CEC ia astăzi o decizie în privința referendumului; Platforma DA cheamă cetățenii la protest
Comisia Electorală Centrală va examina astăzi, cu începere de la ora 16:00, în ședință publică, sesizarea privind organizarea unui referendum constituțional privind modificarea procedurii de alegere a președintelui, reducerea numărului de deputați și a imunității acestora.
În susținerea acestui demers, Platforma Demnitate și Adevăr a prezentat la Comisia Electorală Centrală peste 405 mii de semnături, care au fost examinate în ultimele două săptămâni de către instituție.
Totuși, potrivit jurnalistului Vasile Năstase, membru al Platformei Civice Demnitate și Adevăr, CEC ar fi decis deja să respingă inițiativa, primind în acest sens indicații din partea oligarhului Vladimir Plahotniuc.
„Reprezentanții CEC-ului au fost obligați să compară la o conferință de presă la care să dea citire următorului text criminal parvenit de la hotelul Nobil: ‘Comisia Electorală Centrală, în conformitate cu prevederile ar.157 alin.(3)din Codul electoral adoptă decizia cu privire la respingerea propunerii de a efectua referendumul republican si anularea înregistrării grupului de inițiativa pe motivul neprezentării numărului necesar de semnături prevazut de art. 141 alin. (1) lit a ) din Constituție’”, a menționat Năstase pe Facebook.
„Evident, este o aberație banditească, deoarece Constituția spune clar – sunt necesare 200 de mii de semnături, iar Grupul de inițiativă a prezentat un număr dublu!”, a mai menționat acesta.
Legislație ambiguă
Constituția într-adevăr prevede că un referendum poate fi inițiat dacă în susținerea sa au fost colectate cel puțin 200 de mii de semnături, prevedere ce se regăsește la articolul 141 din legea supremă.
În continuare articolului este stipulat că „cetăţenii care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi, iar în fiecare din ele trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative”
Această prevedere a fost însă stabilită încă în anul 1999, atunci când exista o repartizare administrativ-teritorială diferită, Republica Moldova fiind împărțită în județe.
Atunci existau 12 unități administrativ-teritoriale, iar „cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi” ar fi fost echivalentul a 6 județe, deci era vorba de 120 de mii de semnături.
Între timp, s-a revenit însă la raioane, iar potrivit actualei prevederi, ar reieși că acum este nevoie de 20 de mii semnături din cel puțin 18 raioane. Totuși, în Constituție a rămas valabilă prevederea anterioară, cu minimum 200 de mii de semnături.
Activiștii Platformei DA cheamă cetățenii la proteste
Nemulțumiți de o posibilă respingere a inițiativei lor, activiștii Platformei Demnitate și Adevăr cheamă cetățenii la un protest în fața CEC, cu începere de la ora 16:00.
„Trei luni de zile, oameni din toate colțurile Republicii Moldova au colectat peste 400.000 de semnături, aproximativ 30% din nr. de alegători, pentru ca noi toți să avem posibilitatea să alegem singuri Președintele, ca imunitatea parlamentară să fie limitată, iar numărul deputaților să fie redus.
Curtea Constituțională, care a devenit una dintre cele mai controversate instituții în urma unor decizii halucinante, a dat peste cap toate procedurile juridice și de bun simț pentru a instaura o ‘stabilitate’ pentru guvernarea criminală.
Astăzi, CEC-ul la comandă își va șterge picioarele în mod fățarnic de semnăturile colectate pe frig, ploaie, ninsoare, cu mare chin. Doar cei antrenați în această procedură își dau seama despre cât de greu a fost să lupți pentru schimbare.
Nu mai avem nimic, am fost jefuiți, suntem cei mai săraci, instituțiile statului nu funcționează. Ne-a mai rămas doar un gram de demnitate umană pe care o vom folosi împotriva nebunilor corupți și nesimțiți.
Protestele trebuie să continue, guvernare cu toți Cecanii, Chetrarii, Polalelungii, Tuții, Ghimpii, Filipii și Plahotniucii trebuie să fie lângă Filat, evident, dacă o mai rămas gramul de demnitate despre care am scris mai sus, altfel, suntem niște vite care ne merităm soarta și vom fi mulse până nu vom pieri în sărăcie, de frig sau foame sau până în momentele în care criminalitatea nu va atinge cote maxime, lume nu va apuca furca, pistolul, toporul, din simplu motiv că nu se mai poate.
Îndemn toată lumea să vină la ora 16.00 la sediul Comisiei Electorale Centrale, să-i privim în ochi când vor condamna în numele lui Plahotniuc, viitorul Republicii Moldova”, a menționat Dinu Plângău pe pagina sa de Facebook.
Sursa:independent.md