Candu refuză să invite reprezentanţii protestatarilor din PMAN la şedinţa Parlamentului

Imagine implicită

orasul demnitatiiReprezentanţii Consiliului Marii Adunări Naţionale nu vor fi invitaţi la şedinţa în plen a Parlamentului, aşa cum au solicitat de mai multe ori manifestanţii care protestează de o lună în centrul capitalei. Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, afirmă că nu există un cadrul legal care să permită acest lucru.

„La şedinţele Parlamentului participă doar deputaţii şi cei care sunt invitaţi să raporteze din instituţii. Nu există un câmp juridic ca să fie dezbătute subiecte cu cineva care nu este deputat. Pentru discuţii cu reprezentanţii protestatarilor există alte platforme decât plenul Parlamentului, sunt comisiile, eu sunt disponibil pentru discuţii”, a declarat Candu după şedinţa Biroului Permanent al legislativului, în cadrul căreia s-a decis că prima şedinţă din sesiunea de toamnă va avea loc săptămâna viitoare, pe 15 octombrie.

Totodată, va fi ignorată şi solicitarea protestatarilor privind convocarea într-o şedinţă comună a Parlamentului, Guvernului şi Preşedinţiei.

„Există lege care stabileşte exact care sunt modalităţile şi formele de lucru ale celor trei instituţii”, a mai spus Candu. Acesta a adăugat că astăzi autorităţile vor veni cu o propunere faţă de protestatari, dar a refuzat să spună despre ce este vorba.

La rândul său, Consiliul Marii Adunări Naţionale insistă să fie convocată o şedinţă comună a principalelor instituţii în stat, cu participarea protestatarilor.

„Am luat act de decizia Biroului Permanent de a organiza şedinţa Parlamentului pe 15 octombrie. Consiliul Marii Adunări Naţionale reiterează solicitarea convocării şedinţei comune a Parlamentului, Guvernului şi Preşedinţiei în vederea implementării etapizate a revendicărilor populare. Pe parcursul zilei de azi vom avea întrevederi cu reprezentanţii partenerilor de dezvoltare a Republicii Moldova, continuând astfel dialogul pe marginea găsirii soluţiilor de scoatere a statului din captivitatea oligarhică. În paralel, pregătim mecanismul de implementare a rezoluţiei Marii Adunări Naţionale cu privire la organizarea unui referendum de alegere a preşedintelui RM de către întreg poporul”, a declarat preşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale, Andrei Năstase.

Amintim că Platforma Civică Demnitate şi Adevăr au solicitat în repetate rânduri convocarea unei şedinţe comune a Parlamentului, Guvernului şi Preşedinţiei, cu participarea reprezentanţilor protestatarilor, în cadrul căreia să fie discutate revendicările protestelor de amploare votate de o sută de mii de cetăţeni.