bani-luati-mita.-foto-cotidianulde Ion Proca

De la o habă de vreme nişte inşi care nu au ce face cu timpul lor liber s-au apucat cu tot dinadinsul să scrie petiţii zi şi noapte, criticându-l pe bietul  Sergiu Bernevec, preşedinte al FNSAA “Agroindsind”.  Şi aceşti cârcotaşi s-au năpustit asupra omului cu toată artileria grea a cernelei şi a computerului, denunţându-l la procuratură şi la corupţie de nu mai are liderul sindical nici odihnă, nici tihnă, nici grija celor câteva milioane, căzute ca mană cerească pe un cont, dar cam camuflate în fel şi chip, fără de pricepere şi fără de minte. Acum scribii ăştia anonimi se tot întreabă: unde-s banii?

Şi iată că în seara zilei de 11 martie 2013, preşedintele Bernevec adună ad-hoc, în componenţă  cam puţină, pe 2-3 membri ai Biroului executiv şi hotărăsc de comun acord să pună capăt cârcotaşilor anonimi.

Hotărârea e ticluită în stilul anilor de pomină, când petiţiile  anonime erau trimise în lada de gunoi. Reproducem acest opus în întregime:

“În perioada noiembrie 2012 – februarie 2013 în adresa preşedinţilor UT sindicatelor afiliate direct GNSM, au parvenit scrisori anonime cu caracter denigrator în adresa conducerii FNSAA “Agroindsind”, lucrătorilor aparatului central, unor uniuni teritoriale şi sindicale de bază.

În aceste scrisori figurau unele informaţii din documentele dispărute anterior din Direcţia Finanţe, Asigurări Sociale şi Patrimoniu, fapt consemnat prin actul comisiei din data de 14 noiembrie 2012. La recomandarea comisiei au fost întreprinse un şir de măsuri, cum ar fi înlocuirea lacătului de la uşa contabi lităţii, transmiterea spre arhivare şi păstrare a documentelor cu caracter financiar, atenţionarea lucrătorilor aparatului, etc.

Având în vedere faptul că autorii acestor acţiuni ar putea fi unele şi aceleaşi persoane, Biroul Executiv

Hotărăşte:

  1. Se condamnă aceste acţiuni cu caracter illicit şi amoral, care au drept scop defăimarea şi denegrarea FNSAA “Agroindsind” şi a mişcării sindicale în ansamblu, contrapunerea între Centru şi teritoriu, precum şi între subiecţii federaţiei, se resping orice învinuiri în adresa conducerii federaţiei de abuz sau prejudiciu, precum şi invocarea acestora drept pretext  de imixtiune în activitatea sindicatului, fapt ce contravene Legii Sindicatelor nr. 1129XIV (aliniatul 1, art.5, art.29) şi Convenţiei OIM nr.87 (aliniatul 2, art.3).
  2. A sesiza organele de drept în vederea identificării şi tragerii la răspundere  în conformitate cu legislaţia în vigoare a persoanelor ce au obţinut şi au difuzat în mod ilegal informaţii, lansând scrisori anonime cu caracter denigrator în adresa conducerii FNSAA “Agroindsind”.
  3. A remite prezenta Hotărâre persoanelor şi instituţiilor în adresa cărora au parvenit scrisori anonime.

Un cont fantomă bântuie prin mai multe bănci

Da, domnule Bernevec, denigratori sunt mulţi pe faţa pământului. Şi nu-i poţi opri până într-o bună zi, când îi ajunge cuţitul la os şi ei îşi asumă curajul şi răspunderea de a spune lucrurilor pe nume. Aceştia sunt chiar colegii dumitale din teritoriu şi de data aceasta.

Cu toată stima faţă de activitatea Dvs. prodigioasă, cu tot respectul faţă de calităţile de spionaj şi ascundere la loc protejat a milioanelor, daţi-mi voie să vă spun: mare molimă e şi lăcomia asta. Aţi avut nişte milioane nu prea la vedere, aţi încercat să mai scăpaţi şi câteva mii unor instituţii din ramură, de ce v-a împins păcatul să cereţi dividende de la nişte întreprinderi, care abia de leagă tei de curmei?

Şi acum ca să nu vorbim doar vrăbiilor, să dăm citire scrisorii semnate de oameni vii.

“Noi subsemnaţii, Lupu Rodica, preşedintele Uniunii Teritoriale Ungheni, Mocanu Tudor, preşedintele Uniunii Teritoriale Sângerei ale FNSAA “Agroindsind”, ne adresăm către redacţie, deoarece conducerea Federaţiei “Agroindsind”nu permite comisiei de revizie verificarea informaţiei, expuse în scrisorile din  8 noiembrie 2012 şi din 27 februarie 2013, solicităm intervenţia presei  pentru a investiga faptele de corupţie, spălarea banilor şi a altor fraude comise de preşedintele FNSAA “Agroindsind”, dl Sergiu Bernevec şi vicepreşedintele Sergiu Boţa, în perioada 2007-2013.

Faptele spun…În data de 23.10.2007,  demnitarii în cauză au deschis un cont bancar cu nr. 222400011331247, tăinuit de contabilitatea oficială, pe numele Federaţiei Agroindsind la BC “Victoriabanc” SA filial nr.11 Chişinău, gestionat în secret doar de S.Bernevec şi S.Boţa. În evidenţa contabilă a Federaţiei lipseşte rulajul mijloacelor băneşti de pe acest cont. La acest cont au mai fost transferate de pe contul BC Moldindconbank filial Centru Chişinău 4 milioane 600 miide lei şi 7 milioane 615427 lei (aceştia sunt banii de lka lichidarea Fondului de Investiţii Agroinvestprim, creat cândva  de Federaţia Agroindsind, cont de asemenea tăinuit de  preşedinţii porecedenţi). Practic în perioada examinată aceşti bani au fost spălaţi în mai multe ape de către S.Bernevec şi S.Boţa. Când au fost puşi în faţa faptelor prin scrisoarea anonimă din 8 noiembrie 2012 , domnii Bernevec şi Boţa s-au grăbin să scoată ultimii bani de pe contul bancar 222400011331247 şi lka 30 noiembrie 2012 contul a fost anulat.

Şi ca toată masa să fie mulţumită vă mai dăm câteva cifre la desert. O parte de bani au fost sustraşi prin contul 225861140 (cont de tip card) deschis la Victoriabank la 17 iunie 2010. Cu puţin timp mai înainte de pe acest cont au fost transferaţi 410 mii lei la Uniunea Teritorială Cahul. Cu aceşti bani preşedinta UT Cahul, Tamara Susarenco,  a procurat un apartament pentru feciorul său.

Toată lumea are nevoie de un acoperiş de asupra capului. E om şi preşedintele Bernevec. În perioada 2010-2012 de la Sgroindsind  au fost transferaţi 131763 lei firmei Leutis SRL pentru a achita  construcţia apartamentului lui S.Bernevec. Acest episod  festiv a fost tăinuit de organelle de conducere ale Federaţiei.

La un calcul rudimentar cu abacul am putea depista că s-a furat ca în codru:  banii ajunşi pe contul bancar 222400011331247 deschis la Victoriabank în sumă de 4 600 000 lei şi 7 615 427 lei (anul 2007)  plus 2 milioane procentul de deposit câştigat în 2012, 150 000 lei dividende transferate de sanatoriul “Struguraş”. În total s-au dus pe gura lupului 14 365 427 lei. Din această sumă, domnilor, atâtea lucruri bune am fi putut face pentru oamenii sărmani şi cei mai trişti ca noi.  Oare nu-I chip să oprim acest val de fărădelegi?”

Ce mult am vrea ca aceste bănuieli să fie doar bănuieli, pentru că intrăm în Postul Mare şi nu e bine  să lăsăm o pată de ruşine pe nişte obraji nepătaţi. Dar ghemul acesta ni-l poate descâlci doar autorităţile abilitate să facă lumină, cu atât mai mult că nouă ni se învârte capul când vine vorba de cifre cu multe zerouri.

(838 accesari)