Calea Europeană cu informare se deschide, de Romeo – Dorian Crâșmaru

Imagine implicită

CrîșmaruOrașul Bălți din Republica Moldova are de puțină vreme un Centru European de Formare și Informare (CEFI), prin care românii din republica de peste Prut vor avea posibilitatea să fie mai bine informați și mai aproape de realitățile Uniunii Europene, de avantajele acestei mari familii de state care formează un tot unitar și indestructibil. Bălțenii, în special tinerii, apreciază inițiativa pentru că pot să fie mai bine informați asupra beneficiilor și funcționării UE. Altfel spus, românii din Bălți pot uita „binefacerile” sovietice doar dacă știu adevărul despre Uniunea Europeană.

Centrul European de Formare și Informare de la Bălți va oferi publicului interesat informații şi literatură de specialitate, despre programele şi instrumentele UE, dedicate țărilor care fac parte din Politica Europeană de Vecinătate, inclusiv Republica Moldova. Autoritățile de la Chișinău trebuie să se implice în sprijinirea unor astfel de inițiative, deoarece prin aceasta populația poate primi informațiile necesare despre rolul UE, despre Acordul de Asociere, dar și despre beneficiile unei Moldove europene. Oamenii trebuie să aleagă în cunoștință de cauză calea europeană și totodată trebuie demolate miturile acelea toxice pe care propaganda pro-rusă le împrăștie despre Uniunea Europeană. Într-o zonă în care presa de limba română este mai mult inexistentă decât firavă, propaganda rusă zburdă în voie împrăștiind informații toxice despre Uniunea Europeană, mulți dintre bălțeni știind despre marea familie europeană tot soiul de prostii servite prin distorsionarea informației de către Mama Rusie, sora „bună” de la Răsărit.

Din fericire, însă, inițiative de acest fel pot aduce lumină în conștiința colectivă, iar aceasta nu va mai fi acea lumină difuză și slabă, precum o lampă cu gaz căreia nimeni nu i-a mai curățat sticla de ani și ani, ci o lumină caldă, clară și limpede. Iar dovada că aceste inițiative aduc lumina de care vorbeam este și abordarea autorităților locale din Bălți. „Consilierul marin Boboc din Consiliul Municipal Bălți spunea, la deschiderea CEFI că „acest Centru va avea misiunea de informare a cetățenilor din Bălți despre valorile europene și va avea drept scop asistența, consultarea cetățenilor din municipiul Bălți şi nu în ultimul rând a celor care au cetățenie română”. Un alt consilier municipal, Vlad Ghiţu, directorul Centrului „Pro-Europa”, consilier municipal la Bălți spunea, de asemenea: „Cred că vom face mult prea mult pentru populația noastră care are nevoie de informare bună, să depășească stereotipurile care există şi speculațiile care persistă în societatea noastră şi în municipiul nostru vizavi de ceea ce este Europa unită”.

Si mai important este faptul că CEFI oferă cetățenilor și posibilitatea de a depune aici reclamații, în cazul în care drepturile lor au fost încălcate la Consulatul României sau pe teritoriul UE.

 

Sondajele efectuate în republica de peste Prut arată, fără dubii, faptul că moldovenii sunt deschiși unei experiențe europene, benefică viitorului aceste țări, o experiență în care UE va acționa ca o adevărată umbrelă de apărare, strategie de dezvoltare și progres economic și social. Singura problemă a acestor oameni este, însă, slaba informare provocată de lipsa, dacă ne referim în special la municipiul Bălți, a mijloacelor de informare media în limba română. Aici se mai poate adăuga și propaganda presei de limba rusă, dar și intoxicările despre o Europă nocivă. Acestea sunt principalele motive pentru care, la inițiativa senatorului român Viorel Badea, la Bălți există acum un Centru European de Formare și Informare (CEFI). Astfel de inițiative trebuie popularizate și mediatizate, dar și sprijinite cu toate forțele de către România și, de ce nu, și de către Uniunea Europeană, pentru că oamenii sunt curioși, cooperanți și vor să participe la astfel de inițiative, dar vor și să fie mai bine informați.

O tânără jurnalistă în formare, studentă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, de la Universitatea „Alecu Russo” din Bălți, membru al Forumului Internațional al Jurnaliștilor Români, Anișoara Șușu, a realizat un mic sondaj pe această temă, printre tinerii din Bălți. Încă nu știu dacă acest sondaj spune foarte mult despre situație și perspectivă, dar exprimă o opțiune. „Recent la Bălți a avut loc deschiderea Centrului European de Formare și Informare. Ca locuitor al orașului, ce părere aveți despre importanța prezenței acestui centru la Bălți?” – a fost întrebarea pusă câtorva bălțeni. „Importanța, mai degrabă, e simbolică. Importanță practică nu cred să aibă, Pentru că publicul larg, care, de regulă, nu este informat, nu caută informații pe la centrele de informare. Iar cei informați, pot găsi informația veridică despre UE, fără centrele de informare” – spune unul dintre tineri, ceva mai sceptic. „Este extrem de important, având în vedere dezinformarea care e prezentă și accesul limitat la sursele credibile de informație pe tematica europeană” – răspunde un altul! O doamnă își dorește să primească orice fel de materiale informaționale, dar este sceptică în privința puterii de convingere a acestora: „Eu cred că deschiderea CEFI e binevenită pentru Bălți, funcționarea lui va fi benefică pentru locuitorii municipiului. Ei trebuie să fie informați. Adevărul e că nu știu cum își va organiza programele de informare, dacă se va miza pe distribuirea de fluturași informaționali, nu știu în ce măsură va putea convinge”.

Desigur, am selectat doar câteva opinii din acest vox-populi, în care au existat și opinii abrupte izvorâte nu din rea credință, ci din lipsă de informare. „N-am auzit că s-a deschis un astfel de centru!”, a răspuns senin, unul dintre interlocutori.

În concluzie, orice sondaj de acest fel arată fără dubii că oamenii ori nu știu încă de astfel de surse de informare și își doresc să le acceseze, ori sunt sceptici în ceea ce privește permanentizarea unor astfel de idei deja implementate, dar niciunul nu a reacționat după intoxicările sovietice, adică nu a respins franc astfel de inițiative, pe motiv că ar fi nocive. Aste poate fi un început de mentalitate proeuropeană!