Cele 100 de antireforme ale guvernării; De la învestirea pe furiş şi până la „miliţia lui Jizdan”
Pe 24 aprilie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, jurnalistul Vasile Năstase, membru fondator al Platformei Demnitate şi Adevăr, a prezentat un raport cu 100 de antireforme ale guvernării.
„Astăzi se împlinesc 94 de zile de la instaurarea ruşinoasă, ticăloasă, pe furiş a guvernării Filip-Plahotniuc. 94 de zile, din care va trebui să selectăm, cu mare greu, 100 de exemple de mimare, sfidare şi profanare a democraţiei şi statului de drept de către gruparea mafiotă în cauză! Cu mare greu, pentru că în realitate sunt sute şi mii de asemenea crime. O parte dintre ele, ce ţin de hoţia în continuă desfăşurare, doar le intuim”, a declarat jurnalistul. Vedeţi în continuare cele 100 de antireforme, enumerate de Vasile Năstase:
1. Instalarea în toiul nopţii a juntei, pe furiş, scuipând în revendicările poporului şi lovind protestatarii cu bastoane în cap, lucru interzis categoric de legislaţia internaţională. Printre poliţişti au fost observaţi zbirii lui Plahotniuc îmbrăcaţi în mod ilegal in uniforme poliţieneşti!
2. O nouă dezvăluire apare în presă – „proeuropeanul” Plahotniuc are şi cetăţenie rusă, adică triplă, lucru interzis de lege!
3. Jizdan, unul dintre cerberii tinerilor care au protestat la 7 aprilie şi Cavcaliucul lui Plahotniuc au insultat poporul Moldovei, numindu-l gloată!
4. Filipul lui Plahotniuc minte banditeşte la Bucureşti, unde a venit să practice cerşetoria! Acesta l-a păcălit pe şeful guvernulu roman, Dacian Cioloş că, chipurile, guvernul a fost instalat cu mari dificultăţi, în protestele socialiştilor care vor anticipate!
5. Pe 27 ianuarie 2016 Filip – Plahotniuc şi-a anunţat o Platformă-clonă pentru a induce lumea în eroare vizavi de Platforma Demnitate şi Adevăr.
6. A dat în judecată o magistrată decedată acum trei ani.
7.A pedelizat Fiscul şi Vama, luând în primire businessul lui Filat.
8. Începe şantajul şi persecutarea protestatarilor prin procuratura stalinistă şi miliţia lui Jizdan.
9. La Guvern a fost angajată sluga Godea.
10.O nouă „reformă” a lui Plahotniuc-Filip! 12 indivizi l-au arestat pe 28 ianuarie pe Anatol Mătăsaru pentru modul său inedit de a protesta.
11.Candu susţine referendumul pentru a alege preşedintele de întreg poporul în 2020, iar Plahotniuc promite naivilor Unirea Republicii Moldova cu România în anul 2018.
12.Se anunţă „Moratoriu asupra tuturor controalelor”, fără temei legal, în scopul de a hărţui oamenii de afaceri
13. O nouă „reformă” a grupării criminale Filip-Plahotniuc – în puterea nopţii în palatul lui Drăguţanu a fost aruncată o grenadă!
14. Guvernarea mafiotă începe jefuirea poporului în vederea întoarcerii miliardelor furate! Se anunţă majorarea impozitelor pentru automobile şi imobile.
15.Serghei Gubenco, unul dintre magistraţii implicaţi în schema de spălare a peste 18 miliarde de dolari din Rusia prin intermediul băncilor şi instanţelor din Moldova, după ce patru luni în urmă a fost avansat de la Judecătoria Comrat la Curtea de Apel din acest oraş, acum a fost votat unanim de membrii CSM pentru funcţia de şef al instanţei de apel Comrat.
16. Participanţii la Forumul Civic cu genericul „Consolidarea societăţii civile în lupta cu regimul oligarhic” au prezentat rezoluţia cu privire la soluţiile de depăşire a crizei social-politice din Republica Moldova. În context, Forumul Civic solicită guvernării să numească un grup de dialog şi negociere cu care, prin medierea partenerilor internaţionali, se va discuta pe perioada implementării revendicărilor. Ulterior, guvernarea ilegitimă le-a ignorant cu desăvârşire.
17. Noul director al Spitalului Clinic de Psihiatrie, a fost numit pe ascuns, iar Ministerul Sănătăţii lui Plahotniuc a încălcat propriile ordine şi regulamente.
18. Aeroportul Internaţional Chişinău a fost cedat de hoţul Shor unor persoane din cadrul PD.
19. Consiliul Superior al Magistraturii a votat pentru realegerea lui Mihai Poalelungi la şefia Curţii Supreme de Justiţie, pe 9 februarie, pe fundalul unor proteste şi a declaraţiei dezaprobatoare a ambasadorului SUA în Republica Moldova – „Un singur candidat şi acela din sistem; Aşa ar trebui să arate reforma justiţiei?”
20. Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, europarlamentarul lituanian Petras Auštrevičius a îndemnat încă o dată autorităţile de la Chişinău să purceadă la depolitizarea instituţiilor de stat. Aşteptăm rezultate concrete şi rapide în investigarea fraudei bancare, cu nume concrete ale vinovaţilor. Nicio reacţie din partea bandiţilor de la guvernare.
21. Oligarhul Plahotniuc sfidează Europa şi îşi extinde holdingul propagandistic. Pe lângă patru posturi TV pe care le deţine, şi-a mai cumpărat două televiziuni – CTC Moldova şi Super TV.
22. În şedinţa de Guvern, fostul comunist Oleg Babenco, care a devenit „democrat” în campania din 2014, a fost numit şef al Biroului Relaţii Interetnice.
23. Guvernul a respins proiectul de lege privind modificarea Codului Audiovizualului, care ar fi ameninţat imperiul mediatic controlat de către oligarhul Vladimir Plahotniuc.
24. Marin Gurin, fratele pe atunci procurorului general, este singurul candidat înscris în concursul pentru ocuparea funcţiei de agent guvernamental al Republicii Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, ulterior obţinând funcţia de la Plahotniuc.
25. Dudoglo, omul lui Plahotniuc, declară că guvernarea n-o să dea puterea niciodată, decât prin sânge.
26. Ghimpu a declarat că Jurnal TV trebuie închis şi chiar a îndemnat Consiliul Coordonator al Audiovizualului subordonat lui Plahotniuc să acţioneze în acest sens. Tot atunci acesta a sărit în apărarea Păpuşarului spunând că acesta de fapt nu l-a şantajat pe şeful statului ca să-i înainteze candidatura pentru şefia Guvernului, ci doar… a discutat.
27. CSJ a decis ca judecătorul Orîndaş, acuzat de implicare în schema de spălare de bani din Rusia, să-şi păstreze funcţia. Acesta a cerut şi despăgubiri morale.
28. Remanieri de cadre la Guvern: Deputatul PD Iurie Cazacu este noul secretar general adjunct al Guvernului.
29. Guvernul de la Chişinău are la dispoziţie 90 de zile; În acest interval, partenerii internaţionali vor trage concluziile, afirmă europarlamentarul Siegfried Mureşan.
30. Democratul Constantin Botnari, alias Borsetka a îngrădit ilegal 40 de ari de pădure de lângă palatul său de zeci de milioane.
31. Alexandru Pânzari, care este acum director la Departamentul Instituţii Penitenciare, şi care e din gaşca lui Plahotniuc va fi numit şef la IGP. Şi aşa în totalitate Plahotniuc îşi va subordona în totalitate structurile de forţă”, a punctat ex-deputatul Alexandru Petkov pe 18 februarie, lucru care s-a adeverit ulterior!
32. Parlamentul pretinde 750 de mii de lei de la organizatorii protestelor din 20 ianuarie. „Această scrisoare scoate în evidenţă frica, minciuna, trufia, ipocrizia şi agramaţia juridică a celui mai toxic personaj din regiune – Plahotniuc!
33. Gurin, în plină criză, a procurat 14 automobile de lux, în valoare totală de cinci milioane de lei.
34. Curtea Supremă de Justiţie a respins solicitarea de a anula rezultatele concursului pentru funcţia de magistrat la CSJ, depusă de judecătoarea Domnica Manole, de la Curtea de Apel Chişinău. Astfel, Mariana Pitic, de la Judecătoria sectorului Centru, urmează să fie înaintată spre votare în plenul Parlamentului. În declaraţia de avere, judecătoarea a indicat un automobil BMW X5, care ar fi avariat şi ar costa zece mii de lei, omiţând însă să menţioneze maşina de lux Porsche, pe care o conduce, dar despre care a refuzat să vorbească.
35. Noul director general adjunct, care a fost desemnat la Serviciul Vamal, Grigore Ioniţov, este unul dintre activiştii Partidului Democrat, care a făcut propagandă politică la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014.
36. Reprezentanţi ai Forumul Civic au declarat în cadrul conferinţei de presă din 29 februarie „Concluzia noastră este că guvernarea nu a făcut nimic altceva decât să mimeze nişte reforme şi că în continuare nici nu are de gând să implementeze revendicările Forumului Civic.”
37.Guvernul Filip-Plahotniuc a respins propunerea instituţiilor internaţionale de a se implica în investigarea jafului din sistemul bancar al Republicii Moldova.
38. Parlamentul transfugilor şi mercenarilor a votat câteva legi vizând sectorul bancar. În opinia fostului ministru al Finanţelor, Negruţa: „Prin modificarea recentă a legilor privind sectorul bancar se acordă protecţie celor implicaţi în jaful secolului”.
39. De la 1 martie procuror general interimar a fost numit Eduard Harunjen, proprietar al unui castel dintr-o zonă de elită de la Telecentru, estimată la 4,6 milioane de lei, implicat în dosarul 7 aprilie.
40. PD îşi concentrează în mâini toate pârghiile pentru ca, eventual, dacă se ajunge la alegeri parlamentare anticipate, să poată folosi la maxim factorul mediatic, financiar şi administrativ, consideră analistul politic Igor Boţan.
41. Pe 2 martie, de ziua comemorării Conflictului armat de la Nistru, a fost semnat contractul între SA Energocom şi furnizorii la tarife reglementate, datorită căruia a fost salvată economia separatistă. Beneficiari ai acestuia sunt oligarhul Plahotniuc şi colegul său de la Tiraspol, care obţin din schemă circa 12,5 milioane de euro lunar! „Prin procurarea energiei de la centrala din Kuciurgan din Transnistria, consumatorii din Republica Moldova sunt impuşi să achite şi componenta gazului care este inclusă în preţ, însă aceşti bani nu ajung la MoldovaGaz ca să fie achitaţi către Gazprom, dar ajung în bugetul transnistrean. Noi suntem obligaţi de Guvernul Filip să finanţăm separatismul la noi în ţară. De fapt această schemă cu Energokapital a apărut în perioada octombrie-decembrie 2014 când domnul Adrian Candu era ministrul economiei”, a explicat expertul Sergiu Tofilat.
42. Deputatul european Eerik-Niiles Kross a fost blocat pe Aeroportul Internaţional Chişinău de poliţia de frontieră preluată sub controlul lui Plahotniuc.
43. Decizia CC privind alegerea preşedintelui de către popor a fost luată pentru a împiedica Grupul de iniţiativă! Este o victorie pe care cineva încearcă cu disperare să ne-o confişte.
44. Sergiu Cioclea, noul guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), ales prin votul a 61 de deputaţi, a fost anterior implicat în procesul de pregătire a privatizării Băncii de Economii (BEM), arată documentele obţinute de RISE. Ultimul an acesta a şomat. De asemenea, Cioclea este coleg de şcoală cu nesimţitul Drăguţanu!
45. O delegaţie în frunte cu premierul Pavel Filip a provocat un adevărat scandal la bordul avionului Chişinău-Munchen, cursă efectuată de compania Lufthansa.
46. „Este adevărat, frauda bancară care a destabilizat situaţia politică, până la urmă, la Chişinău, trebuie să continue”, a declarat la Bruxelles premierul nocturn Filip – Plahotniuc.
47. Alexandru Balan a fost numit în funcţia de vicedirector al SIS. Presa a scris că el s-ar face vinovat de evadarea bloggerului rus Eduard Baghirov, cercetat în dosarul 7 aprilie.
48. Magistrata Tatiana Răducanu riscă să fie sancţionată după ce a criticat o decizie a CSJ care lasă bugetul fără 14 milioane de lei!
49. Fratele fostului procuror general a fost ales în funcţia de consultant superior la Direcţia Reprezentare la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Decizia a fost luată pe 18 martie în cadrul şedinţei cabinetului Filip-Plahotniuc.
50. Delegaţia Uniunii Europene în Moldova: Mesajul de suport vine cu condiţia restabilirii încrederii populare şi a implementării reformelor.
51. Cererea de chemare în judecată împotriva CSM, prin care avocatul Andrei Năstase solicită anularea deciziei privind promovarea controversată a lui Poalelungi, a fost respinsă de judecătorii lui Plahotniuc.
52. Deputatul Elena Bodnarenco a declarat la CNA că un coleg din PD i-a propus bani şi funcţii pentru a părăsi PCRM-ul şi a adera la majoritatea parlamentară.
53. Guvernantul Ghimpu declară că recomandările Uniunii Europene la pachetul de legi privind integritatea pun în pericol viaţa demnitarilor, care ar trebui să facă publice toate bunurile, iar astfel „lumea criminală ar putea afla ce se află în casa cutare”.
54. Mai multe organizaţii neguvernamentale îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu lipsa unui răspuns din partea Guvernului la decizia Comisiei de selectare a candidaţilor pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională, de acum patru luni, prin care s-a propus candidatura lui Veaceslav Zaporojan.
55. Subalternul lui Plahotniuc,Marian Lupu afirmă că Republica Moldova va depune cerere de aderare la UE către 2019.
56. CEC-ul captiv respinge cele peste 400 de mii de semnături ale cetăţenilor privind organizarea referendumului constituţional.
57. Guvernul Filip-Plahotniuc a aprobat pe 30 martie un proiect de lege înaintat de către Ministerul Afacerilor Interne prin care se instituie cenzura internetului.
58. Alexandru Pânzari, apropiat lui Plahotniuc, a fost numit în martie şef al Inspectoratului General de Poliţie!
59. Ghimpu consideră că ambasadorii europeni nu au dreptul să critice lipsa reformelor în Republica Moldova, şi afirmă că i-a spus asta direct ambasadorului Marii Britanii la Chişinău, care recent a acuzat guvernarea că nu învaţă din propriile greşeli şi continuă să mimeze reformele.
60. Banca Naţională a semnat cu Ministerul Finanţelor un Memorandum prin care cetăţenii vor rambursa timp de 25 de ani câte un miliard de lei în contul jafului comis de gruparea criminală Plahotniuc.
61. În plină criză economică şi în condiţii de austeritate bugetară, autorităţile criminale alocă sume exorbitante pentru a spori securitatea Parlamentului, unde sunt instalate gratii la uşi şi peliculă antiglonţ la ferestre. Toate acestea ne costă peste nouă milioane de lei.
62. Comisia parlamentară Juridică condusă de naşa lui Plahotniuc a avizat pozitiv realegerea lui Mihai Poalelungi la şefia Curţii Supreme de Justiţie.
63. Fostul viceministru comunist de Interne, Ghenadie Cosovan, aflat în slujba lui Plahotniuc,face parte din aşa-numitul parlament alternativ „Sfatul Ţării-2”. În 2010 acesta candida pe listele parlamentare ale unui partid politic care pleda pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală şi pentru prietenia cu Rusia.
64. Deputatul Partidului Democrat, Sergiu Sîrbu, declară că cele peste 700 de persoane antrenate în procesul de colectare a semnăturilor pentru iniţierea referendumului ar fi fost remunerate!
65. Premierul Pavel Filip poartă numere de înmatriculare la maşina guvernamentală similare cu ale stăpânului său Plahotniuc
66. Cele trei complexe de rachete antiaeriene comercializate de Ministerul Apărării prin intermediul Aeroportului Internaţional Mărculeşti în luna februarie 2016 au ajuns la o firmă off-shore din Marea Britanie, condusă de personaje cu implicări obscure.
67. Comisia Electorală Centrală anunţă că numărul total de alegători înscrişi în Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA) la data de 31 martie 2016 este de 3.233.100. Însă doar 2.848.634 de cetăţeni cu drept de vot sunt atribuiţi pe circumscripţii. Din 2005 şi până în 2014 peste 600 de mii de alegători au apărut în mod inexplicabil în listele electorale.
68. Magazinul Universal Central „UNIC” din Chişinău a fost vândut exact la acelaşi preţ cerut de stat, fapt ce demonstrează că vânzătorul şi cumpărătorul e aceeaşi persoană.
69. Noul preşedinte al Organizaţiei de tineret a PD, Alexandru Cauia, cu carnet de partid, a fost numit şi membru al Colegiului de evaluare a performanţelor judecătorilor.
70. Zeci de colete cu substanţe interzise, trimise zilnic prin Poşta Moldovei, controlată de Plahotniuc, în UE şi SUA. Patru americani au murit după ce au consumat anabolizante produse în Republica Moldova!
71. Pirkka Tapiola, dezamăgit de demiterea primarului de Taraclia pentru tăierea unor arbori: „Această hotărâre este motivată politic”
72. Directorului StarNet, Alexandru Machedon, i s-a intentat dosar penal: „E fabricat la comandă din 2013; Criminalii vor să ne închidă gura!” Procurorul lui Plahotniuc Viorel Morari a fost desemnat şef al Procuraturii Anticorupţie.
73. Republica Moldova este un exemplu care demonstrează clar care este impactul negativ al tranzacţiilor efectuate prin firmele din zonele off-shore, afirmă jurnalistul de investigaţii din cadrul RISE Project, Paul Radu, care participă la ancheta jurnalistică de proporţii, Panama Papers.
74. Dan Mitriuc, de 30 de ani, a activat la Victoriabank apoi în funcţia de director adjunct responsabil de activitatea financiară în cadrul „Căii Ferate a Moldovei” , o persoană apropiată controversatului oligarh Vladimir Plahotniuc a fost numit director la Moldtelecom.
75. Ambasada SUA se declară îngrijorată de demiterea primarului de Taraclia: „Deciziile instanţei nu trebuie să fie motivate politic”
76. Ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, şi-a tras o firmă aeriană. Printre fondatori e Maria Cebotari, soţia, în timp ce sora acestuia, Mariana Tabuică, e noul director executiv.
77. Sluga Păpuşarului, controversatul judecător Ion Druţă de la Asociaţia Judecătorilor din Moldova îl acuză pe ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, de imixtiuni în sistemul judecătoresc al RM şi îl îndeamnă „să fie mai prudent pe viitor”, dându-i şi nişte lecţii privind esenţa statului de drept.
78. Dosare penale la comandă pe numele mai multor primari; „Trebuie să ne apărăm breasla, altfel ne mănâncă aşa ca pe primarul de Taraclia”
79. Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal al Republicii Moldova are un nou director. Este vorba de Eduard Răducan, fostul asistent al ex-comunistului Igor Vremea şi pedistului Sergiu Sârbu. Totodată, Răducan a fost şi membru al Comisiei Electorale.
80. În timp ce primarul de Taraclia e condamnat pentru tăierea copacilor, un edil PD a defrişat un parc întreg şi n-a păţit nimic.
81. După întrevederea pe furiş a lui Ghimpu cu Plahotniuc, proiectul de lege privind statutul municipiului Chişinău, care oferă mai multe împuterniciri primarului Dorin Chirtoacă, a fost votat în prima lectură.
82.Justiţia cea mai coruptă din lume conform ultimelor statistici World Economic Forum este cea din Republica Moldova.
83. CSJ a menţinut o decizie a CSM prin care Oleg Melniciuc este absolvit de pedeapsă
84. Un consilier şi doi activişti civici din Ştefan Vodă sunt intimidaţi de SIS.
85. Guvernarea Filip-Plahotniuc a vândut hotelul Zarea din centrul capitalei la un preţ de doar 35 de milioane de lei!
86. Candu, finul lui Plahotniuc, consideră că jaful secolului nu a avut un impact serios asupra RM: „În alte ţări troleibuzele nu ar merge, magazinele s-ar închide”.
87. Fiul fostului judecător Creţu, participant la crima din Pădurea Domnească s-a înscris din nou în cursa pentru funcţia de magistrat la Judecătoria Centru.
88. CSM-ul lui Plahotniuc consider că judecătorul Ivan Busuioc, condamnat pentru accidentarea mortală a unui bătrân, trebuie să plece onorabil din sistem.
89. Proiectul de lege privind statutul municipiului Chişinău SFIDEAZĂ recomandările partenerilor europeni!
90. În mod cinic şi impertinent, Consiliul Superior al Magistraturii sfidează Delegaţia UE, care a refuzat să accepte o listă de judecători adoptată de CSM pentru o vizită în Germania.
91. Sondajul de opinie din 13 aprilie spune că jumătate din populaţia RM afirmă că trăieşte mai rău decât înainte de 1991, iar 85 la sută cred că ţara merge într-o direcţie greşită.
92. Freedom House: Indicele democraţiei s-a înrăutăţit în Moldova; Reformele sunt ignorate, corupţia creşte, iar mass-media e sufocată de controlul oligarhilor. Numărul interceptărilor telefonice în Republica Moldova a crescut considerabil. Este concluzia unui raport prezentat de Centrul de Resurse Juridice.
93. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Chişinău, cu locuinţă luxoasă, dar beneficiar de ajutor material de la buget
94. Dosarul „Aroma Floris”.Judecătorii CSJ care au decis că statul trebuie să plătească o datorie privată de 400 de mil. de lei scapă de urmărire penală.
95. Oligarhul Plahotniuc a intrat şi în vizorul Parlamentului german; Continuă să-şi extindă puterea în stat şi economie.
96. „Fondul pentru buna guvernare”, finanţat de Marea Britanie, a fost lansat la Chişinău: „În mod cert, în trecut reformele au fost mimate; Cetăţenii RM trebuie să se facă auziţi şi să preseze autorităţile”.
97. Noul record al Guvernului Filip – datoria internă creşte cu 10 mil. de lei pe zi; „Se împrumută pentru a achita la timp pensiile şi salariile”
98. Pe internet au apărut două bloguri false care poartă numele lui Andrei Năstase si care cheamă la acte de terorism. Primele investigaţii arată că în spate stau „gandraburele” lui Plahotniuc.
99. Mai mulţi activişti civici, participanţi la manifestaţiile antiguvernare, afirmă că sunt intimidaţi. Sunt chemaţi la poliţie în ajun de protestul din 24 aprilie. Mai multe persoane care distribuiau fluturaşi, pentru a invita oamenii la protestul din 24 aprilie, ar fi fost intimidaţi de poliţişti.
100. Curtea Supremă de Justiţie a lui Poalelungi-Plahotniuc a admis recursul Comisiei Electorale Centrale şi a aruncat la coş peste 400 de mii de semnături ale cetăţenilor, respingând iniţiativa de organizare a referendumului republican pentru modificarea Constituţiei.
NOTĂ: Observaţiile au fost transmite către instituţiile internaţionale pentru a se conştientiza gradul de degradare a oligarhiei din ţara noastră ocupată de o grupare criminală organizată în frunte cu Plahotniuc.