CCA, desființat în Parlament: „Au revoir la liberté d’expression”
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a fost criticat dur vineri, în cadrul ședinței Parlamentului, mai mulți legislatori din opoziție acuzând instituția că nu face decât să „fie un instrument politic”.
Președintele CCA, Dinu Ciocan, a prezentat Raportul cu privire la activitatea Consiliului Coordonator al Audiovizualului pe anii 2013 și 2014, iar reproșurile la adresa instituției au curs gârlă.
Cele mai multe reproșuri la adresa raportorului au venit ca urmare a „politizării” excesive a instituției, care în ultimii doi ani „a executat comenzi politice”, dar nu a „servit interesul cetățenilor”.
În acest sens a fost adus exemplul mai multor posturi de televiziune ce fac parte din trustul controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc, care au mediatizat excesiv Partidul Democrat, defavorizând alți concurenți electorali.
Deputatul PSRM Vlad Batrîncea a venit cu exemplul postului „Prime”, unul dintre cele 4 canale care fac parte din trustul „General Media Group”, controlat de Plahotniuc. El a făcut referire la un raport al OSCE, care specifica faptul că Partidul Democrat a fost mediatizat zilnic, în medie, câte 25 de minute la acest program, la care un minut de publicitate electorală costă 6.000 de euro. Această mediatizare nu a fost însă inclusă în rapoartele financiare.
„La un calcul simplu, am avea 150 de mii de euro pe zi costuri de mediatizare la Prime. Dumneavoastră i-ați amendat cu 5.400 de lei, ceea ce înseamnă trei secunde de publicitate”, i-a reproșat Batrîncea lui Dinu Ciocan.
„Potrivit aceluiași raport OSCE, Canal 2, Canal 3 și Publika TV la fel, au mediatizat excesiv Partidul Democrat”, a mai menționat deputatul.
De asemenea, la adresa CCA-ului au fost aduse reproșuri în legătură cu tergiversarea trecerii de la televiziunea analogică la cea digitală terestră.
Și deputata liberală Corina Fusu a condamnat lipsa de atitudine în legătură cu faptul că mai multe posturi de televiziune au făcut în campania electorală partizanat cu PLDM și PD.
„Partidul Democrat a avut parte de cea mai mare monitorizare la toate posturile de televiziune însumate pe toată perioada campaniei electorale. Jurnalismul din Republica Moldova, cu mici excepții, s-a transformat în jurnalism de propagandă politică”, a declarat Fusu, care a cerut votarea de urgență a legii privind transparența proprietarilor instituțiilor din audiovizual.
„Au revoir la liberté d’expression! Goodbye freedom of media!”, a concluzionat Corina Fusu.
Cei mai „blânzi” cu reprezentantul CCA au fost chiar membrii PD, care n-au avut nicio întrebare la adresa acestuia. Mai mult decât atât, la un moment dat, președintele de onoare al formațiunii, Dumitru Diacov, a cerut ca runda de întrebări la adresa lui Ciocan să fie încheiată, întrucât „se discută prea mult” la acest subiect.
Propunerea lui Diacov a fost susținut de coaliția parlamentară PLDM, PD, PCRM.
Sursa: independent.md