„Ca şi în cazul Ucrainei, Rusia încearcă să împiedice RM să aleagă drumul european”

Imagine implicită

BrokRusia încearcă să împiedice Republica Moldova să ia sigură decizia privind cursul său european. Presiunile s-au înteţit acum în prag de alegerile parlamentare, iar metodele folosite de Moscova violează dreptul internaţional. 

Declaraţiile aparţin preşedintelui Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, Elmar Brok.

„Alegerile sunt importante pentru că le oferă cetăţenilor posibilitatea de a lua decizii. Vedem că si acum Rusia pune presiuni şi negociază expulzarea muncitorilor moldoveni din Rusia. Felul în care Rusia se implică în politica moldovenească este altă metodă prin care, ca şi în cazul Ucrainei, Moscova încearcă să împiedice Moldova să ia singură decizia de a urma drumul european”, a declarat  Elmar Brok la Europa Liberă.

„Ei încearcă să motiveze astfel de acţiuni prin aceea că politica europeană afectează în mod negativ Rusia. Însă trebuie spus că metodele folosite de Moscova violează dreptul internaţional”, a adăugat legislatorul european.

Recent şi cancelarul  german Angela Merkel a declarat că acţiunile Rusiei ar putea destabiliza situaţia din mai multe state din regiune, în special pentru Republica Moldova, Georgia şi Serbia. Totodată, Merkel  s-a arătat îngrijorată de eforturile preşedintelui rus Vladimir Putin de a-şi mări influenţa în Balcani.

Sursa: jurnal.md