CANDU ȘI FILIP AU CONVOCAT AMBASADORII SĂ LE ARATE „FILTRELE”
Premierul Pavel Filip și șeful Parlamentului Andrian Candu au convocat joi ambasadorii din țările UE să le explice de ce au recurs la controversata amnistie fiscală. Asta după ce Candu a acuzat, cu o zi înainte, FMI, Banca Mondială, UE și SUA de faptul că nu înțeleg legea votată de Parlamentul de la Chișinău.
Presa aservită guvernării a prezentat întâlnirea lui Filip și Candu cu ambasadorii ca pe o întrunire la care ambasadorii străini au fost informați despre „realizările și prioritățile” guvernării de la Chișinău.
Cei doi oficiali moldoveni le-au vorbit ambasadorilor despre „o nouă fază de liberalizare economică” a pieței și „stimularea concurenței echitabile” prin excluderea pedepsei penale pentru administratorii de companii la prima abatere. Candu și Filip i-a asigurat pe ambasadori că aceste măsuri, precum și reducerea la 18% a cotei contribuției de asigurare socială pentru angajatori și introducerea impozitului unic de 12% pentru angajați, vor impulsiona ieșirea businessului autohton din zona tenebră.
Reacțiile dure ale partenerilor de dezvoltare la legea vizând declararea voluntară a capitalului și bunurilor nedeclarate (contra virării în buget a 3% din valoarea acestora) a determinat oficialii de la Chișinău să acuze UE, SUA, FMI și Banca Mondială de „neînțelegere” a lucrurilor. Conform controversatei legi, vor fi supuse declarării voluntare bunuri din țară și din străinătate, iar autoritățile își justifică decizia prin faptul că, aceste măsuri vor contribui la creșterea bazei de impozitare. Chișinăul asigură partenerii de dezvoltare că legea votată deja de Parlament (fără consultări publice) „conține mecanisme (filtre) de prevenire și combatere a spălarea banilor și finanțarea terorismului, conforme celor mai bune practici internaționale”.
Pe de altă parte, experții independenți de la Chișinău acuză guvernarea că ar încerca, prin această și alte legi (cum ar fi cea vizând acordarea cetățeniei contra investiții – 155 de mii de euro pentru familii compuse din mai mult de 5 membri) să legalizeze miliardul de dolari furat din sistemul bancar al țării în 2014. Prin aceste noi legi, Moldova se transformă, de fapt, într-o spălătorie regională de bani, susține ex-ministrul Finanțelor, Veaceslav Negruța. La rândul lor, partenerii de dezvoltare au atenționat că așa-zisa „amnistie fiscală” la care au recurs autoritățile de la Chișinău facilitează spălarea banilor.
Andrian Candu le-a reproșat SUA, FMI, BM și UE El că au „reacționat foarte rapid”, fără a studia atent pachetul de legi: „Cred că este vorba de o neînțelegere. Nici nu s-a trimis legea la promulgare și deja am văzut aceste reacții. S-au luat toate măsurile de prevenire a spălării banilor, finanțării terorismului și altor riscuri”, a declarat Candu.
Anterior, și vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, a acuzat instituțiile internaționale că au criticat „amnistia fiscală” moldovenească „în baza unor concluzii din presă”: „Fiecare trebuia să examineze acest proiect de lege – prin discuții, prin analize și prin argumente”, a declarat Ghilețchi.
Numai că partenerii de dezvoltare, la fel ca și societatea civilă moldovenească nu a primit de la autorități proiectele înainte ca acestea să fie votate de Parlament. Deci, nu aveau cum să le analizeze, Parlamentul votându-le pe furiș.
Liderul opoziției anti-sistem, Andrei Năstase, a declarat că reacția oficialilor moldoveni la criticile prietenilor externi ai Moldovei este „stupidă și halucinantă”.
FOTO: Report.md
„Să arunci cu venin în toți partenerii de dezvoltare ai Moldovei, spunând că s-au pripit și nu și-au făcut temele studiind temeinic propunerea legislativă prin care Plahotniuc se pregătește să legalizeze banii furați, e o mostră de stupiditate politică. Ce vrea să ne spună finul (Candu – n.n.) și portavocea lui Plahotniuc? Că experții FMI, Băncii Mondiale, Delegației UE, Ambasadei SUA la Chișinău sunt niște habarnamiști care nu pricep defel ce se coace în această țară?! Că singurii care pot pătrunde în adâncimile gândirii oligarhului sunt membrii de vârf ai PDM sau miniștrii Guvernului Filip, ori comentatorii mercenari de la televiziunile holdingului?”.
Următoarea misiune a FMI, care va evalua inclusiv riscurile ce ar putea fi generate de buclucașele legi privind amnistia fiscală, va veni la Chișinău în luna septembrie. Potrivit experților, riscul înghețării de către FMI a relației cu Moldova, din cauza legilor votate recent de parlamentul controlat de PD, este extrem de mare.
Sursa:report.md