte îngrozitor. A fost la un preţ convenabil pentru mine. Şi pe parcursul a opt ani, iată anul ăsta abia am finisat”, spus Ghenadie Cosovan, ex-viceministru de Interne.

Fostul viceministru a refuzat să spună cât a dat pe casă, dar pe toată durata discuţiei purtate cu reporterul Jurnal TV a tot încercat să schimbe accentele.

Peste doar un an de la procurarea casei din sectorul Botanica, familia fostului poliţist a devenit proprietara unei alte locuinţe de lux. De această dată, în sectorul Centru al capitalei. Acest imobil, amplasat pe un teren cu o suprafaţă totală de 10 ari, este împărţit de două familii. Potrivit actelor de la Cadastru, Cosovan deţine două cincimi din întreaga proprietate, care are o valoare cadastrală totală de 5 milioane şi jumătate de lei. În actul de evaluare este specificat faptul că terenul are o suprafaţă reală de 10 ari, deşi, conform documentelor sunt doar 6,8.

Agenţii imobiliari contactaţi de Jurnal TV susţin că valoarea de piaţă a două cincimi din acest imobil s-ar ridica la 180 de mii de euro, adică aproape 4 milioane de lei. Fostul poliţist afirmă că familia sa nu a plătit niciun ban pentru această casă, pentru că ar fi primit-o în schimbul cotei părţi deţinute de soţia sa într-o brutărie în care femeia ar fi activat timp de şase ani.

Cosovan spune că de când a plecat din MAI, familia sa se întreţine din pensia lui lunară de 10 mii de lei, dar şi din salariul soţiei, de 7 mii. În această perioadă omul şi-a cumpărat şi maşină. O Toyota. Acum automobilul are 10 ani, iar fostul viceministru susţine că nu-şi aminteşte exact cu câţi ani în urmă a luat-o. La vechimea de acum, un asemenea automobil costă, potrivit anunţurilor de pe site-urile de publicitate, între 9 şi 10 mii de euro, adică în jur de 200 de mii de lei.

Cosovan are şi o vilă în satul Nimoreni din raionul Ialoveni. Potrivit actelor de la Cadastru, este vorba despre o căsuţă de vacanţă de 80 de metri pătraţi, amplasată pe un teren de 6 ari. Acest imobil a fost procurat în 2003. Valoarea cadastrală nu ajunge nici la 180 de mii de lei, însă, preţul real este cu mult mai mare. Am contactat şi de această dată un agent imobiliar pentru a afla cu cât s-ar vinde o asemenea proprietate. Cam 40 de mii de euro – ni s-a răspuns.

Totodată, ex-viceministrul şi-a asigurat şi copiii cu câte o locuinţă. Fiicei sale, în vârstă de 28 de ani, fostul angajat la Interne i-a donat un apartament în sectorul Centru al capitalei. Este vorba despre o locuinţă cu o suprafaţă de 72 de metri pătraţi în care a stat întreaga familie înainte ca soţii Cosovan să se mute la casă nouă. Apartamentul i-a fost oferit lui Cosovan din partea statului la începutul anilor 90.

Fiul lui Cosovan a devenit proprietarul unei locuinţe cu trei camere tot în sectorul Centru al capitalei în anul 2008, pe când avea doar 20 de ani. Potrivit actelor de la Cadastru, însă, investiţia a fost făcută în 2006, pe când tânărul avea doar 18 ani. Fostul viceministru spune că băiatul său şi-a făcut singur bani de casă, iar el i-ar fi acordat un sprijin foarte mic.

Astăzi, fiul fostului viceministru este angajat al Centrului Naţional Anticorupţie. Este ofiţer de investigaţii în Direcţia Combaterea Corupţiei. A obţinut funcţia în 2014. Până atunci, a activat timp de câţiva ani în cadrul Serviciului Securitate Internă al MAI. Prima sa declaraţie de avere disponibilă este cea pentru anul 2012. În acest document angajatul statului nu indică apartamentul pe care îl avea înscris pe numele său încă din 2008. Chiar dacă îl arată în dările de seamă ulterioare. Angajatul CNA nu a răspuns la telefon pentru a spune din ce surse şi-a cumpărat locuinţa şi de ce a evitat să o indice în prima sa dare de seamă.

Pe parcursul timpului, fostul viceministru de Interne, Ghendie Cosovan, şi-a schimbat de mai multe ori viziunile. Ba chiar radical. Pe de o parte, în 1992 a participant la războiul moldo-rus de pe Nistru. Pe de alta, peste 18 ani, în 2010, s-a înscris pe listele electorale ale unui partid politic care pleda pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală şi pentru o relaţie prioritară cu Rusia. Acum se declară unionist şi petrece mult timp în studiourile televiziunilor controlate de şeful Partidului Democrat, oligarhul Vladimir Plahotniuc. Este chemat, de exemplu, să comenteze diverse scheme de destabilizare care ar fi implementate de Federaţia Rusă în Republica Moldova sau să critice opoziţia, în special pe fruntaşii protestelor antiguvernamentale. Întrebat cum se explică faptul că din luptător pe Nistru a devenit militant pro-rus, iar ulterior unionist, Cosovan a declarat că el niciodată nu şi-a schimbat viziunile, iar apariţia sa pe listele electorale ale partidului pro-rus s-ar explica prin faptul că el s-a infiltrat acolo pentru a împiedica formaţiunea să intre în Parlament.

Cu patru ani în urmă, Ghenadie Cosovan a susţinut o conferinţă de presă alături de foştii deputaţi PLDM Alexandru Cimbriciuc şi Ion Butmalai, în care i-a acuzat pe liderii Partidului Democrat de implicare în scheme criminale.

Este de menţionat faptul că peste mai puţin de doi ani de la acea conferinţă, unul dintre participanţi, Ion Butmalai, un deputat care l-a acuzat în repetate rânduri pe Vladimir Plahotniuc de subjugarea instituţiilor statului, a decedat în condiţii suspecte. Nici până în prezent cazul nu a fost elucidat, dosarul fiind clasat. Astăzi Cosovan susţine că acea conferinţă ar fi fost organizată şi plătită de persoane care nici nu au participat la ea şi că el a făcut acele declaraţii pentru că ar fi fost dus în eroare.
Contactaţi telefonic, preşedintele Partidului Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase şi avocatul Ana Ursachi au declarat că nu au avut nicio implicare în organizarea evenimentului din 2013. Un alt participant la acea conferinţă, Alexandru Cimbriciuc, fost deputat şi fost viceministru al Apărării, neagă afirmaţiile lui Cosovan, precum că evenimentul de presă ar fi fost organizat de altcineva decât participanţii.

Ghenadie Cosovan nu crede că proprietăţile de milioane ale unui fost poliţist ar fi un subiect demn de interesul presei. Totuşi, averile agonisite de unii dintre actualii şi foştii conducători ai Ministerului de Interne nu sunt deloc de neglijat. Numai palatele lor cât fac.

De exemplu, ex-ministrul de Interne, Gheorghe Papuc, cel care era în fruntea poliţiei în timpul protestelor violente din 2009, locuieşte într-un cartier cu case de lux din sectorul Râşcani al capitalei. Dacă s-ar face un top al celor mai grandioase clădiri ridicate de actuali sau foşti demnitari – locuinţa lui Papuc cu siguranţă ar ocupa un loc „de cinste”. De fapt, este vorba despre mai multe construcţii interconectate. Pe lângă acest imobil-fortăreaţă pălesc toate casele de lux din zonă. În actele de la Cadastru sunt înregistrate terenul de 10 ari, două case – una de 555 de metri pătraţi şi alta de 350 şi o şură. Valoarea totală – peste 2 milioane 900 de mii de lei. Costul real al unui asemenea imobil este, însă, de două ori mai mare.

Papuc a fost condamnat în dosarul 7 aprilie, pentru neglijenţă în serviciu soldată cu moartea unui om. Este vorba despre tânărul Valeriu Boboc, ucis în bătaie de către poliţişti. Fostul ministru, însă, s-a ales doar cu o amendă după ce Curtea Supremă de Justiţie a anulat decizia Curţii de Apel de a-l condamna la patru ani de închisoare cu executare. La începutul lui 2014, Gheorghe Papuc a fost numit preşedinte al Consiliului Băncii Sociale, una dintre cele trei instituţii financiare din Moldova implicate în furtul miliardului de dolari din sistemul bancar, produs spre sfârşitul acelui an.

Subalternul lui Papuc, fostul viceministru Valentin Zubic, care şi-a dat demisia după violenţele din timpul protestelor din aprilie 2009, locuieşte într-o casă cu două etaje pe care şi-a cumpărat-o în anul 2011. Imobilul este amplasat pe un teren de 6 ari în Dumbrava, o suburbie a capitalei. Potrivit actelor de la Cadastru, această casă ar avea mai puţin de 100 de metri, iar întreaga proprietate ar valora puţin peste jumătate de milion de lei. Preţul real al imobilului, se ridică, însă, la peste 2 milioane, potrivit agenţilor imobiliari contactaţi de Jurnal TV.

Şi Valentin Zubic a fost urmărit penal în dosarul „7 aprilie”. A fost pus sub învinuire în 2011, pentru neglijenţă în serviciu. În 2013, însă, controversatul judecător Ion Ţurcan a emis o decizie prin care l-a scos de sub urmărire penală. După plecarea din funcţie, Zubic s-a angajat în slujbă la oligarhul Vladimir Plahotniuc. Fără ascunzişuri. Numele lui a apărut şi în acte. A condus o perioadă compania imobiliară a lui Plahotniuc – Finpar Invest, cea care a preluat prin judecată mai multe terenuri în capitală, inclusiv insulele din Parcul „La Izvor”, iar din martie 2016 este şef la firma de pază a controversatului politician şi afacerist – Argus S. A făcut schimb de ştafetă la conducerea acestei companii cu un alt fost angajat în structurile de forţă: Valentin Mejinschi, ex-ministru de Interne şi fost director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, acum CNA.

Şi actualii conducători din cadrul Ministerului de Interne o duc bine. Şeful adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei, Gheorghe Cavcaliuc, în vârstă de 35 de ani, are o ditamai gospodărie într-un sector de vile în suburbia capitalei, satul Truşeni. Pe un teren de 12 ari, poliţistul a ridicat nişte construcţii impunătoare. Recent, Cavcaliuc a mai cumpărat un lot alăturat de 11 ari, astfel încât deţine în acest sector de vile cam o pătrime de hectar. Omul şi-a delimitat gospodăria în trei părţi. Pe o bucată de pământ, se pare, intenţionează să facă grădinărit. Casa cu două niveluri ocupă o altă bucată bună din teren. Iar restul spaţiului este destinat relaxării. Oare putea fi altfel? Având în vedere că este vorba despre acel Gheorghe Cavcaliuc care a decis ca toate inspectoratele de poliţie să fie dotate cu fotolii de masaj pentru ca toţi poliţiştii să aibă posibilitatea de a se relaxa după sau în timpul unei zile grele de muncă. În zona pentru odihnă omul şi-a făcut piscină. Pentru că terenul e în pantă, a fost nevoie de ridicat o construcţie specială. Mai multe şezlonguri au fost instalate în curte. Totul – îngrădit pe de o parte cu un zid înalt, iar pe de alta – cu sârmă ghimpată. Este greu de crezut că luxul din imaginile video şi-l poate construi un poliţist, fie el şi în funcţie de conducere, doar din salariu. Dar anume aşa stau lucrurile- afirmă Gheorghe Cavcaliuc.

Declaraţia de avere a lui Cavcaliuc pentru 2016, an în care casa era dată deja în exploatare, conţine şi alte venituri decât leafa. De exemplu, o donaţie de 9995 de euro, de altfel, o sursă destul de des întâlnită în dările de seamă ale angajaţilor statului. Poliţistul ne-a spus că a primit banii de la mama sa, care munceşte în Italia. În 2016 a câştigat şi din vânzarea unui Mercedes cumpărat în 2013 cu jumătate de milion de lei. Tranzacţia i-a adus un profit de aproximativ 17 mii de lei lui Cavcaliuc. El indică faptul că maşina cumpărată cu 503 mii de lei în 2013 a fost vândută cu 520 de mii în 2016. Iată cum explică:

Veniturile din muncă rămân cu mult în urmă faţă de celelalte două surse. Anul trecut, Cavcaliuc a obţinut un salariu lunar de aproximativ 11 mii de lei, 133 de mii în total. În 2015, a câştigat puţin mai bine – 152 de mii. În 2014 – 128 de mii. Şeful adjunct al IGP afirmă că gospodăria pe care şi-a construit-o ar costa puţin peste 10 mii de euro – 304 lei terenul şi 229 de mii de lei – clădirea. Ditamai casa este prezentată în darea de seamă a poliţistului drept „căsuţă”. Specialiştii contactaţi de Jurnal TV susţin că imobilul lui Cavcaliuc ar costa pe piaţă între 40 şi 90 de mii de euro. Marja este destul de mare din cauza locului amplasării, care nu este unul prea cotat. Probabil anume asta a vrut să sugereze Cavcaliuc printr-o întrebare retorică adresată reporterului Jurnal TV.

Ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, locuieşte împreună cu familia în suburbia capitalei, oraşul Codru. O viaţă regească, s-ar spune, dacă aruncăm o privire la casa de lux în care stă şeful tuturor poliţiştilor. O clădire cu patru niveluri, cu o arhitectură neobişnuită, înconjurată de multe plante pe un teren de şase ari. Ca şi cei mai mulţi dintre colegii săi din administraţia de stat, ministrul de Interne îşi ţine averea după un gard înalt de vreo doi metri, doar că spre deosebire de majoritatea, Jizdan şi-a pus o poartă din fier forjat, astfel încât i se vede o bucată mică din curte.

Aici poate fi observată parcată maşina soţiei demnitarului. Atât casa, cât şi automobilul sunt declarate. Ultima dare de seamă făcută de ministru şi disponibilă pentru publicul larg este cea din 2015, iar în acest document vedem că locuinţa demnitarului are o suprafaţă de peste 300 de metri pătraţi. Jizdan afirmă, însă, că imobilul nu-i aparţine, ci îl are în folosinţă. Clădirea este înregistrată pe socrii ministrului, care ar fi procurat terenul în 2006 şi ar fi construit casa până în 2011. Acest detaliu, faptul că majoritatea demnitarilor trăiesc în locuinţe de lux înregistrate pe numele rudelor, a fost remarcat până şi de Centru Naţional Anticorupţie într-un spot publicitar realizat recent pentru a le explica funcţionarilor ce este corupţia.

Întrebat cum comentează această potrivire a sa cu personajul din spotul publicitar realizat de CNA despre funcţionarii corupţi, ministrul ne-a răspuns prin intermediul Serviciului de Presă al MAI, că nu a văzut filmuleţul. Iar cu privire la imobilul înscris pe socri, instituţia a precizat faptul că doar terenul a fost procurat de părinţii soţiei lui Jizdan. Casa a fost construită de ministru, care, însă, din lipsă de timp, nu ar fi reuşit să perfecteze actele şi să înregistreze imobilul pe numele său.

Soţia ministrului de Interne, care nu este angajată în câmpul muncii, conduce un Volkswagen cumpărat nou în 2013. Familia ar fi dat pe acest automobil 10 mii de euro. Jizdan, la rândul său, are un Range Rover produs în 2012, pe care şi l-a procurat în 2014 cu 20 de mii de euro. În 2015, soţia demnitarului a vândut un Subaru procurat în 2007 cu 20 de mii de dolari. Ar fi încasat pe maşină 7000 de euro. La capitolul venituri din muncă, în declaraţia ministrului de Interne cam suflă vântul. În 2015 omul a câştigat 18 mii de lei din salariu şi 65 de mii din pensie, adică mai puţin de 7000 de lei pe lună. Din aceşti bani şi-a întreţinut întreaga familie, care nu este una mică. Ministrul are trei copii.

Cu un an înainte, veniturile lui Jizdan au fost considerabil mai mari. În 2014, Jizdan a pierdut funcţia de şef al Direcţiei Servicii Operative din cadrul MAI, pe fundalul scandalului „Pădurea Domnească”, când un grup de angajaţi ai statului, împreună cu mai mulţi oameni de afaceri au mers la o vânătoare ilegală unde unul dintre ei a fost împuşcat mortal. Instituţiile statului au fost acuzate atunci că au încercat să tăinuiască incidentul, iar la adresa lui Jizdan au răsunat învinuiri că anume el i-ar fi interzis comisarului de Făleşti să raporteze tragedia. Concedierea, însă, nu doar că nu i-a distrus cariera demnitarului, dar nici dificultăţi materiale nu i-a creat. A primit o îndemnizaţie destul de bună în comparaţie cu veniturile sale din muncă. Mai exact, o sumă de peste două ori mai mare decât salariul sau pensia pe tot anul. Leafa a constituit 66 de mii de lei, pensia – 62 de mii, iar îndemnizaţia – 142 de mii de lei. În total, 22 de mii pe lună. Acesta a fost cel mai bănos an pentru familia lui Jizdan. În 2013, familia a trăit cu mai puţin de 10 mii de lei lunar, iar în 2012 – cu aproximativ opt mii.

De când e ministru, Jizdan îşi ţine Range Roverul în garaj. Are maşină de serviciu o Toyota nouă, cumpărată de MAI la sfârşitul anului trecut special pentru el. Potrivit Serviciului de Presă al instituţiei, automobilul a costat 560 de mii de lei, echivalentul a aproximativ 27 de mii de euro.

Impresionantă este şi averea şefului Inspectoratului de Poliţie al sectorului Buiucani din capitală. Familia lui Lilian Pascaru are casă de lux, maşini scumpe şi afaceri profitabile. Detalii în una din ediţiile următoare.

Sursa:jurnal.md