Ce păţeşti dacă investeşti în Moldova: te alegi cu dosare şi rămâi fără avere
Încătuşat şi deposedat de afaceri pe vremea guvernării comuniste, prin scheme de tip raider, un businessman cipriot vrea să dea în judecată Republica Moldova deoarece nu i-a protejat drepturile şi investiţiile. De câţiva ani, George Savvides încearcă, fără succes, să-şi recapete bunurile ce i-au fost luate prin fraude.
A venit să investească în Moldova, dar a fost arestat, i-au fost fabricate dosare penale şi, prin acţiuni de tip raider, i-a fost luată afacerea de câteva milioane de euro. Toate s-au întâmplat pe timpul guvernării comuniste. Acum, după ce a avut acces la dosare şi a înţeles ce i s-a întâmplat, vrea să-şi întoarcă investiţiile pierdute, iar cei care au încălcat legea să fie traşi la răspundere. Eforturi zadarnice însă – plângerile pe care le depune ajung tot la cei care au urzit împotriva sa scheme de preluare a businessului.
Este povestea lui George Savvides, om de afaceri cipriot, care a venit în 2002 în Moldova să facă investiţii. „Prietenii mi-au spus că aici pot face afaceri în construcţii. Era o oportunitate şi am decis să-mi exind businessul. La început lucrurile au mers bine. Când am descoperit că sunt fraudat, am mers la poliţie, la ministerul condus atunci de Gheorghe Papuc, şi am depus plângere, ca să-mi apere drepturile şi investiţiile. S-a întâmplat însă invers – mi-au fost încălcate toate drepturile… A fost până în 2009, dar abia acum am avut acces la dosare şi am putut pune cap la cap mai multe lucruri…“, îşi începe povestea omul de afaceri cipriot.
Consilier municipal în Cipru
În ţara sa, George Savvides avea o afacere în domeniul construcţiilor şi era, în 2002, la al doilea mandat de consilier muncipal într-un sector al capitalei Nicosia, din partea partidului care ulterior a câştigat alegerile şi acum se află la guvernare. Pe lângă asta, e si multiplu campion naţional la tir cu arcul.
Afacerea în Moldova a pornit bine. Şi-a înregistrat compania Monarch Developments SRL, cu denumire asemănătoare cu cele ale firmelor pe care le avea în Cipru şi în România. La scurt timp, prin decizia Consiliului Muncipal Chişinău, a obţinut de la Primăria Capitalei un teren pe care a demarat construcţia unui bloc locativ. Întrucât era des antrenat în competiţii sportive, a decis să-şi ia un partener de afaceri, un conaţional.
„Kostas Ktorides era prietenul unor cunoştinţe comune. Mi-a zis că ar fi interesat să gestioneze o afacere în construcţii în Moldova şi am bătut palma. Am convenit să deţinem câte jumătate din capitalul social de 5.400 de lei şi să investim egal“, povesteşte George Savvides.
Cum l-a trădat partenerul
Prima ruptură s-a produs în 2003, când, venit după o deplasare în SUA, a constatat că partenerul său Kostas Ktorides s-a autopromovat în funcţia de administrator al întreprinderii, utilizând o procură pe care Savvides i-o lăsase contabilei. De la subalterni află că firma făcea contabilitate dublă şi că pe listele de salarizare erau persoane care n-au lucrat acolo niciodată. „Am contestat schimbarea administratorului în instanţa de judecată şi am avut câştig de cauză. Pe 20 iulie 2005, am fost restabilit în calitate de administrator. Am comandat un control de audit, care a depistat mai multe nereguli: contabila şi partenerul meu făceau angajări fictive şi îşi însuşeau veniturile. Suma prejudiciului constatat de audit era de peste 100.000 de lei“, povesteşte omul de afaceri.
Pe 28.11.2005, a sesizat organele de drept, care au iniţiat o cauză penală pe faptul sustragerii de către contabilă şi partenerul său de afaceri de la ÎCS Monarch Developments SRL a sumei de 105.269 de lei.
Între cei doi parteneri nu mai era cale de împăcare.
„I-am propus să ne despărţim amiabil: ori îmi vinde partea lui, ori cumpără cota mea. M-am gândit că aşa era logic, chiar dacă partea mea de investiţii era mult mai mare“, spune George Savvides. În timp ce se derula urmărirea penală, Kostas Ktorides a părăsit Republica Moldova. „Am iniţiat negocieri, atât la direct, cât şi prin intermediul avocaţilor mei, pentru a-i cumpăra cota-parte în Monarch Developments, deoarece blocul locativ nu era terminat şi trebuia să ne onorăm obligaţiunile faţă de cei cu care aveam contracte“, îşi continuă povestea investitorul. Unele discuţii telefonice, îşi aminteşte el, erau pe tonuri ridicate.
„La un moment dat, Kostas Ktorides a stabilit şi preţul pentru cota lui, am convenit că-i voi da banii în Cipru. Eu am mers cu banii la locul indicat de el, cu notar şi avocat, însă dânsul a condiţionat soluţionarea amiabilă a litigiului cu retragerea cererii mele prin care solicitam să fie tras la răspundere penală“, povesteşte omul de afaceri. Nu avea să ştie atunci că în spatele său deja se urzeau scheme şi planuri de a-i lua afacerea, nu de a o cumpăra.
Dosarul, pierdut în sertarele procurorilor
Cauza penală cu numărul 2205011576, pornită pe 28.11.2005, în baza sesizării lui George Savvides, pe marginea încălcărilor depistate de audit la Monarch Developments, s-a tot prăfuit în sertarele procurorilor, apoi a fost clasată. Omul de afaceri susţine că la dosar erau ataşate dovezi şi mărturii ale angajaţilor fictivi suficiente pentru a derula urmărirea penală şi a dovedi vinovăţia unor persoane care au delapidat fondurile întreprinderii.
Cu toate acestea, contabila, recunoscută iniţial în calitate de bănuită, după trei luni a fost scoasă de sub urmărire penală „în legătură cu omiterea termenului de înaintare a învinuirii“, iar Kostas Ktorides nici nu a fost audiat. George Savvides a aflat despre ce s-a întâmplat cu acel dosar abia în iunie 2013, după ce avocatul său a făcut mai multe solicitări la organele de drept: „Ei erau informaţi de procuror despre mersul urmăririi penale, pe când mie nu mi se spunea nimic. De altfel, aşa s-a întâmplat şi în cazul altor dosare pornite de procurori“.
Arestat pentru 72 de ore
La 17 iulie 2006, când au venit mascaţii, George Savvides se afla în biroul său din Hotelul Naţional. A fost pus la podea cu faţa în jos, fără să i se explice ceva, încătuşat şi scos în văzul tuturor angajaţilor şi clienţilor. A fost încarcerat pentru 72 de ore la Direcţia crimă organizată a Ministerului de Interne. Îşi aminteşte cu groază de orele petrecute în carceră: „Nu ştiam ce se întâmplă. Nu mi s-a spus nimic. Am stat doar cu apă şi pâine. Din când în când venea un poliţist şi îmi zicea că trebuie să fug din ţară, altfel s-ar putea să fie mai rău. Eram speriat“. Şi soţia sa, moldoveanca Anastasia Savvides, care era însărcinată la acel moment, spune că au trecut prin clipe de groază: „Toate televiziunile dădeau la ştiri că a fost reţinut un membru al unei grupări criminale, că va sta închis 25 de ani…“.
La ieşire din izolator, George Savvides avea să afle că este cercetat penal pentru şantaj şi ameninţare cu moartea. Procurorii porniseră o cauză penală în baza unei plângeri depuse de Kostas Ktorides. La dosar erau ataşate înregistrări ale convorbirilor dintre cei doi, susţinute în limba greacă. Avocatul Victor Vition, care încearcă acum să-l repună în drepturi pe George Savvides, afirmă că oamenii legii au admis multe abateri. „În primul rând, traducerea convorbirii din greacă în română (care a servit ca bază pentru pornirea urmăririi penale împotriva lui George) a fost trucată şi falsificată. O traducătoare care a recunoscut la audieri că nu cunoaşte limba greacă a semnat traducerea convorbirii din greacă în română (!). Mai târziu, când am vrut să o atragem la răspundere pentru fals, femeia a spus, neoficial, că un coleg a rugat-o să semneze, lăsând să se înţeleagă însă că, de fapt, poliţiştii i-au cerut acest lucru“, menţionează avocatul.
Înregistrările buclucaşe, ce constituiau proba principală în acel dosar, au dispărut. „Nimeni nu ştie cum au dispărut probele şi nimeni nu le caută, de parcă aşa ceva ar fi normal. Omul a stat închis pe nedrept, i s-au încălcat drepturile şi când vrea să-şi facă dreptate, probele nu-s. Cineva a avut interesul să le ascundă, dar nimeni nu vrea să-l găsească pe acel cineva“, declară Victor Vition. Situaţia este de-a dreptul absurdă, întrucât discurile cu înregistrări au fost transmise unui procuror care a semnat că le-a primit (!).
„În cadrul anchetei, efectuate de către MAI, CCCEC şi Procuratură, s-a stabilit că traducerea stenogramelor discuţiilor telefonice e falsificată, în dosar fiind audiat un traducător independent, însă acest fapt nu a determinat procurorii să claseze imediat dosarul şi să-i pedepsească pe cei vinovaţi“, subliniază avocatul, care susţine că au existat şi alte „probe“ false.
Au urmat plângeri şi sesizări pe marginea falsurilor depistate, dar şi a denunţului fals făcut de fostul său partener. N-a fost pornită însă nicio anchetă. „Abia acum am înţeles că totul a fost regizat, ca să-mi ia businessul. În scheme au fost implicaţi poliţişti, procurori, judecători, totul fiind dirijat chiar de la SIS. De la unii poliţişti am înţeles că au avut indicaţii de la ministrul Papuc, iar Papuc – de mai sus, de la SIS, unde şef era Artur Reşetnicov. În joc era mai mult de un milion de euro – atâta costa atunci partea mea în afacere“, afirmă George Savvides.
Atacul raider
Preluarea afacerii s-a produs în timp ce businessmannul era încarcerat la Poliţie. Cu o zi înainte de reţinerea sa, la17.07.2006, partenerul său Kostas Ktorides depune o cerere la Judecătoria Economică, care o admite şi îl exclude din rândul fondatorilor pe Savvides. Drept motiv a servit faptul că împotriva lui George Savvides era pornită o anchetă penală pentru constrângere şi şantaj.
La acel moment activele întreprinderii Monarch Developments SRL erau sub sechestru, în legătură cu litigiul dintre cei doi parteneri. În pofida legislaţiei care interzice orice modificări în statut şi acţiuni cu activele companiei pe durata sechestrului, Kostas Ktorides solicită Camerei Înregistrării de Stat (CÎS) excluderea lui George Savvides din rândul fondatorilor întreprinderii. CÎS îl înscrie drept unic fondator pe Kostas Ktorides.
„Acesta este atac de tip raider. Cu ajutorul poliţiei, a procurorilor, s-a pornit dosar penal pe baza unor probe false, omul a fost arestat, au urmat decizii de judecată, una după alta, la bază fiind acelaşi dosar fals, apoi -acţiunile ilegale ale Camerei Înregistrării de Stat, după care totul a fost legalizat prin decizii judecătoreşti. Şi omul a rămas fără proprietate“, precizează avocatul.
Toate cauzele, la acelaşi judecător
Au urmat contestări în instanţele de judecată, dar toate cele trei cauze, la Curtea Supremă de Justiţie, au ajuns la unul şi acelaşi judecător – Ion Muruianu, care decidea în defavoarea lui George Savvides, chiar dacă acesta obţinea câştig de cauză în prima instanţă. Despre judecătorul Ion Muruianu presa a scris că s-ar face vinovat de mai multe hotărâri tendenţioase, inclusiv unele care au stat la baza unor atacuri de tip raider.
Imobilul din strada Anestiade
Savvides a fost deposedat de afacere când blocul cu 65 de apartamente, din strada Anestiade, numărul 3, era aproape gata. O locuinţă în acea casă costa, în medie, peste 100.000 de euro. „După ce m-au exclus din fondatori, Kostas a vândut apartamentele, unele la un preţ mult sub cel de piaţă, la doar 350 de euro metrul pătrat. Asta pentru că dorea să vândă mai repede, să pună mâna pe bani şi să o şteargă din ţară, aşa cum s-a şi întâmplat. Unele apartamente le-a dăruit celor care au contribuit la deposedarea mea de avere“, susţine George Stavvides.
Am verificat în baza de date de la Cadastru toate apartamentele din imobilul cu pricina, însă nu am dat de numele procurorilor, poliţiştilor şi judecătorilor care au avut atribuţii la cazul omului de afaceri. Ce-i drept, patru proprietari din această casă au intrat în posesia apartamentelor prin contracte de donaţie. Tot pe strada Anestiade, nr. 3, îşi au sediul trei firme fondate de Kostas Ktorides – ÎCS Casa Frumoasă SRL, fondată în 2004; SC Inko Grup SRL, fondată în 2003, şi Monarch Development SRL, fondată în 2002 de către George Savvides, în care Ktorides este administrator şi fondator unic din 2007.
Numerele de telefon indicate la Camera Înregistrării de Stat nu mai aparţin firmelor respective. Deşi nu sunt radiate din Registrul de Stat, companiile lui Ktorides nu mai activează din 2009-2010. Am încercat să dăm de fostul partener de afaceri al lui George Savvides, dar n-am reuşit. E plecat din Moldova din 2010.
„A expirat termenul de prescripţie“
George Savvides, după ce a fost reţinut de poliţie în 2007, a fost forţat să plece din ţară, chiar dacă judecata l-a îndreptăţit. A revenit peste un timp, întrucât aici, în Moldova, îl aşteptau soţia şi fiica. Acum are şi un fecior şi a reuşit în câţiva ani să-şi pună pe picioare o afacere începută de la zero. A finalizat recent un bloc cu opt etaje, în Ialoveni. Deşi are afaceri şi în România, este decis să se extindă în domeniul construcţiilor în Moldova.
De doi ani insistă să i se facă dreptate. După ce a obţinut cu greu toată informaţia referitoare la cauzele în care a fost vizat sau cercetat, a depus cereri la Centrul Naţional Anticorupţie şi la Procuratură ca să fie repuse pe rol dosarele penale, pe motiv că la baza lor au stat denunţuri false şi probe falsificate. Omul de afaceri a cerut şi cercetarea celor care l-au deposedat de partea sa din ÎCS Monarch Developments SRL, evaluată la peste un milion de euro.
„Un procuror mă liniştea: «Bine că eşti în viaţ㻓
În decembrie 2012, Procuratura Anticorupţie a pornit urmărirea penală (dosarul nr. 2012978230) împotriva lui Kostas Ktorides pentru denunţ calomnios şi a transmis cauza spre cercetare Procuraturii Buiucani. Pe 29 iulie, aceasta a clasat însă dosarul, pe motiv că „a intervenit termenul de prescripţie“. Totodată, Procuratura Anticorupţie a refuzat să comaseze şi să cerceteze alte două cauze penale, motivând că acestea au fost încetate în 2005 şi 2007 „din lipsa componentelor infracţiunii“.
Omul de afaceri este nedumerit. A fost cercetat penal în baza unor probe false, a fost dus în cătuşe în văzul tuturor, umilit, forţat să plece din Moldova, deposedat prin scheme raider de proprietate, în baza unor acte ilegale, şi acum organele de drept refuză să facă ceva pentru a-l repune în drepturi. „Un procuror mă liniştea odată: „Ei şi ce dacă ai pierdut un milion de euro, bine că ai rămas în viaţă, eşti lângă familie…“, işi aminteşte George Savvides.
Va acţiona statul în judecată
În Cipru, ţara pe care a lăsat-o în favoarea Moldovei, Partidul Adunarea Democratică, din care a făcut parte şi George Savvides, se află acum la guvernare şi a demarat o luptă acerbă împotriva corupţiei. „Mulţi dintre cei care ani la rând au acaparat proprietăţi în mod abuziv şi au făcut legea după bunul lor plac acum sunt puşi la dubă. Înainte şi în Cipru era la fel ca în Moldova. Lupta adevărată cu corupţia a început abia acum, când s-a furat tot ce s-a putut şi nu se mai putea trăi mai departe“, spune cipriotul.
Omul de afaceri crede că deşi în Moldova există o lege foarte bună care protejează investiţiile, aceasta nu funcţionează. „În Moldova nu poţi avea siguranţa că investiţiile tale vor fi protejate, nici chiar acum, când de patru ani s-a schimbat puterea. Oficialii vorbesc de protejarea afacerilor, dar realitatea e alta. Ţara pierde foarte mult din această cauză“, susţine George Savvides. E decis să-şi apere drepturile: „Voi acţiona în instanţă statul Republica Moldova, nu am altă cale. Ce am avut am pierdut şi nimeni nu mi-a întors nimic din investiţiile pe care le-am făcut, chiar dacă am dovedit că nu sunt vinovat şi că, de fapt, eu am fost cel păgubit“.
Investigaţia a fost realizată în cadrul Campaniei „Toleranţă zero corupţiei! Fii activ şi pune corupţia la zid!“, desfăşurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice cu suportul Programului Bună Guvernare al Fundaţiei Soros Moldova. Instituţia finanţatoare nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate. Autor: Cornelia Cozonac
sursa: Centrul de Investigații Jurnalistice