Cei șapte cetățeni turci expulzați din RM sunt în închisori diferite în câteva orașe din Turcia

Imagine implicită

Cei șapte cetățeni turci expulzați din Republica Moldova sunt în închisori diferite, în orașe diferite din Turcia. Doar unul dintre ei se mai află la o secție de poliție. Portalul anticoruptie.md a realizat un interviu cu Hasan Baris, profesor de engleză la Liceul Orizont, care descrie starea de spirit de la această instituție de învățământ, atitudinea profesorilor față de autoritățile moldovenești și soarta celor arestați.

– Domnule Hasan Baris, care este starea de spirit la Liceul Orizont? Profesorii turci mai sunt înspăimântați?

Profesorii lucrează din greu. Încearcă să își facă lucrul cât pot de bine. Nimeni nu se teme de nimic. Le pare rău pentru colegii lor. Familiile profesorilor expulzați sunt încă aici. Vor lua o decizie în câteva zile despre ce vor face mai departe.

– Ce știți despre situația profesorilor deținuți?

Sunt în închisoare, în orașe diferite din Turcia. Doar unul dintre ei se mai află la o secție de poliție.

– Sunt asistați de avocați?

Da, beneficiază de serviciile unor avocați.

– Pentru profesorii arestați va fi organizat un proces sau vor merge direct la închisoare?

Ei sunt deja în închisoare. Nu mai există nicio lege în Turcia.

– Liceul Orizont a făcut multe pentru Republica Moldova. Ce cred profesorii turci despre autoritățile moldovenești? Ce atitudine au ei acum față de Guvernul Republicii Moldova?

Și reprezentanții autorităților moldovenești au familii. Nu vrem să rănim pe nimeni. Ei pot face tot ce vor, însă nu le dorim să treacă niciodată prin ceea ce trecem noi acum. Apreciem sprijinul studenților, părinților și absolvenților noștri. Nu ne pare rău pentru nimic.

Precizăm că pe 6 septembrie au fost arestați șapte angajați ai Liceului Orizont, dintre aceștia, cinci au fost solicitanți de azil. Cel de-al șaptelea angajat a fost reținut la Bălți.

Sursa:jurnal.md