Câteva necunoscute ale vizitei lui Vlad Plahotniuc în SUA
De câteva zile o misterioasă delegaţie de afacerişti şi politicieni din Republica Moldova se află în vizită de lucru în Statele Unite.
Din delegaţie fac parte vicepremierul Octavian Calmâc, ex-vicepremierul Victor Osipov, prim-vicepreşedintele Partidului Democrat Vlad Plahotniuc, şefa cabinetului acestuia şi alte persoane, potrivit Mold-Street.
Cine conduce delegaţia?
Astfel cine este şeful delegaţiei nu este clar. Din comunicatele Partidului Democratrezultă că acesta este prim-vicepreşedintele PDM Vlad Plahotniuc. Totodată se precizează că Plahotniuc a mers în calitate de coordonator executiv al Consiliului Coaliţiei de guvernare.
În acelaşi timp din informaţiile difuzate de Ambasada Statelor Unite pentru UNIMEDIA rezultă că Plahotniuc a mers în calitate de membru al delegației condusă de Ministrul Economiei, Octavian Calmâc. Pe siteul Ministerului Economiei nu există nicio informaţie referitor la vizita lui Calmâc în SUA.
Totodată serviciul de presă al Guvernului a precizat pentru Mold-Street că ministrul este deschis să răspundă la toate întrebările legate de vizită la telefon, Acesta însă nu a răspuns la apelurile Mold-Street.
A cui este delegaţia?
O altă necunoscută este pe cine reprezintă această misterioasă delegaţie. Dacă e să credem PDM apoi delegaţia ar reprezenta un misterios Consiliu al Coaliţiei de guvernare.
Surse din cadrul Guvernului au precizat că delegaţia nu are nicio legătură cu Guvernul şi că aceasta este a „majorităţii parlamentare”. Chiar şi vicepremierul Octavian Calmâc ar reprezenta majoritatea parlamentară.
Curios este că din delegaţie nu face parte niciun deputat.
În acelaşi timp Serviciul de informare si comunicare cu mass-media al Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene a precizat pentru Mold-street că „Ministerul nu a fost solicitat în acordarea asistenţei pentru vizita întreprinsă de vicepremierul Octavian Calmâc sau alţi membri ai delegaţiei”.
Cine a plătit vizita?
Atât sursele din cadrul Guvernului, cât şi din cadrul coaliţiei de la guvernare susţin că toate costurile vizitei au fost acoperite de membrii delegaţiei.
Scopul vizitei
Din comunicatele democraţilor rezultă că Vlad Plahotniuc a mers în SUA pentru a transmite mesajul coaliţiei de guvernare, legat de determinarea politică de a face reformele necesare în Republica Moldova şi de a asigura stabilitatea ţării.
“Vă transmit angajamentul meu total şi al majoritatii parlamentare de la Chişinău de a reforma instituțiile de stat. Suntem determinați să modernizăm statul, astfel încât acesta să fie potrivit scopului pe care ni l-am propus, potrivit nevoilor cetăţenilor și potrivit pentru un viitor prosper. Avem determinarea de a face tot ceea ce este nevoie pentru ca Republica Moldova să progreseze în mod real şi consistent din punct de vedere economic şi social”, a spus Vlad Plahotniuc”.
Totodată acesta ar fi invitat să participe „la cel mai important eveniment anual al Consiliului Atlantic, Distinguished Leadership Awards (Premiile pentru Lideri Internaționali Distinși), unde sunt onoraţi lideri în domeniile politicii, afacerilor, artei şi activităților umanitare care s-au remarcat în promovarea relaţiilor dintre Europa şi SUA.
Cu cine s-au întâlnit
Printre persoanele importante cu care s-au întâlnit membrii delegaţiei se numără: Victoria Nuland, asistentul pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al Secretarului de stat american; Bridget Brink, asistent adjunct al Secretartului de stat american; economistul Anders Aslund; David Koranyi, directorul Inițiativei Eurasian Energy Futures şi Andrea Montanino, director al programului Global Business and Economics.
Curios este că pe pagina de Twitterşi de Facebook a lui Anders Aslund nu este nicio menţiune despre o astfel de întrevedere, chiar dacă acesta este foarte activ pe reţelele sociale.
La fel nici pe cea a Consiliului Atlantic. Singura menţiune despre Plahotniuc pe pagina web a Consiliului Atlantic este de o lună în urmă şi este un comentariu referitor la viitoarele alegeri prezidenţiale şi rolul prim-vicepreşedintelui PDM în acestea.
Sursa: unimedia.info