mungiuPremiul pentru regie la Festivalul de la Cannes 2016 a fost acordat ex-aequo regizorilor român Cristian Mungiu și francez Olivier Assayas, potrivit Agerpres.

Pe scena de la Cannes, regizorul român a mulţumit juriului festivalului, actorilor şi întregii sale echipe.

„Bacalaureat” a fost inclus, de publicaţia Hollywood Reporter, pe lista numită „Cele 21 de filme de festival de care se va vorbi anul acesta la Hollywood”. Jurnaliştii de peste Ocean spun că filmul lui Cristian Mungiu este „o privire clinică asupra traiului în România contemporană.”

Despre „Bacalaureat”,pentru Digi24, Cristian Mungiu a spus: „E vorba deopotrivă și despre un părinte și despre un copil și despre niște relații, și despre un examen, examenul fetei, dar și despre examenul lui. Până la urma, filmul vorbește despre o vârstă, despre ce se întâmplă atunci când constați că mai mult din viața ta e deja în urma ta decât mai e înainte și cam ce fel de sens poți da vieții tale atunci…

De fiecare dată într-un asemenea moment încerci să-ți folosești experiența de viață și înțelepciunea, iluzionându-te că ai putea să o folosești pentru copilul tău. Să i-o transferi cumva ca să nu facă greșelile pe care le-ai făcut tu acum, când te uiți înapoi, evident că e o iluzie asta, nu se poate, dar când faci un film care are în centru o relație cumva și un moment din viața nu e vorba doar despre părinte sau despre copil.

Filmul cuprinde și punctul lui de vedere asupra vieții dar și punctul de vedere asupra vieții a celorlalte personaje, inclusiv al celor de vârsta fetei din film, adica în jur de 18 ani”.

Sursa:digi24.ro

(40 accesari)