Boțan: Cererea socialiștilor privind sistemul prezidențial – fantezistă. Dacă vor anticipate trebuie să renunțe la sistemul mixt

Imagine implicită

Solicitarea socialiștilor privind trecerea la un sistem prezidențial este una, deocamdată, fantezistă în sensul că la început Partidul Socialiștilor trebuie să obțină majoritatea în Parlament, după care poate iniția această reformă constituțională, dacă vor găsi de cuviință.

Până atunci însă, toate discuțiile și îndemnurile la trecerea către o republică prezidențială sunt doar manevre de agitare a opiniei publice și de testare a atitudinii cetățenilor. Cât ține de cerința alegerilor anticipate, dacă le doresc cu adevărat, socialiștii trebuie să renunțe la sistemul electoral mixt.

Cel puțin asta afirmă analistul politic Igor Boțan într-un interviu oferit pentru Radio Europa Liberă. Potrivit lui, organizarea alegerilor anticipate în baza sistemului mixt este imposibilă, „pentru că așa sunt regulile scrise – cu un an de zile înainte de alegeri nu trebuie să se schimbe sistemul electoral”. „Deci, trebuie să vedem ce-și doresc socialiștii – anticipate cu sistemul proporțional sau ordinare cu sistemul pentru care au pledat și, potrivit domnului Dodon, este singurul sistem care garantează victoria absolută?”, a menționat analistul.

„Aceste revendicări sunt doar un fel de testare a capacității de mobilizare a partidului, altă încărcătură ideologică sau de altă natură aceste întruniri nu au. Singura intrigă legată de manifestările Partidului Socialiștilor, din punctul meu de vedere, se referă la următorul fapt: vor contabiliza trei mitinguri la cele 637 anunțate anterior de domnul Dodon sau, totuși, un singur miting de protest la care s-au citit aceleași rezoluții?”, a ironizat Boțan.

Referindu-se la colectarea semnăturilor anunțată în cadrul protestelor de duminică, la Bălți, Anenii Noi și Cahul, potrivit analistului aceasta este „o procedură absolut normală în viața noastră politică, numai că iarăși este vorba despre lucruri fanteziste”. „Ei au anunțat că vor colecta semnăturile a cel puțin 70% a cetățenilor cu drept de vot, ceea ce înseamnă mai mult de două milioane de semnături. Dar nu e vorba de două milioane. Deci, din start putem vorbi despre faptul că sunt niște mesaje pentru agitarea opiniei publice, nimic mai mult”.

Astfel, adunând semnături, socialiștii vor face, de fapt, campanie. Asta deși legea spune că agitația electorală nu se permite decât în campania electorală. „Iar ei vor spune că au o campanie politică, așa cum ne-au obișnuit nu o dată, campanie politică…”, a mai spus Boțan, menționând că astfel socialiștii „vor avea acum un pretext de a umbla din localitate în localitate, chipurile, pentru colectarea semnăturilor, care nu au nicio valoare juridică”.

Sursa:independent.md