big-jaful-secolului-lovitura-de-gratie-data-de-plahotniuc-poporului-oligarhul-se-va-autodistruge-sau-va-fi-sau-scos-in-furci-de-la-guvernare.pngHotelul „Codru”, care aparţine oligarhului Vladimir Plahotniuc, a câştigat un concurs organizat de Comisia Electorală Centrală. Astfel, anume aici vor fi cazate delegaţiile care vin la CEC, iar pentru asta hotelul va încasa peste 140 de mii de lei.

„Comisia Electorală Centrală aduce la cunoştinţă rezultatele concursului cererii ofertelor de preţuri nr. 16/02410 din 29 septembrie 2016 desfăşurată în scopul achiziţionării serviciilor de cazare a delegaţiilor. Potrivit deciziei grupului de lucru pentru achiziţii al Comisiei contractul de achiziţie publică a fost atribuit agentului economic ÎCS „Codru Hospitality” SRL, în valoare totală de 140 400,00 lei, inclusiv TVA”, anunţă un comunicat al CEC.

Amintim că, în 2014, Jurnal TV a intrat în posesia contractului de vânzare-cumpărare a hotelului Codru. Documentul demonstrează că cel care a privatizat proprietatea statului pe bani mărunţi a fost controversatul om de afaceri Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreşedinte al Partidului Democrat. Acesta a achiziţionat imobilul cu 50 de milioane de lei, iar ulterior Curtea de Conturi a stabilit că statul a fost prejudiciat în urma acelei tranzacţii cu peste 160 de milioane.

Contractul de achiziţionare a hotelului Codru a fost încheiat pe 24 decembrie 2008 între Agenţia Proprietăţii Publice şi firma Daranian Holdings Limited din Cipru, al cărui reprezentant în Republica Moldova era, la data semnării contractului, Cristina Bălan. Aceeaşi persoană administrează mai multe afaceri ale oligarhului Vladimir Plahotniuc.

În prezent hotelul Codru este deţinut de firma „Codru Hospitality Ltd”, al cărui fondator unic, ce deţine o cotă parte de 100%, este OTIV Prime Hospitality B.V. (1) Presa a scris în nenumărate rânduri că Holdingul OTIV aparţine lui Plahotniuc, iar denumirea vine de la iniţialele numelor membrilor familiei sale: Oxana, Timofei, Inochentie şi Vladimir. Aceeaşi companie este şi fondatorul altor două afaceri ale oligarhului – hotelul Nobil şi clubul de noapte Drive.

În anul 2008, când a fost privatizat hotelul Codru, ministru al Economiei era Igor Dodon. Acesta, deşi afirmă că s-a împotrivit înstrăinării proprietăţii statului, susţine că nu cunoaşte pe mâna cui a ajuns edificiul.

Sursa:jurnal.md

(108 accesari)