descărcareÎn timp ce oamenii s-au bucurat de soare pe parcursul săptămînii, în  politică s-a menținut vremea instabilă. Subiectul săptămânii a fost identificarea unui candidat pentru funcția de premier. De asemenea, cele trei partide din fosta alianță de guvernare au negociat intens, dar fără a face prea multe declarații, noul acord al unei posibile coaliții. Nu au lipsit nici intrigile dintre deputați.

Luni, reprezentanții PL, PD și PLDM s-au adunat la o nouă rundă de negocieri pentru a discuta despre (re)formarea AIE. Tot în aceeași zi, presa a scris că bașcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal ar putea să-l urmeze pe Vlad Filat, riscând să fie demis. Acuzat că a depășit atribuțiile de serviciu și că tergiversează formarea Comitetului Executiv, dar și din alte motive, bașcanul ar putea fi demis printr-un referendum. În seara zilei de luni, PLDM s-a întrunit în ședință pentru a decide dacă vor vota eliberarea din funcție a  președintelui Parlamentului, Marian Lupu, propunere venită din partea PCRM. Tot luni,  Comisia Specială a început studierea dosarelor pentru suplinirea funcției de Procuror General.

Miercuri, Nicolae Timofti a dat startul consultărilor cu PLDM, PD și PL pentru alegerea unui candidat la funcția de prim-minstru. După ședință, purtătorii dialogului au preferat să nu dea nume posibilului candidat pentru fotoliul de premier. Ziua de miercuri n-a fost una bună pentru unii. Pornirea urmăririi penale de către Procuratura Anticorupție pe numele a patru angajați ai Serviciului Vamal a provocat suspendarea din funcție a acestora.

Joi, în cadrul unei emisiuni, Vladimir Voronin a anunțat că partidul său pregătește o ”revoluție de catifea”,  revoluția pe care a promis-o.

Vineri, Igor Dodon a declarat că va propune propriul candidat, care-l va înlocui pe Vlad Filat, iar Vadim Mișin, dimpotrivă, declară că va susține candidatura premierului în exercițiu, dacă va fi propus de șeful statului. După întrevederea cu deputații din grupul Dodon și grupul Mișin, Nicolae Timofti a anunțat că pînă la 1 aprilie va fi desemnată candidatura noului premier.

Săptămîna politică încheie cu știrea despre formarea AIE3. După negocierile de astăzi, vicepreședintele PL, Corina Fusu, a declarat că textul Acordului este practic gata.

 

(304 accesari)