BONTON. O româncă, în topul celor mai buni profesori din lume
Un profesor adevărat trebuie să fie model, mentor şi inspiraţie pentru elevii săi. Să le câştige respectul, interesul şi să-i pregătească pentru viitor. La Drobeta Turnu-Severin, un astfel de dascăl schimbă vieţile copiilor săi în fiecare zi. Atitudinea sa aparte a depăşit graniţele ţării, şi în prezent este unul dintre cei 50 de candidaţi la premiul „Global Teacher” 2016, cunoscut în general ca „Premiul Nobel pentru profesori”.
La Colegiul Naţional „Traian” din Drobeta Turnu-Severin, la iniţiativa elevilor. Copiii vin la cursuri cu zâmbetul pe buze datorită profesoarei de matematică Manuela Prajea.
Manuela Prajea, profesoară de matematică: „Copiii iubesc întâi omul, ei întâlnesc întâi omul, și apoi de dragul omului învață, nu de dragul disciplinei în sine”.
Andrei Moraru, elev: „Pentru mulți oameni, matematica nu este chiar cea mai interesantă materie, poate fi uneori chiar plictisitoare. Dar doamna reușește cumva să o facă mai interesantă. Mai distractivă. Mai interactivă. Printr-o mulțime de jocuri și actitivăți interactive care ne fac nu numai să înțelegem mai bine matematica, dar și să ne îndrăgostim de ea”.
Iulia Mitrache, elevă: „Îmi place în mod deosebit de doamna profesor întrucât face fiecare ora de matematica sa fie o bucurie”.
Manuela Prajea este pasionată de cifre de-o viaţă. Şi-a descoperit vocaţia de a fi profesor când era în şcoala generală.
Manuela Prajea: „Mi-amintesc că lucram singură la matematică și învățam foarte mult din culegeri, nu aveam atunci atâtea surse de inspirație. Și aș fi vrut să știu mai mult, aș fi vrut să am ajutor. Și mi-am spus că dacă vreodată ajung profesoară, mi-am jurat că o să-mi ajut elevii foarte mult să devină olimpici. Nu numai să-i ajut, o să vreau să le insuflu dragostea pentru olimpiadă și o să le fiu alături în orice fac ca să progreseze mai repede și să își dezvolte, să își atingă limitele, să își dezvolte potențialul…”.
Şi s-a ţinut de cuvânt. În cariera sa de peste 25 de ani, Manuela Prajea şi-a ajutat elevii să obţină 64 de premii internaţionale, 133 de premii naţionale şi peste 430 de premii judeţene. Şi-a dat seama repede că are nevoie de o abordare diferită de cea a profesorului clasic, tradiţional. A decis să îşi trateze elevii ca pe nişte adulţi, a pariat pe respectul faţă de cei mici şi a câştigat.
Manuela Prajea: „Cred ca este important să venim, noi în învățământ, în educație, sa venim în fața elevilor cu modele. Pentru că suntem primii care intram în viața lor dupa familie, dupa părinți. Profesorii sunt primul impact”.
Manuela Prajea vrea să le dezvolte elevilor gândirea. Stilul obişnuit de predare, bazat pe învăţarea pe de rost, i se pare ineficient: „Sigur ca este o problema a sistemului. Până la urma trebuie să terminăm și cu această paradigmă de care spuneați: predăm, învățăm, reproducem și uităm. Pentru ca ajungem, dupa 8 ani de zile, ca acești copii pe care îi trimitem în viață și în societate să fie deja obosiți de chestiuni pe care le învață la toate disciplinele, lecții interminabile, chestiuni pe care le memorează”.
Sursa:digi24.ro