Ponta-PlahaPreședintele Parlamentului Andrian Candu și președintele Partidului Social Democrat din România, Liviu Dragnea, și-au manifestat luni nemulțumirea în legătură cu faptul că Guvernul de la București încă nu a deblocat împrumutul în valoare de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova.

Candu a precizat că temerile instituțiilor române, că banii nu ar fi utilizați corespunzător nu-și au rostul, întrucât Guvernul Filip a „demonstrat” în 5 luni că „face reforme”.

„Am dat dovadă de o determinare fără echivoc în respectarea angajamentele față de partenerii de dezvoltare, și aici mă refer și la FMI și la UE. Faptul că vom avea o vizită de negocieri a FMI la mijlocul lunii iulie denotă faptul că lucrurile sunt tangibile”, a declarat Andrian Candu.

Multi mai dur a fost liderul PSD, Liviu Dragnea, care a lăudat Guvernul Filip, catalogându-l drept unul „responsabil” și „reformator”. Totodată, el a spus că a „înțeles nemulțumirea firească față de faptul că împrumutul este blocat”.

„Atitudinea Guvernului Cioloș este una incorectă. Ajutorul trebuie să ajungă atunci când au nevoie. De ce să nu ducem la capăt o acțiune pe care am aprobat-o? Nu am aflat care sunt motivele reale pentru care acest împrumut este blocat. Este inadmisibilă atitudinea pe care o au Guvernul României și șeful statului”, a declarat Liviu Dragnea.

Împrumutul de 150 de milioane de euro, asupra căruia s-a convenit încă în luna august a anului trecut, a fost inițial blocat de către președintele român Klaus Iohannis. Ulterior, Iohannis a promulgat legea care viza împrumutul, dar Guvernul român nu l-a mai deblocat.

Guvernul condus de către Dacian Cioloș înaintase în luna februarie o „foaie de parcurs” pentru premierul Pavel Filip, condiționând deblocarea împrumutului de îndeplinirea acesteia.

Sursa:independent.md

(31 accesari)