igor botanJudecătorii Curții Constituționale și-au depășit atribuțiile atunci când au hotărât că președintele este obligat să desemneze candidatul la funcția de premier propus de o majoritate parlamentară formată, susține analistul politic Igor Boțan.

Potrivit acestuia, judecătorii au „forțat nota” marți, atunci când au luat o astfel de decizie. Mai mult, Boțan este de părere că ei au „reinterpetat” sensul cuvântului „consultări”.
„În Constituție scrie clar, că președintele se consultă și el decide. Acești judecători au schimbat și sensul limbii române”, a declarat Igor Boțan în cadrul unei emisiuni de la Unimedia.

În opinia analistului politic, Curtea Constituțională a anulat dreptul discreționar al președintelui, de a decide după consultări cu fracțiunile.
„Eu cad de pe scaun când văd ce decid acești judecători, nu pot să înțeleg cum au decis asta. În opinia mea, și-au depășit atribuțiile”, a mai spus Igor Boțan.

Marți, Curtea Constituțională a hotărât că președintele țării este obligat să desemneze la funcția de premier un candidat agreat de către fracțiuni, în momentul în care în Parlament s-a format o majoritate absolută.

„În cazul constituirii unei majorități parlamentare absolute, președintele desemnează candidatul susținut de această majoritate. Majoritatea parlamentară urmează a fi formalizată, nu doar declarată, cu indicarea deputaților care o constituie și notificarea președintelui”, se arată în hotărâre.

Sursa:independent.md

(45 accesari)