descărcarePotrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale, cea mai mare pensie din Republica Moldova este de 24.800 de lei. Colosala sumă o încasează lunar un fost angajat din sistemul financiar-bancar. Glasul.md a solicitat instituției să facă public și numele pensionarului, dar identitatea acestuia nu a fost dezvăluită, datele cu caracter personal făcând parte din categoria informației cu acces limitat.

În același timp, cea mai mică pensie din țara noastră este în valoare de  798,33 lei lunar, suma constituind pensia minimă acordată în Republica Moldova.

Glasul.md va mai face o solicitare la Casa Națională de Asigurări Sociale pentru a afla câți oameni mai încasează astfel de pensii mari și în ce domenii au activat.

Cea-mai-mare-pensie-din-romaniaÎn România, cea mai mare pensie o are Gheorghe Bălăşoiu, fost şef al unui penitenciar, cel care primeşte 34.000 de lei pe lună, potrivit RTV.

Pentru a ajunge la această performanţă, Bălăşoiu a urmat un plan bine pus la punct. El a lucrat în magistratură, apoi a fost şef al Penitenciarului Colibaşi. Exact înainte de a ieşi la pensie, în 2005, a fost încadrat, însă, ca procuror.

Potrivit unei note a departamentului de resurse umane al Consiliului Superior al Magistraturii, Bălăşoiu a stat doar două săptămâni la Curtea de Apel Piteşti, dar s-a asigurat astfel că pensia nu îi va fi modificată.

Pentru ca venitul pentru ultima lună de muncă să fie cât mai mare, a renunţat la concediul de odihnă din ultimul an şi a avut foarte multe deplasări în interes de serviciu. Banii pentru deplasări şi concediu s-au adunat la salariul din ultima lună, luat în calcul pentru stabilirea pensiei. Aşa a ajuns la imensa sumă de peste 34.000 de lei încasată lunar.

Cea mai mică pensie din România o primește un bătrân care ar trebui să-şi adune pensia de 350 de lei mai bine de opt ani pentru a ajunge la banii pe care Bălăşoiu îi câştigă într-o singură lună.

Răspunsul Casei Naționale de Asigurări Sociale la solicitarea Glasul.md

(2171 accesari)