protesteCu trei zile înainte de Marea Adunare Naţională de pe 6 septembrie, reprezentanţii Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr” au lansat un apel către toţi cetăţenii pe care îi îndeamnă să vină duminică în PMAN, începând cu ora 12:00, pentru a protesta paşnic contra guvernării corupte.
Apelul Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”:

Dragi concetăţeni, Marea Adunare Naţională din 6 septembrie dă frisoane guvernării corupte. Tot arsenalul resurselor mediatice ale oligarhului, cu tot cu comentatori, analişti şi bloggeri, a fost mobilizat într-un efort muribund pentru a discredita organizatorii şi a  descuraja cetăţenii să participe la protest. Toţi aceştia s-au angajat în tirajarea şi distribuirea minciunilor pe care tot ei le inventează, evitând să invite reprezentanţii Platformei pentru a discuta la modul direct pe marginea adevăratelor cauza a apariţiei mişcării de protest, a conţinutului apelurilor şi mesajelor acesteia.

Amintim în acest sens că Platforma a expediat un demers către 21 de posturi de televiziune, majoritatea alegând să-l ignore. Adevărul este simplu şi la suprafaţă. Corupţia endemică, jaful secolului, miliardul furat, Aeroportul concesionat, scumpirea în lanţ a agenţilor energetici şi a produselor alimentare motivează şi alimentează mişcarea protestatară. De aceea scopul urmărit de clanul oligarhic este să cultive ura dintre cetăţeni care împărtăşesc diferite opţiuni geopolitice, este să incolueze frica de un posibil scenariu sângeros al protestelor.

Dezbinarea cetăţenilor şi învăluirea acestora de suspiciuni şi frică este salvarea gvernării corupte. Drept dovadă serveşte încercarea de a asocia protestele unor partide ce exprimă interesele minorităţilor etnice cu cele ale Platformei DA. În schimb, propagandiştii oligarhiei nu suflă nicio vorbă atunci când sub aceleaşi lozinci protestează veteranii care au luptat pentru independenţa RM, pensionarii, studenţii sau asociaţiile de fermieri. Pur şi simplu manifestările acestor categorii de protestatari nu se încadrează în strategia de dezbinare a cetăţenilor.

În aceste circumstanţe fiecare dintre noi trebuie să înţeleagă că nu există altă soluţie decât depăşirea stării de frică şi manifestarea solidarizării cetăţeneşti. Alternativa mişcării protestatare este acceptarea stării de fapt: O Moldovă condusă de un clan oligarhic care a capturat-o şi a jefuit-o nemilos în ultimii cinci ani. Dacă vom lăsa frica şi dezbinarea să paralizeze mişcarea protestatară, atunci întrebările care se vor ivi imediat sunt foarte simple.

Poate oare o guvernare oligarhică, coruptă îndeplini criteriile de la Copenhaga stat de drept, economie de piaţă competitivă, instituţii capabile să asigure şi să implementeze acquis-ul comunitar pentru asigurarea aderării RM la UE? Este oare posibil să fie asigurate drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului precum libertatea, independenţa justiţiei, traiul decent, spiritul întrepinzător, etc. într-un stat captiv?

Oare nu calitatea de stat capturat, învăluit de corupţie endemică îi împiedică pe actualii guvernanţi să depună cerere de aderare la UE aşa cum au promis în timpul recentei campanii electorale? Ce va accepta mai lesne UE să susţină şi să negocieze cu un stat divizat pe diverse criterii sau cu unul consolidat pe criterii cetăţeneşti?

Răspunsurile oneste la aceste întrebări trebuie să motiveze cetăţenii  să ia atitudine şi să contribuie la ridicarea amplitudinii valului protestatar care va genera cu certitudine şi o alternativă politică pentru actuala guvernare coruptă care doar compromite iremediabil ideea europeană.

Doar protestele de amploare nasc lideri noi, identificaţi şi acceptaţi de societate, care vor oferi alternativa pentru pseudoeuropenii corupţie de la guvernare. Însă acest deziderat se va manifesta plenar într-un cadru electoral competitiv onest pentru care şi se va pregăti alternativa politică viabilă.

Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” face apel către cetăţenii Republicii Moldova indiferent de orientările politice, etnie, religie, etc, să manifeste spirit activ pentru a ne reîntoarce principalele instituţii capturate de oligarhi şi tâlharii politici.

Totodată ne desolidarizăm de acele elemente politice care urmăresc cu totul alte scopuri ale acestor proteste decât cele declarate de către noi. Au atât mai mult că unii dintre liderii politici  care azi se declară în opoziţie faţă de actuala putere au contribuit activ în alte timpuri la capturarea Republicii Moldova.

Platforma DA îşi reconfirmă scopurile civice şi metodele paşnice de protest, anunţându-vă că s-a adresat cu demersuri către instituţiile de drept să asigure în conformitate cu legislaţia securitatea desfăşurării protestului, descurajând în aceaşi timp provocatorii.

Să nu lăsăm să ne învăluie frica şi să ne dezbine ura. Toţi la protest pe 6 septembrie 2015.

Sursa: jurnal.md

(38 accesari)