BOMBĂ // „Spălătoria rusească” continuă să funcționeze în R. Moldova. În 2015 au fost spălate 10 miliarde de dolari

Imagine implicită

spalare de bani rusiaÎn pofida asigurărilor date de autorități că așa-zisa „spălătorie rusească”, prin care miliarde de dolari erau legalizate în R. Moldova, prin intermediul unor decizii judecătorești, a fost oprită, tranzacțiile suspecte au continuat și pe parcursul anului trecut.

Potrivit șefului Departamentului principal de securitate economică și combatere a corupției din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse, Andrei Kurnosenko, schemele de spălare de bani proveniți din Rusia au continuat să funcționeze în R. Moldova și în 2015.

„În 2015, au fost descoperite 23 de astfel de infracțiuni, prin care au fost extrase de pe teritoriul Rusiei circa 10,6 miliarde de dolari, prin intermediul instanțelor judecătorești moldovenești și al unor companii off-shore”, a declarat Kurnosenko, citat de agenția TASS.

Potrivit oficialului rus, în această schemă au fost implicate zece bănci comerciale și 20 de companii off-shore.

În luna februarie, în cadrul unei întrevederi avute de reprezentanții băncilor comerciale din Rusia și conducerea Băncii Naționale a Federației Ruse, mai mulți bancheri ruși s-au plâns că în ultimul timp s-au întețit cazurile când băncile sunt obligate să facă transferuri impunătoare în baza unor ordonanțe judecătorești prin care două părți, inclusiv o companie off-shore, își recunosc niște datorii.

Bancherii ruși observau atunci că nu au niciun drept legal să nu dea curs solicitării de transfer în condițiile în care acest lucru este dispus prin decizie judecătorească. În caz contrar, banca poate fi sancționată administrativ. Reprezentanții Băncii Naționale a Rusiei au declarat, în cadrul unui interviu pentru ziarul moscovit „Kommersant”, că problema este și astăzi „actuală”.

Ziarul NAȚIONAL a scris anterior despre așa-zisa „spălătorie rusească” prin intermediul căreia timp de trei ani 18 miliarde de dolari, provenite din Rusia, au fost legalizate prin intermediul unor ordonanțe judecătorești dubioase semnate de 17 judecători din R. Moldova.

Sursa: ziarulnational.md