Ce spune Igor Boţan despre plecarea sa din Platforma DA

Imagine implicită

Igor Botan– Stimate Domnule Boţan, faceţi parte în continuare din Platforma „Demnitate şi Adevăr” sau nu?

Nu cred că este necesar să fac o declaraţie legată de tâmpeniile astea. [Este vorba de materialele difuzate în presă despre plecarea sa din Platforma DA.]

– Şi atunci ce urmăresc, în opinia Dvs., cei care difuzează aceste materiale?

Cei care colportează asemenea aberaţii urmăresc în primul rând divizarea Platformei. Aceste materiale reprezintă mai curând expresia dorinţei lor. Prin urmare, eu cred că ea trebuie depăşită. Şi cu cât se agită ei mai mult, cu atât apare un interes mai mare faţă de demersul nostru.

– În ultima vreme, Platforma DA este asociată cu formaţiunile politice ale lui Igor Dodon şi Grigore Petrenco…

Noi suntem o platformă civică. Dodon şi Petrenco sunt lideri de partide, sunt cu totul pe alte paliere. Cei care vor să dezbine Platforma fac abstracţie de faptul că aceasta se asociază cu asociaţiile fermierilor, veteranilor de război, pensionarilor. Reprezentanţii guvernării ne asociază cu Dodon şi Petrenco pentru a ne dezbina. Ei joacă pe această divizare a societăţii. Dacă Dodon şi Petrenco reprezintă nişte partide politice care exprimă interesele minorităţilor etnice, se doreşte să fim împinşi în braţele acestor minorităţi etnice. Se încearcă a se convinge cetăţenii că Platforma nu reprezintă interesele majorităţii populaţiei.

– Am încercat să aflu atitudinea partidelor politice parlamentare, în special a celor din coaliţia de guvernare, faţă de manifestaţia din 6 septembrie curent şi am constatat că majoritatea din cei abordaţi bagatelizează acţiunea Platformei DA. Aţi putea să comentaţi această poziţie?

Eu cred că această atitudine este una falsă. Dacă ar ignora acţiunile Platformei, nu cred că ar pune un cogeamite media holding să defăimeze organizatorii protestelor. Aceasta este doar o ipocrizie. De fapt, observăm atacuri dure la adresa membrilor Platformei, fără a-i invita pe aceştia din urmă în studio. Este vorba de fapt de atac la persoană. Totodată, ei acceptă ceea ce susţine Platforma, că statul este măcinat de corupţie, că statul este capturat, statul capturat este de fapt uzurparea puterii de stat. În astfel de condiţii, cetăţenii nu au altceva să facă decât să protesteze. Se ştie că nivelul de tensiune creşte în societate. Eu nu văd în atitudinea lor decât strategia struţului.

– Există o opinie împărtăşită de o bună parte din cetăţeni că alegerile anticipate ar arunca R. Moldova în mâinile unor asemenea tipi ca Dodon şi Usatîi. Vă rog să comentaţi această idee.

Unu: dacă partidele de stânga au avut nevoie de jumătate de an să înlocuiască de pe scena politică un partid monstru, PCRM, cu un suport extraordinar, de ce nu s-ar găsi pe dreapta partide care să ia locul formaţiunilor pretins proeuropene? Eu sunt convins că dacă s-au găsit pe stânga două formaţiuni absolut necunoscute până atunci, cele reprezentate de Dodon şi Usatîi, în situaţii extraordinare, s-ar putea găsi o serie întreagă de partide necompromise, care vor prelua flamura integrării europene.
Doi: Nu există niciun fel de teamă că R. Moldova ar putea pierde vectorul european, chiar din partea celor care se proclamă europeni. Acest lucru a fost spus în public chiar de Mihai Ghimpu. El a făcut un pariu: dacă ajunge Dodon la guvernare, devine în câteva luni de zile proeuropean. Ghimpu aduce argumente pentru a speria cetăţenii, însă el nu se teme de acest lucru.

Trei: Această guvernare coruptă nu poate să realizeze în principiu integrarea europeană. Ea nu poate continua demersul proeuropean pentru că a pierdut încrederea Occidentului. Ea poate doar să jefuiască proprii cetăţeni şi să ţină statul în zona gri, între UE şi Rusia.

– Spuneţi-ne, vă rog, pe scurt, ce urmăreşte Platforma DA prin organizarea manifestaţiei din 6 septembrie curent?

Exercitarea presiunii asupra guvernării corupte, scoaterea statului din captivitate, insistenţa asupra modificării modalităţii de alegere a şefului statului, depolitizarea instituţiilor de ocrotire a normelor de drept. Şi dacă noi declarăm că guvernarea este ilegitimă, o guvernare ilegitimă poate fi înlăturată prin alegeri anticipate. Altă soluţie nu există. Dacă spui că statul este capturat, că această guvernare încalcă principiile statului de drept, oare nu este clar ce trebuie să facem ca să ieşim din această situaţie?

Interviu realizat de Ilie Gulca
Sursa: jc.md